Viszi-e Kubatov a Fradiba Pirlót?

Európa-bajnokság, 7. nap

2012.06.15. 02:21
Olaszország-Horvátország 1-1, Spanyolország-Írország 4-0.

A nap képe

Pepe már a De Jong-van Bommel-párosra melegít

A nap Reisz András-díjasa

Badstuber. Úgy látszik, a németek védője hiányzott az iskolából, amikor azt tanították, hogy a kontinentális éghajlaton nyáron nyár van, tehát meleg, még akkor is, ha Ukrajnát az elsők között rohanja le a szibériai hideg. Badstubernek a 27 fok már hőséget jelentett a harkivi meccsen, szerinte ezért nem ment nekik a második félidőben Hollandia ellen. Nem ő az első, aki panaszkodik az időjárásra. A hollandok az első buktájuknál a páratartalmat sokallták. A lagymatag angol-franciánál is elővették a hőségkártyát a bénáskodás fő okaként. Míg a lengyelek a becsukott tetejű varsói stadionnál érezték úgy, hogy nincs levegő, és azért nem tudnak gyorsan futni. A futballisták úgy tűnik felzárkóztak a magyar mezőgazdászok mellé, akik azt vallják, öt ellenségük van: a négy évszak és a mindenkori kormány. De meglehet, már a 2022-es katari futball-vb-re hangolnak, ahol majd tényleg hőség és 40 fok lehet, ott majd lesz miért nyafogni.

A nap kommentátorpárosa

Bánfi János egykori labdarúgó ült az MTV stúdiójában tegnap este Szöllösi György újságíróval. Kóbor János ugyan egy nappal korábban izgalmasabb látvány volt, de Bánfira mégis érdemes figyelni, mert a tegnap pályára lépő négy csapat közül kettő ellen is játszott. Az írek elleni fantasztikus, 1993. május 29-i 4-2-es idegenbeli győzelemnél a félidőben cserélte le a gyengén játszó Bánfit Puskás Öcsi, akkor még 2-0 volt az íreknek, aztán már nem kaptunk gólt, de rúgtunk kettőt. A kiváló ír blogunk így emlékezett vissza a meccs elejére:

A 15. másodpercben Keane góljával 1-0, majd a 4. percben D. Kelly és Quinn fejelgetett egymásnak a kapunk előtt, mintha valami serdülő meccsen lennének, az utóbbi pedig a magyarok hálójába csúsztatott, 2-0.

Bánfi játszott az olaszok ellen is, 1996-ban egy barátságos meccsen, itthon, 0-2 lett, a középhátvéd öngólt rúgott. A játékos a jugoszlávok elleni pótselejtező itthoni, 1-7-es meccse után vonult vissza a válogatotttól.

Szakértőtársa, Szöllösi György soha nem volt válogatott. Viszont érdekes volt őt is meghallgatni, mert szerinte David Silva rosszul rúgta meg a labdát, és azt Givennek védenie kellett volna. Mi ezt nem vettük észre, talán azért, mert eltakartuk a szemünket, nem való nézni olyan brutális alázást, mint amiben a három ír védő részesült, különösen a 2-es Sean St Ledger. Hát ha még jól is találta volna el Silva.

A nap gólja

Az igazából David Silváé, de mivel már volt róla szó, ezért jöjjön Pirlo szabadrúgása. Egészen hihetetlen, hogy legutóbb a 2004-es Eb-n volt szabadrúgásgól, azt pedig az azóta a Fradiban is megfordult, különösebb nyomot nem hagyó Marek Heinze szerezte a németek ellen. Megvan-e a lassan a kinézetéhez öregedő jó Andrea telefonszáma, lakáscíme, válaszókörzete Kubatov Gábor Fradi-elnöknek?

A nap felfedezettje

A nem hisztiző Balotteli. Nem nézett csúnyán a bíróra, nem csapkodta a földet, nem vonult le a pályáról, pedig a horvátok megalázták a huhogással rendesen. De a jófiú Balotteliből mintha a gólérzékenysége is eltűnt volna, mert hiába került többször nagy helyzetbe, nem tudott betaláni. Így ő lett a nap Fernando Torrese is. Mármint a régi Torrese.

