Jolán, Vid
13 °C
27 °C

Németország Európa eminens lúzere

2012.06.29. 18:25
Az utóbbi idők focieseményeit mind-mind megnyerhették volna, de rendre elbuktak. Az EU gazdasági szuperhőseit mindig azok akadályozzák meg a kupa megszerzésében, akiket most meg kell menteniük.

Nemcsak a hétvégi görög-német negyeddöntő, vagy a csütörtöki német-olasz meccs alatt merülhettek fel gazdasági áthallások a szurkolókban, hanem az egész foci-Eb-n.

Németország, Európa gazdasági motorja, az eurózóna legrosszabbul teljesítő országaival került a legjobb négy közé úgy, hogy már a negyedöntében is azzal a Görögországgal találkozott, amely német pénzügyi segítséggel másodjára próbál felülmelkedni bajain. Csoportjukból pedig a szintén gazdasági csőd előtt álló Portugáliával együtt jutottak tovább. Ha lenne az Eb-n bronzmeccs, azt is velük játszanák. És bár eddig több általuk megmentésre váró ország nemzeti tizenegye fölött diadalmaskodtak, az olaszok tegnap kifogtak rajtuk.

A gazdasági csőd közelében vergődő EU-tagok válogatottjaival kikövezett úton való végigmenetelés, és győzelem szimbolikus erővel is bírt volna. Állítólag még Angela Merkel is megszakította volna a Timosenko bebörtönzése miatti ukrán bojkottot, hogy a lelátóról nézhesse Schweinsteigeréket a kijevi döntőn.

A válság kirobbanása óta huszadik EU-csúccsal – ami a meccsel egyidőben zajló tárgyalásokat is lelassította – a nyakunkban azonban úgy tűnik, Németország Európa lúzere. Csapatuk hiába játszik a gazdaság területén és a focipályán is olyan pedánsan és pontosan, mint egy eminens, az unió grundjának rosszcsontjai sosem hagyják nyerni.

Mindig az EU renitensei gáncsolták ki a kis eminenst

A németek a 2004-es Eb óta – amit bár évekkel a válság kirobbanása előtt volt, pont az egyik sereghajtó, Portugália rendezett; és a portugál-görög döntőn a mostanában második mentőcsomagjukat jegelő görögök nyertek – minden, európai válogatottak részvételével zajló focitornán bejutottak a legjobb négy közé. A 2006-os vébé elődöntőjében – ahogy most is – az olaszok ellen véreztek el hazai pályán. Mint tudjuk, később Olaszország nyert.

A 2008-as Eb-döntőben éppen attól a Spanyolországtól szenvedtek vereséget, amelyet nemrégiben 28 bankjával leminősítettek. Rajtuk kívül ezen a tornán csak a portugálokkal kerültek szembe a gazdaságilag kispadra kerülő eurozóna-tagok közül.

A két évvel ezelőtt rendezett világbajnokságon a döntőbe jutásért szintén a spanyolokat kellett volna legyőzniük. Ami szokás szerint nem ment. De a dobogó legalsó fokára sikerült felverekedniük magukat.

Az eurózóna renitensei uralják a futballvilágot

Amint az látszik, az elmúlt évtizedben Európa gazdasági kudarcot kudarcra halmozó országai dominálják a futballt. A brazilok és a németek első, 2002-es vb-döntőbeli találkozásával szakadt meg az a hagyomány, hogy a brazilok vagy az NSZK (illetve a '92-ben egyesülő Németország) válogatottja közül az egyik minden alkalommal vb-fináléba jutott. Ezt azóta egyikőjüknek sem sikerült megismételnie. A vb-k dobogóira is csak európai csapatok állhattak fel, a dobogó legfelső fokára pedig valamennyi világeseményen azok, akik kiejtették a németeket.

Az EU sereghajtói a gyepen mintha szárnyalnánk, az olaszok 6 éve vb-t nyertek, a spanyolok vasárnap elsőként érhetik el azt, hogy két egymást követő Eb-t megnyerjenek, közte a vb-győzelemmel. Viszont ha onnan nézzük, hogy a németek az utóbbi hat évben mindig a későbbi bajnok ellen estek ki, akkor a fináléban Olaszországra fogadnánk.

Talán van náluk nagyobb lúzer is

Ki más lenne az utóbbi 10 év legnagyobb lúzere, mint az a német csapat, amelyik érmeket szerez, folyton ott van a tűz közelében, de ez csak annyira elég, hogy ne fagyjon halálra? Talán mi, akik a gazdasági feketebárányokhoz hasonlóan stabil helyzetűek vagyunk, de még odáig sem jutunk el, hogy egy focieseményen csoportnegyedikek legyünk.

Ráadásul a tévében futballőrült miniszterelnökünk a meccs utáni első pillanatban gazdasági konzultációval traktál minket. Az azt követő reklámblokkban pedig kizárólag állami cégek és egy államilag pénzelt hetilap hirdetéseit nyomják. Nem csoda, hogy Berlinbe vagy Londonba megy inkább mosogatni, aki nem tud jobbat, ha már a köztévé reklámosainak sincs annyi eszük, hogy a médiatörvény segítségével feldobott nézettségi adatokkal rendelkező műsoridő hirdetéseit ne a kenyéradójuknak értékesítsék. Vagy csak tisztában vannak vele, hogy a meccs után mindenki elkapcsol.

A németek meg törött szemüvegben nyugodtan bújjanak vissza Angela Merkel szoknyája mögé, mintha a gonosz spanyol vagy olasz fiúk elvették volna a nyalókájukat.