Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jászapáti Petra
kedd 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

Dinamitok a dinamitcsoportban

2011.12.04. 10:50
Ez a csoport maga a dinamit - nyilatkozta az Eb-sorsolás után a rutinos róka Olsen, de a dán szövetségi kapitány egyáltalán nem ravaszkodott, amikor csalódottan azt mondta: ennél rosszabb csoportot nem nagyon kaphattak volna. A dánok amúgy nagyon összeálltak a selejtezők végére, simán megverték a portugálokat, akikkel most is összehozta őket a sors. De a továbbjutásukhoz óriási szerencse kellene.

Ki áll a kapuban?

A legendás Schmeichel visszavonulása óta Thomas Sørensen az első számú kapus, 99-szeres válogatott. A rutinja tehát megvan, nyugalmat áraszt, mégsem annyira biztos pont, fontos meccseken képes hajmeresztő hibákra, igaz, a selejtezőkön nagy potyát nem kapott. Klubjában, a Stoke Citynél a bajnokikon eddig inkább a bosnyák Asmir Begović védett, bár Sørensen a legutóbbi bajnokin kezdő volt újra, és ő állt a kapuban az Európa Ligában és a ligakupában is. A beugrója Anders Lindegaard. Jól hangzik, hogy a Manchester United játékosa, de 2011 januárja óta csak hat meccsen védett a klubjában. Sørensen mögött csupán ötszörös válogatott.

Pont: 7

000 Nic618654
Fotó: Sakis Savvides

Milyen a védelem?

Legjobb felállás: Lars Jacobsen, Kjær, Agger, Simon Poulsen

Négy védővel játszanak. Hárman biztos pontnak számítanak, a jobbhátvéd Lars Jacobsen (F.C. København)nyolc perc híján végigjátszotta a selejtezőket. A védelem tengelyében a most az AS Romában kölcsönben lévő Kjær helye is stabil, egyetlen meccset hagyott csak ki. Ha nem sérült, a liverpooli Agger lesz a párja középen. A védelem bal széle Simon Poulsené (AZ Alkmaar) lehet. Ezzel össze is állna a 2010-es vébé akkor még nem különösebben acélos védelme, de mégis bizonytalannak tűnik Olsen. Már a vébé előtt is csak utolsó pillanatos beugró volt Poulsen, a torna után másokkal próbálkozott a szövetségi kapitány. Idegenben a norvégok és a sorsdöntő hazai, portugálok elleni selejtezőn, majd a finnek elleni idei utolsó barátságos meccsen például az inkább védekező középpályás Silberbauert tesztelte ezen a poszton.

Meccsenként benne van egy-egy, a rájuk támadó csatárok miatt pánikszerű rossz passz a védőktől, kaptak ilyenből gólt a selejtezőkön is, de összességében masszívak, a legkevesebb gólt kapták a csoportban, nyolc meccsen csak hatot (ebből is hármat még a sorozat elején, Portugáliában). Ráadásul tisztán játszanak, nem volt egyetlen kiállításuk sem, ami fontos lehet csoportmeccseken. 

Pont: 8

Milyen a középpálya

legjobb felállás: Rommedahl, Kvist, Eriksen, Zimmling, Krohn-Dehli

A pálya közepét két robotoló, a 16-osok közötti mezőt feltúró, inkább védekező játékos foglalja el. A selejtezők kezdetén a korábban kihagyhatatlan, nagy rutinnal rendelkező Christian Poulsen volt az egyik, ám a csapatkapitányi karszalagot is viselő játékos fokozatosan kiszorult a kezdőből, és összeállt a William Kvist-Zimling kettős. Gyerekkori barátok, Kvist (Stuttgart) a rutinosabb, Zimling (Club Brugge) csak nyolcszoros válogatott, de tétmeccset együtt még nem veszítettek. Kvistet választották tavaly az év dán futballistájának.

Előttük Eriksen szervezi a támadásokat. Az Ajax játékosa mindössze 19 éves, 2010-ben Olsen már kipróbálta a vébén. Laudrupékhoz hasonló karriert várnak tőle, technikás, gyors, remekül passzol, ha lövései csak kicsit pontosabbak lennének, több gólt szerezhetne,

A jobbszél emberemlékezet óta Rommedahlé (Brøndby), a vb a legjobb dán játékos volt, nagy formában játszotta végig a selejtezőket is (három gól, öt gólpassz), a sebessége alig kopott, szélről pontosan centerez, és hatalmas gólt lőtt a norvégoknak.