A nap hőse

Egyértelműen Fernando Torres, aki persze lőhetett volna hatot, de tőle a kettő is szép. A 2008-as Európa-bajnokság döntőjét még az ő góljával nyerték a spanyolok, aztán a világbajnokságon már egyáltalán nem ment neki, hiába nyertek a spanyolok, a téma végig az volt, sikerül-e gólt lőnie Torresnek. Nem sikerült. Ahogy most az első meccsen is óriási ziccereket hagyott ki. Az írek ellen aztán nem volt ideje elbizonytalanodnia, már a 4. percben hatalmas gólt lőtt.

A nap hős népe

Az ír. Pokoli meccsen vannak túl, ilyen hatalmas különség játékban két csapat között csak akkor szokott előfordulni, ha a világbajnokságon Szaud-Arábia kerül Németország útjába. Ez viszont egy Európa-bajnokság, komoly kvalifikációkkal. Az írek nemhogy kijutottak, de elkezdték hinni, hogy a dánok vagy a görögök mintájára akár meg is nyerhetik az Eb-t, ezt a tűzet még Trapattoni is szította, aztán előbb beleszaladtak egy pofonba a horvátok ellen, majd elképesztő könnyedséggel lemészárolták őket a spanyolok. Ők lettek az első kiesők, nincs más csapat, akinek a második forduló után matematikai esélye sincs a továbbjutásra. A szurkolók a 85. percben dühöngés helyett elkezdték énekelni az édesbús The Fields of Atherny-t, amivel elnémították a fiesztázó spanyol drukkereket is.

A nap bukása

Trapattoni, ki más. Persze, tudtuk, hogy 73 éves, de most láttuk rajta először. Csapata az oroszok mögött a második helyet szerezte meg a selejtezőkben, a szlovákokat, az örményeket, Macedóniát és Andorrát megelőzve, legemlékezetesebb eredményük a moszkvai 0-0 volt. A pótselejtezőben 4-0-s és 1-1-es meccseket játszottak Észtországgal. Aztán az Eb-n kezdtek egy 1-3-s meccsel a horvátok ellen, majd megúszták néggyel a spanyol mészárlást. Két meccs, 1-7-es gólkülönbség. Ezzel még nem ez az ír minden idők legrosszabb Eb-csapata, de még lehet. A csoportmeccsek 1980-as bevezetése óta Jugoszlávia kapta az első (egyben utolsó) három meccsén a legtöbb gólt, szám szerint 10-et, még 1984-ben (Belgium ellen 0-2, jöttek a dánok 0-5, majd a franciák 2-3). Nyolcat kaptak a dánok 2000-ben úgy, hogy egyet sem rúgtak (Franciaország 0-3, Hollandia 0-3, Csehország 0-2). A legutolsó pocsék csapat a bolgár volt, még 2004-ben (hol annak azóta?). Egy laza 0-5-tel nyitottak a svédek ellen, aztán kaptak kettőt a dánoktól, majd jött egy szoros vereség az olaszoktól (Cassano már játszott és gólt is rúgott). Jó hír az írek számára, hogy ők is az olaszokkal játszanak. Rossz, hogy az olaszok számára van tétje a meccsnek.

A nap bukásra jelölt csapata

Az olasz. Idén még nem nyertek meccset. A felkészülési meccsekkel az ő esetükben komolyan nem kell számolni, de az első kör döntetlenje után ismét csak ikszelni tudtak. Így a sorsuk az egymással játszó spanyol és horvát csapat kezében van. Ha azon a meccsen 2-2 lesz a végeredmény, akkor az olaszok akár percenként lőhetnek gólt az íreknek, veretlenül kiesnek. (Míg a hollandok a B csoportban például két vereséggel is továbbmehetnek). Voltak már ilyen helyzetben, 2004-ben a svédek és a dánok golyózták ki őket éppen egy 2-2-vel.  • Hírek
  • Hírek