Márta, Flóra
21 °C
34 °C

8 évente nagyot szoktak dobni a csehek

2011.12.04. 10:47

Ki van a kapuban?

Petr Cech, a név garancia. A 2002-es utánpótlás Európa-bajnokságon győztes csapatnak is ő volt a kapitánya, a mostaninak is. A selejtezők első meccsén (Litvánia, 0-1) csapatkapitány lett, aztán átadta Rosickynek. Jól irányítja a védelmet, megbízhatósága évek óta szembetűnő. A pótselejtezőben nem kapott gólt, extra védései is voltak, például a montenegrói Vucsinics vagy Jovetics lövéseinél. Mindig fontos faktor a jelenléte, mert méretei miatt (196 centi) sok olyan labdát elér, amiket mások nem. A csatárok ezért jobban a sarokra helyezik a labdákat, sok esetben túlságosan is.

Pont: 8

000 Par6660862
Fotó: Andrej Isakovic

Milyen a védelem?

Legjobb felállás: Selassie-Hubnik-Sivok-Kadlec

Valamennyi selejtezőn a balhátvéd Michal Kadlec (Leverkusen) játszott, négy gólt is lőtt, hármat tizenegyesből. Hubnik (Hertha) csak azért nem játszott mindegyik meccsen, mert a litvánok elleni utolsó selejtezőn - feleslegesen - kiállították, az első pótselejtezőt értelemszerűen ki kellett hagynia. Hubnik fontos láncszem, a skótokat az ő góljával verték. A jobb oldalon két éve Pospech (Mainz) kezdett, aztán fokozatosan kiszorította őt a nyolc évvel fiatalabb libereci Gebre Selassie. A Hubnik melletti másik középső védő posztján nagy cserélődés volt, Hübschmann (Sahtar) és Suchy (Szpartak Moszkva) után a sorozat végére visszakerült a sérüléséből felépülő Sivok (Besiktas), aki gólt fejelt Montenegrónak. A cseh védők a selejtezők 16 góljából hetet értek el. A pontrúgásoknál veszélyesek.

Pont : 9

Milyen a középpálya?

A sorozat elején négy középpályással játszottak, a végére ebből öt lett. A spanyolok elleni két vereségkor próbálta ki a kapitány a 4-2-3-1-es formációt. A két védekezőből Plasil (Bordeaux) helye a biztosabb, Jiracek (Plzen) a sorozat végén játszotta be magát, miután Hübschmannt kiállították épp a spanyolok ellen. Jiracek csodás gólt lőtt az utolsó meccsen, egy csellel három montenegrói védőt vert át, majd a kapuba emelt, ezzel dőlt el végleg a továbbjutás. Rosicky helye bármelyik hadrendben tuti biztos, bármelyik pozícióban hatékony, akárhová is húzódik ki. Polák (Wolfsburg) kezd kiszorulni, a két szélen Pilar (Plzen) és Rezek (Anorthoszisz) juthat szóhoz.

Pont : 6

Milyen a csatársor?

A legnagyobb gondokkal itt szembesült Bilek, 14 játékost próbált ki, ami megdöbbentő szám. A végén a 22 éves Pekhart (Nürnberg) játszott, ő tagja volt annak a korosztályos válogatottnak, amelyiket a magyarok legyőzték az U20-as vb-n. Baros (Galatasaray) és Stajner (Liberec) öreg, Necid (CSZKA Moszkva) sérült volt. Lafata (Jablonec) és Fenin (Cottbus) nem vált be. A litvánoknál duplázó Rezek igen, bár ő inkább a szélre kihúzva is alkalmazható.

Pont : 5

Milyen az egész csapat összhangja? Hogy mozognak együtt a csapatrészek?

A spanyolok rámutattak a csapat hibáira, igaz tétmeccsen a cseh válogatott volt képes utoljára vezetni a világbajnok ellen. Megfelelő, bár a csapatrészek elég távol vannak egymástól. Ha nyomás alatt vannak, többször esetleges megoldásokat választanak, nincs meg a gondolkodásbeli sebességük.

Pont : 6

Van-e vezéregyéniség? Mennyire tartjuk alkalmasnak vezérnek?

Rosicky az Arsenalt már nem képes mozgatni, irányítókészsége a válogatottban még megvan, de meccset eldönteni már aligha fog. 2007 óta egy gólt lőtt, azt is barátságoson és akkor is veszítettek. Tétmeccset kétszer döntött el, a Norvégia elleni selejtezőt, illetve az USA elleni vb-meccset 2006-ban, akkor duplázott. Gyengébb csapatok elleni meccset értelemszerűen döntően befolyásolhat, de itt gyengébb csapat nem lesz, legfeljebb hasonló erejű. A másik vezér Plasil a spanyoloknak és a skótoknak is bevarrta. Ha ők ketten kiesnek, Csehország középszerű válogatott, ha Rosicky nincs, Kolár helyettesítheti, ahogy a litvánok ellen is.