A túloldalon is Brøndby játékos kap szerepet. A selejtezők nagy felfedezettje, a már 28 éves Michael Krohn-Dehli kihagyhatatlan lett.

Ez a csapatrész nagyon összeállt, ha mindenki egészséges, Olsennek megvannak az emberei.

Pont: 7

Milyen a támadósor?

Bendtner

Sok múlik Bendtneren. A dánok felállása 4-2-3-1, de az egy szem csatár mellé rendre felzárkóznak a szélsők, akik vagy befejezik a támadást, vagy gólpasszt adnak a centernek (Rommedahl és Krohn-Dehli statisztikája összesen öt gól és öt gólpassz), vagy jön a második hullámban Eriksen (egy gól, két gólpassz). Aki Bendtnerre az Arsenalból emlékszik rá, azt meglepheti a válogatottban. A flegmának tűnő rágózás megmaradt, de jót tett neki a klubváltás, amióta a Sunderland játékosa, óriási formában játszik a válogatottban. Az utolsó öt tétmeccsen három gólt lőtt, 2 gólpasszt adott, a két utolsó barátságos meccsen is betalált. Ha megsérül, vagy visszaesik a formája, akkor baj lehet, bár a dánok a selejtező minden meccsén szereztek gólt.

Pont: 7

Milyen az egész csapat összhangja? Hogy mozognak együtt a csapatrészek?

Nagyon rosszul kezdték a selejtezőket, egy kínkeserves győzelem otthon Izland ellen, a hosszabbításban lőtt góllal, majd csapnivaló produkció a portugálok ellen idegenben, sima vereség, összesen három kapuralövéssel, Olsen csak kereste az ideális felállást, végül idénre megtalálta a középpályásokat, és visszatért Bendtner is. Innentől összeállt az a csapat, ami meggyőző teljesítménnyel szerezte meg az első helyet, a négy utolsó meccs gólkülönbsége 10-2. Ha nincsenek sérülések, már most megmondható, milyen csapat kezdi az Eb-t, tavasszal már csak a legjobb cseréket kell megtalálnia a kapitánynak.

Pont: 8

Van-e vezéregyéniség? Mennyire tartjuk alkalmasnak vezérnek?

A dán társadalom a világ legegyenlőbbje, a csapatnál sincs ez másként. Nincs világsztárjuk, a csapatban sincs egyértelmű vezér. A sorozat elején a nagypofájú, kellően határozott Christian Poulsen volt a csapatkapitány, de kiszorult a kezdőből, így a legrutinsoabb Sørensen kapta a karszalagot, bár a kapuból nehéz összefogni a csapatot. Ezért fordulhatott elő, hogy volt meccs, amikor Agger jattolt a kezdőkörben. Teljesítménye és múltja alapján Rommedahlnak jár a legtöbb tisztelet, de nem igazán vezér típus, Bendtnernek meg megvan a kellő önbizalma, de mégsem akkor klasszis, akiért tűzbe mennének a csapattársai. Eriksen lehet majd ilyen, de még nagyon fiatal.

Pont: 6

Mennyire alkalmasak vezér nélkül játszani?

Hagyományosan tudnak, hiszen Európa-bajnokságot is úgy nyertek 1992-ben, hogy minden idők talán legragyogóbb dán futballistája, Michael Laudrup összeveszett a szövetségi kapitány Moller Nielsennel, és akkor sem adta fel a duzzogását, amikor kiderült, hogy Jugoszlávia visszalépésével beugorhatnak a tornára. Kiegyensúlyozott a mostani csapat, teljesítményüket ronthatja, ha kiesik egy-egy meghatározó játékos a jól működő gépezetből, mert a kispad vékony, de ettől még nem fognak összeomlani.

Pont: 9

Milyen a mentális erejük, mennyire küzdenek egymásért, van-e bomlasztó közöttük?

