Emőke
-4 °C
9 °C

Az angolok papíron már csoportgyőztesek

2011.12.04. 10:53
Nem került túl nehéz csoportba az angol válogatott a jövő évi EB-n, a franciákon kívül verhető ellenfeleket kapott. Capellónak már csak a Gerrard-Lampard problémát kel megoldania, mivel Rooney eltiltását mérsékelte az UEFA. Az angolok akár az elődöntőig is elmehetnek.
Ki van a kapuban?

A 2010-es VB után Capello egyértelműsítette, hogy az ő kapusa Joe Hart, ami nem feltétlenül jelent túl jót az angol szurkolóknak, de lehetne sokkal rosszabb is a helyzet, teszem azt Scott Carsonnal, aki az acélos Bursasporban vitézkedik, pedig annak idején a Liverpoolba azért érkezett, hogy kapus legyen belőle. Hart védett minden selejtezőn, és mindössze öt gólt kapott, de ez a félelmetesnek korántsem nevezhető Montenegro-Wales-Svájc-Bulgária kvartett ellen nem nagy eredmény. Ha Hart nem sérül le, akkor az osztályzat:

Pont: 8

000 Par6483902
Fotó: Nikolay Doychinov

Milyen a védelem?

Legjobb felállás: Johnson - Ferdinand - Terry - Cole

A védelem átlagéletkora így kereken 30 év, amit élemedettnek még nem szívesen neveznénk, de fickósnak se nagyon, ráadásul mind a négyen sérülékenyek, így korántsem biztos, hogy akár csak egy meccset is le tudnak ebben a felállásban játszani. Glenn Johnson ráadásul nem is igazán alkalmas szélső hátvédnek, nagyon szeret felmenni a középpályára, sőt, még előrébb is (a Liverpoolban rendszeresen az ellenfél 16-osán beül kolbászol), mögötte meg ott marad a lyuk. Terry idén nincs jó formában, Ferdinand pedig látványosan lassul, de nincs megfelelő helyettesük. Capello szerencséje, hogy itt van még egy fél szezon, Dawson vagy Jagielka kinőheti magát, de ha Lescott kerül be középre, nagy bajban lesznek az angolok. Cole mögött Baines van a padon, ő még csak 26 éves, gyors, erőszakos futballista, de a kezdőbe nem fog bekerülni.

Pont: 8

Milyen a középpálya?

Legjobb felállás:  Gerrard - Lampard - Barry - Milner

Ha Capellónak vannak álmatlan éjszakéi, azok a középpálya miatt vannak. Gerrard és Lampard közös játékát, azt hogy a klubjában vezérürüt sikerrel alakító két játékost hogyan tudná együtt játszani, sem ő, sem elődei nem tudták kitalálni. Megoldás lehet a 4-4-2-es felállás helyett egy 4-3-1-2, vagy egy 4-4-1-1 alkalmazása, amiben Steven Gerrard a csatárok mögött kap szerepet, és hadd rohangáljon kedvére (ebben az esetben Adam Johnson lépne be jobbszélre), de ez a felállás, ami a Liverpoolban működik, a válogatottban még nem került szóba, vagy ha igen (2010-es VB), akkor csődöt mondott. Középen az angolok nem állnak rosszul, Barry, Lampard, Gerrard, Wilshire vagy Parker bizonyos szinten csereszabatos, a megfelelő kombináció az, amitől Capellót kitöri a frász. Jobb szélen, ha nem Gerrard, akkor Adam Johnson vagy az örök ígéretnek maradó, de ettől még veszett gyors Theo Walcott jöhet szóba, a baloldalon Millnert Downing vagy Young is helyettesítheti, istenigazából az lenne a megoldás, ha ebből a háromból raknak össze egy életerős futballistát. Futni nagyon tud ez a középpálya, és az erőnléttel sincs baj, viszont Gerrard sérülékeny, Lampard formáját pedig a Chelsea viszonylagos botladozása nagyon visszavetheti.

Pont: 8

Milyen a csatársor?

Legjobb felállás: Rooney - Bent

Az angolok a selejtezőn próbálkoztak két csatárral, egy csatárral, egy középcsatárral és két szélsővel, szóval bármilyen felállás elképzelhető az EB-n is, de egy konstans lesz, már ha nem tiltják el: Wayne Rooney. A selejtezők 17 góljából hármat jegyzett (igaz, a helyén/ mellette játszó Bent - Young - Defoe trió minden tagja is ennyit szórt), ha van kedve játszani, és nem hergelik fel valami piszlicsáré szarsággal, akkor nagyon veszélyes, kifejezetten gólérzékeny futballista. Rooney az utolsó selejtezőn összeszedett ugyan egy hárommeccses eltiltást (és ezzel a csoportmeccsekről hiányzott volna), de ezt december 8-án két mérkőzésre mérsékelte az UEFA, így a Shreknek is becézett csatár tuti ott lesz az EB-n.

Pont: 8

Milyen az egész csapat összhangja? Hogy mozognak együtt a csapatrészek?

Kideríthetetlen, a nyolc selejtezőn egyszer sem állt össze nemhogy az álomkezdő, de kétszer egymás után ugyanabban a felállásban, sőt, hadrendben sem nagyon játszottak az angolok. Pedig nem ártana, mert a védelem közepe sebezhető, Johnsonról meg már írtuk, milyen lazán értelmezi védőfeladatát. Ami biztató lehet, az, hogy a legutóbbi két meccsükön felforgatott csapattal is vertek két potenciális EB-ellenfelet.