Pont : 6

Mennyire alkalmasak vezér nélkül játszani?

Rosicky nélkül tudnak, a 4-1-re megnyert litván meccs is alátámasztja ezt. Kolárból is több kijöhet akkor, ha Rosicky nincs a pályán. A plzeni Kolár ideális korban van, Rosicky szintjére kerülhet, nem valószínű, hogy túlszárnyalja. Plasilnak nem igazán van alternatívája, az ő kiesése a legfájdalmasabb veszteség.

Pont : 5

Milyen a mentális erejük, mennyire küzdenek egymásért, van-e bomlasztó közöttük?

A vb-selejtezőn azért vallott kudarcot a csapat, mert nem volt meg az összhang. Azóta az öregek kimaradtak: Ujfalusi, Grygera, Jankulovski, Rozehnal. Nem bíztak az edzőkben, egymásban. A válság után – egy év alatt három kapitány is volt - Bilek rendet tett. Baros elfogadja, hogy csak csere. A genki Pudil is beletörődött ebbe.

Pont : 7

Milyen segítséget kaphatnak a kispadról a meccs előtt?

Bilek nagyon jól ismeri a játékosokat, volt korosztályos kapitány is, Csehországon kívül még nem volt edző. Nemcsak a nemzetközi tapasztalata hiányzik, de egy tornát sem játszott végig. A három legfontosabb meccsre ugyanakkor jól felkészült.

Pont : 5

Mekkora pluszt tud adni az edző meccs közben?

Ez még kérdéses, de jól meccselő edző.

Pont : 5

A csapat életkori sajátosságai

Alig valamivel több mint 26 év az átlagéletkor, abszolút ideális. Rosicky utolsó nagy tornája lehet, mert 32 éves. Plasil is 30, ők testesítik meg a rutint. Jól épülnek a korosztályok egymásra, könnyen előfordulhat, hogy 2014-re még jobb lesz a csapat, de ehhez nemzetközi sztárok kellenek.

Pont : 7

A csapat fizikai állapota, mennyit játszanak a játékosai?

Kondicionális gondjaik nem lesznek, többé-kevésbé mindenki játékban van, csak általában nem a topbajnokságokban.

Pont : 6

A csapat taktikai érettsége:

A 4-2-3-1 jól bevált, ha hátrányba kerülnek, nem látszik, mitől tudnának egyenlíteni, fordítani.

Pont : 6

Mikor lövik a legtöbb gólt?

Tizenhatból négyet lőttek az utolsó negyedórában, kettőt az utolsó percekben. (Kettőt viszont mindjárt az első percekben)

Mikor kapják a legtöbb gólt?

Nincs nagyon kritikus időszak.

Milyen motivációval indulnak a tornának?

2004-ben a négyben voltak, 2008-ban a csoportban maradtak. A továbbjutásra esélyesek – önmaguktól ez elvárható -, pláne ebben a csoportban.

Pont : 5

Hány pontot szerez maximum a csoportkörben?

Pont: 4

Meddig juthat el maximum?

Bejut a nyolcba, ott simán kiesik

Pont: 1 pont

A szerencsefaktor

Nyolcévente (Eb-ezüst, 1996, 2004 Eb-bronz) nagyot szoktak dobni a csehek, akár most is összejöhet nekik a meglepetés.

Pont : 9

Rutin

Az értékelés alapja: Volt-e a többség sorozatterheléssel járó nagy tornán, mennyire bírják ezt.

Cech, Rosicky és Plasil volt a 2006-os vb-csapatban. A 2008-as Eb-csapatban Kadlec már ott volt, de csak csereként. Polák is ott volt, de ő meg mostanában csere.

Pont : 4

Adott ország szurkolóinak elvárása

Mivel még a nagy meccseken sem volt telt ház, nincs nagy nyomás rajtuk.

Pont : 6

Mennyi szurkoló kíséri el őket?

Általában kísérik őket, 2004-ben rendre énekelték, kiket búcsúztattak el. De az egy nagyon jó csapat volt, a mostani nem az, tehát nem akkora vonzerő. Mivel közel vannak a helyszínekhez, most is lesz tízezer cseh meccsenként.

Pont : 5

Összesen: 115 pont