A csapatnak nincs Ibrahimovica, és olyan szekértáborok sincsenek a válogatotton belül, mint amilyenek hagyományosan a hollandok életét keseríti a nagy tornákon. Lehetett hallani arról, hogy az utolsó, svédek elleni barátságos meccsük után részegen balhéztak, Bendtner és Agger főszereplésével, de arról például semmi hír, hogy csapattársuk nővjével jöttek volna össze. A tavalyi, nem különösebben jól sikerült világbajnokság után sem estek egymásnak, meccs közben sem gurul el senkinél a gyógyszer.

Pont: 9

Milyen segítséget kaphatnak a kispadról a meccs előtt?

A játékosként világklasszis Morten Olsen az Eb-n lévő szakvezetők közül a leghűségesebb, 2000 óta vezeti a dánokat, 125 meccsen ült már a kispadon. A dán játékosok hónaljszőrhosszát is ismeri, de meglepetést ennek ellenére tud okozni. A hála nála például nem futballkategória, Thomas Kahlenberg a selejtezősorozat első meccsen a 91. percben mentette meg a szégyentől Dániát, és szerzett győztest gólt otthon Izland ellen, a többi meccsen aztán egy percet sem játszott. Lorentzen és Rasmussen otthon Ciprus ellen kapott lehetőséget, ők szerezték a meccs két gólját, a hátralévő öt meccsen aztán nem léptek pályára. Betudható ez persze a csapatkeresésnek, Olsen több rutinos játékosától elköszönt a vébé után, Tomasson és Grønkjaer abbahagyta, Jørgensen epizódista lett. A selejtező végére kialakult stabil alapcsapata mellett ugyanakkor a kapitány várhatóan a végletekig kitart majd, a kapus Sørensent például sérülten is kivitte a 2010-es világbajnokságra, végül védette is. A vb-n is csak akkor változtatott az alapcsapaton, ha sérülés vagy eltiltás miatt muszáj volt.

Pont: 8

Mekkora pluszt tud adni az edző meccs előtt, alatt, közben?

Gyenge a kispad, komolyabb nevek nélkül. A kispadról beugorhat a középpályára a csúcson már túljutott Christian Poulsen és a megbízható, de azért meccset eldönteni nem képes Silberbauer, a védelemben a selejtezőkön többször játszott Bjelland. Ugyanakkor ha a támadósorban bárki megsérül, nehéz lesz helyettesíteni. Rommedahl helyén Olsen a 22 éves Daniel Wasst próbálgatja, őt a nyáron vette meg a Benfica, és adta kölcsön a francia Evian Thonon Gaillardnak, ahol hét meccsen két gólt szerzett, két gólpasszt adott. A támadó középpályás Eriksen helyén Lasse Schøne bevethető, 25 éves, a Niejmegenben játszik (idén 16 meccs, három gól, egy gólpassz). Csatárposzton Bendtner mögött sincs igazán senki. Olsen tesztelte Nicolai Jørgensent, de a 20 éves játékos két meccsen mindössze 38 percet kapott eddig a Leverkusenben. Ennek ellenére, ha talál megfelelő játékost a kispadra, Olsen jól nyúl bele a meccsbe. Rasmussen a félidőben szállt be Ciprus ellen, három perccel később gólt szerzett, Schøne szintén a szünet után kapott lehetőséget Izland ellen, a 60. percben megszerezte a vezetést.

Pont: 3

A csapat életkori sajátosságai

A várható kezdőben csak három játékos lesz 30 felett (Sørensen 36, Rommedahl 34, Jacobsen 32), az átlagéletkor 27,8 év.

Pont: 9

A csapat fizikai állapota, mennyit játszanak a játékosai?

Túlterhelt senki sem lesz jövő nyárra, köszönhetően annak, hogy a BL-ben legfeljebb az Ajaxszal lesz programja a klubjában alapember Eriksennek, de ő még csak 19 éves, bírnia kell. (A Leverkusen is túllépett a csoportjából, de a támadó Nicolai Jørgensent sem fogja lestrapálni csapata tavaszi nemzetközi elfoglaltsága, messze nem alapember.) A BL-ben már a csoportkörbe sem jutott be a két dán klub, a København és az OB az idei utolsó fordulóban az Európa Ligától is el fog búcsúzni. Akieséses szakaszban az AZ-ban játszó Simon Poulsennek és a Club Brugge-ben játszó Zimlingnek lehet fellépése.