Pont: 8

Van-e vezéregyéniség? Mennyire tartjuk alkalmasnak vezérnek?

Másutt az a kérdés, van-e vezér, az angoloknál az, melyik kakasnak nagyobb a pöcse. A védelemben Terry, középen Lampard és Gerrard, elöl Rooney irányít, a gond csak az, hogy ezek a vonalak képesek végérvényesen összekuszálódni.

Pont: 7

Mennyire alkalmasak vezér nélkül játszani?

A fent említett négyes nélkül sem fej nélküli csirkék gittegylete a válogatott, de csak majdnem. Ghána ellen egyikük sem játszott, otthon 1-1-et hoztak a leginkább csak a nevéből élő vendégek ellen.

Pont: 7

Milyen a mentális erejük, mennyire küzdenek egymásért, van-e bomlasztó közöttük?

A ősi vidék-London, a Liverpool-Manchester vagy a Chelsea-mindenki más ellentétek azért megvannak a csapatban, habár olyan idiótájuk most nincs mint Gascoine. Rooney agya viszont bármikor képes elborulni a pályán kívül is, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy ha Terry kanos lesz, isten irgalmazzon a szilikonból és botoxból összetákolt futballistafelségeknek, szóval simán benne van a pakliban egy kiadós kurvaanyázás a csapatszállón.

Pont: 7

Milyen segítséget kaphatnak a kispadról a meccs előtt?

Capello ért a labdarúgáshoz, kilencszeres bajnok a Milannal, a Real Madriddal, az Interrel, a Romával és a Juvéval, nyert BL-t a Milan kispadján, amit nem tud erről a szakmáról, az nem is nagyon érdemes. A kommunikációs problémák mára megoldódni látszanak, bár ha Gerrarddal kell beszélnie, én mindenképpen tolmácsot javasolnék. A VB-sokk (a németek elleni bukta) után össze tudta kapni a csapatot, ha bátrabban nyúlna a fiatalabb játékosokhoz, és ezt az EB-t csapatépítésre szánná, az sokat lendítene a válogatott VB-esélyein.

Pont: 9

Mekkora pluszt tud adni az edző meccs közben?

Capello hol szenvedélyes, hol meg csak ül, és rágja a kabátja hajtókáját, nem tudni, melyik tudja feltüzelni a csapatot, vagy lehiggasztani a begőzölt Rooney-t. A mellette ülő emberanyag viszont kiváló, a legjobb 11 mögött legalább 8 olyan labdarúgója van, akit nyugodtan be lehet vetni.

Pont: 9

A csapat életkori sajátosságai

Az átlagéletkor 27 év, azaz a legszebb futballista kor, vagy hogy mondják ezt nemzeti sportul, viszont a védelem idős, Lampard a következő VB-n már nemigen lesz ott, szerencsére vannak tehetséges fiatalok, Walcott például legózás helyett már világbajnokságon ült a kispadon.

Pont: 8

A csapat fizikai állapota, mennyit játszanak a játékosai?

Ezen a téren a legjobb helyzetben vannak, aki nem sérült, játszik a klubjában, néha heti két meccset is.

Pont: 10

A csapat taktikai érettsége:

Mindenki tudja a dolgát, meccs közben simán átállnak 4-4-2-ről akár 3-5-2-1-re is.

Pont: 9

Meddig juthatnak el, hány pontot szerez a csoportkörben?

Az ellenfelek ismeretében bátran kijelenthető, hogy a csoportelsőségen kívül minden más eredmény csalódás lenne az angolok számára. Az ukránok ugyan házigazdák, de ezen kívül istenigazából nem szól mellettük semmi, a svédekről pedig pontosan tudjuk, milyen sablonos, egysíkú futballt játszanak. Egyedül a franciék okozhatnak gondot az angoloknak, de ha velük leikszelnek, az még nem traggédia.

Pont: 7

Meddig juthat el maximum?

Fejben a döntőig, mint minden világverseny esetében 1966 óta, a valóság az, hogy az elődöntőnél tovább nemigen. Ha jól saccolunk, a spanyol ágon vannak, így ha mindkét válogatott nyeri a csoportját, az elődöntőben akkor is találkoznak.

Pont: 4

Szerencsefaktor:

Az angol válogatott nem tartozik a kifejezetten mákos csapatok közé, de néha besegítenek nekik fentről is. Pont: 7

Rutin:

Tapasztalt vén rókák a kezdőben, kiegészítve pár rutintalanabb arccal, a padon dettó.

Pont: 9

A szurkolók és a média elvárása

Óriási. Az elvárás az Eb-cím, de ha már a döntőig eljutnak, a sajtó elégedett lesz (a szurkolók nem). Ha a csoportból nem mennek tovább, jobb, ha aláírnak a Legia Varsóhoz. A kíméletlen brit bulvársajtó akár az Eb alatt is elkezdheti szétszedni a csapatot.

Pont: 4

Hány szurkoló kíséri el őket?

Amennyi csak tudja, ha kap jegyet, ha nem. Ukrajna olcsó, Lengyelország tele van szőke nővel és mindkét helyen van vodka meg sör is. Most már lesznek angolok is, jó sokan.

Pont: 10

Összpont: 147