Bendtner jót húzott, hogy távozott az Arsenaltól, több játéklehetőséget kap a Sunderlandben (eddig kilenc meccs/két gól), ez a válogatottban nyújtott teljesítményén már látszik is.

A nagy kérdés, hogy mennyire bírja majd az Eb sorozatterhelését a kulcsjátékos Rommedahl, aki jövő nyáron már 34 lesz. A 2010-es vébén is látszott rajta, hogy a meccsek vége felé elfogy nála a szufla, de a klubjában nem lesz agyonhajtva: a Brøndby korán kiesett az Európa Ligából, és a hazi kupából is, a 12 csapatos bajnokságban 10.-ek. Itt jászik a balszélső Krohn-Dehli is. A veszélyzónából valószínűleg elkerülnek majd, aztán a középmezőnyben játszanak hetente egy-egy nem kifejezetten gyilkos meccset. A kényelmes tempó viszont a sorozatterhelésnél visszaüthet. A kapus Sørensennek sűrű szezonja lehet, az angol bajnokság és a hazi kupák mellett az Európa Ligában is érdekeltek, de a Stoke-ban a bosnyák klubtárs is rendszeresen véd.

Pont: 8

A csapat taktikai érettsége:

Bevált a 4-2-3-1, ebből lehet esetleg támadóbb 4-3-3, de kizárt, hogy Olsen az utóbbival kezdjen. A selejtezőkön egyszer kerültek csak hátrányba, akkor ki is kaptak tavaly Portugáliában. A felállás maradt, de a kezdő öt helyen is változott a hazai, utolsó meccsre, amikor simán legyőzték a portugálokat. Csak barátságos meccseken szenvedtek vereséget idén, de akkor Olsen kísérletezett a felállással.

Pont: 9

Mikor lövik a legtöbb gólt?

Bár a selejtezőkön 15 gólból nyolcat rúgtak az első félidőben, hetet a másodikban, mégis inkább másodikfélidős csapat. Kilóg a meccsek közül ugyanis a Ciprus elleni, amikor az első félidőben mészároltak (négy gól a 7. és a 22. perc között). Négy meccset is a második félidőben nyertek meg. Lehet, hogy már Rommedahl fáradékonyságát mutatja, hogy kizárólag az első félidőben talált be. A gólátlaguk 1,875.

Mikor kapják a legtöbb gólt?

A portugálok elleni idegenbeli meccsen kapták a góljaik felét, Nani a 29. és a 30. percben talált be, aztán Ronaldónak adott egy gólpasszt a 85. percben. A jelek szerint egyébként inkább a féldiő vége felé lankad a védők figyelme, a norvégok ellen a 81. percben kaptak gólt, Ciprus ellen az első féldiő hosszabbításában. A portugálok elleni hazai meccsen a 92. percben lőtt be egy szabadrúgást Ronaldo. Igaz, a két utóbbi már semmit sem számított, az egyik 4-0-nál, a másik 2-0-nál született.

Milyen motivációval indulnak a tornának?

1984-től 2004-ig rendszeres résztvevői voltak az Európa-bajnokságoknak, aztán valami félrement a válogattotnál, mert a 2008 Eb-ről (és előtte a 2006-os vébéről is) lemaradtak. Ekkor már Olsen volt a szövetségi kapitány, ám a szövetség a kettős kudarc ellenére nem küldte el, hanem lehetőséget kapott arra, hogy fiatalokat beépítve új csapatot építsen. Ez a munka érett be már a 2010-es világbajnoki részvétellel, ahol a csoportból azonban nem tudtak továbblépni. Azóta a kiégett korábbi sztárjaik elköszöntek, Eriksennek a 2010-es vb-bemutatkozása után ez lehet az első igazán jó nemzetközi tornája, iránta állítólag Ferguson és Guardiola is érdeklődik, ő maga azt nyilatkozta, hogy Spanyolországban szeretne játszani. Rajta kívül több játékos is eladhatja magát jobb csapatokba, mert kevesen játszanak erős bajnokságban. Olsennek sem lesz mindegy, milyen eredményt érnek el, ugyanis a 62 éves edző még nem akar visszavonulni, a sikeres kvalifikáció után újabb két évvel, a következő vb-ig hosszabbított a szövetséggel.

Pont: 8

Hány pontot szereznek a csoportkörben?

Pont: 3

Meddig juthatnak el?

A kieséses szakasz óriási bravúr lenne, keresztbeverésekkel lehet halvány esélyük rá. Ott az A csoport elsőjével, valószínűleg Oroszországgal játszanának, szintén nem ők lennének az esélyesek. A legkínosabb Eb-szereplésüket biztosan el akarják kerülni, 2000-ben nulla ponttal, rúgott gól nélkül estek ki (a franciák és a hollandok ellen 0-3, a csehek ellen 0-2). Amikor legutóbb továbbmentek a csoportból, csapnivalóan játszottak a kieséses szakaszban. A  2002-es vébén a csoportmeccsek után Anglia küldte haza őket egy megalázó 0-3-mal (Sørensen csúnya potyát kapott), aztán a 2004-es portugáliai Eb-n is egy sima 0-3-mal búcsúztak, az ítéletvégrehajtó Csehország volt.  A 2010-es világbajnokságon a csoportjukban ragadtak, erre van most is a legnagyobb sansz. Az Eb-t a hollandokkal kezdik, csakúgy, mint a 2010-es vb-t, ott kikaptak. Másodszor a portugálokkal meccselnek, ott van esélyük, az utolsó Eb-selejtező nagyon simán verték őket, igaz, hazai pályán. A harmadik meccsen, a németek ellen viszont óriási mázli kellene, még a döntetlenhez is.

Pont: 0

A szerencsefaktor

Az 1992-es váratlan beugrás, majd az Eb megnyerése óta a balszerencsés biztosan nem az a jelző, amit a dán válogatottra lehet használni. A selejtezők alatt sem panaszkodhattak, rögtön az első meccsüket a 91. percben sikerült megnyerniük otthon Izland ellen, nem volt meccset befolyásoló téves bíró ítélet, vagy utolsó pillanatban a kapufára lőtt, de onnan kipattanó 11-es. De a mostani sorsolás mégis sorscsapás.

Pont: 5

Rutin

Rommedahl és Sorensen igazi veterán. A kapus már a 2000-es Eb-n kispadozott Schmeichel mögött, aztán végigvédte a 2002-es vb-t, illetve a 2004-es Eb-t, majd a 2010-es világbajnokságot is. Rommedahl és Christian Poulsen is a csapat tagja már a 2002-es vébé óta. Régi motoros, már a 2004-es Eb-n is ott volt a keretben számításba vett Kahlenberg, Krøldrup és Daniel Jensen. A két kihagyott nemzetközi torna után a 2010-es vébé jó főpróba volt a mostani Eb-re, a komplett védelem kipróbálta magát Dél-Afrikában, a torna legfiatalabb játékosaként Eriksen is debütált, és Bendtner is túlesett a tűzkeresztségen, gólt is szerzett. Az viszont baj, hogy a keret többsége a klubjában nem edződik komolyabb nemzetközi meccseken.

Pont: 7

A közvélemény elvárása

Agyonnyomni biztosan nem fogja a csapatot a szurkolók elvárása, boldog népnek, különösen a világ legelégedettebbjének nem jelent élet-halálharcot egy foci Eb. A szurkolók hozzászoktak a nemzetközi tornákhoz, csalódásként élték meg, hogy egy rövid ideig nélkülük rendezték meg azokat, de nem kellett generációknak felnőni ahhoz, hogy újra szoríthassanak a csapatukért. Tudják, hogy a legendás 84-es, 86-os csapatot nem fogja elhomályosítani a mostani gárda, ahogyan a 92-es bajnokokat sem, végső győzelmet nem várnak a csapattól a szurkolók, de már a továbbjutást is nagyon értékelnék. A sajtó nem kíméletlen velük.

Pont: 8

Milyen támogatást kapnak a szurkolóktól? 

A selejtezőkön otthon volt igazán félelmetes a dán csapat (négy meccs, négy győzelem, 7-1-es gólkülönbség), de a nagy tornákra elkíséri őket a Rooligansnak nevezetett legendás tábor. Van pénzük utazni, ezért sokan vannak, nagyon jó hangulatot teremtenek a stadionon kívül és belül is.

Pont: 8

Összpontszám: 137