Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Elöl és hátul csapást kapott Spanyolország

2012.05.12. 12:14
A hétvégi fordulóban Carles Puyol térdsérülést szenvedett, megműtik. A spanyol válogatott védelmének egyik fontos tagja nem játszhat az Európa-bajnokságon. Csapás csapás hátán. Végignézzük, milyen lehetőségei vannak del Bosque-nak.
000 DV1131719
Fotó: Jorge Guerrero

Egy hónappal a labdarúgó Európa-bajnokság rajtja előtt a spanyolok újabb rossz hírt kaptak. Carles Puyolt műteni kell, a sérült térdét nem lehet tovább terhelni.

A 34 éves védő előre bejelentette: az Eb után visszavonul a válogatottságtól. Vicente del Bosque kapitánynak egy újabb problémát kell megoldania, és nincs könnyű helyzetben.

A barcelonai Puyol vezéregyéniség, nemcsak egyszerűen pótolni kell, koránál fogva a csapat összetartó erejét is meghatározta. Kiesése a morálra is hatással lehet.

Villa már decemberben kiesett, lábtörése után a szakember sokáig bízott abban, hogy kiviheti az Eb-re, de most már látszik, neki sem lesz esélye. A gólrekorder csatár kiesésénél Puyolé mégis sokkal fontosabb. Elsősorban azért, mert Gerard Piqué sincs jó formában, Guardiola heteken át nem játszatta. Nem tudni, mi történt köztük, emberi vagy inkább szakmai volt a mellőzés oka.

A jelenlegi másodedző, jövőre már a Barcelonát vezető Tito Vilanova még szezon közben azt mondta, nélküle az egész építmény össze fog omlani. „Piqué mintha kicsit lassúbb, kövérebb és dekoncentráltabb lenne” – jegyezte meg róla a FourFourTwo. Ha a sebessége változott is, nem a kilók miatt. A Shakira-románc viszont egész biztosan nem használ neki.

De ki fog védekezni?

A kapitánynak a hátralévő egy hónapban fejben rendbe kell hozni a védőt, hogy egyáltalán számításba lehessen venni őt a védelem tengelyében. Így is valószínűleg Sergio Ramost lesz kénytelen középre húzni del Bosque. Ezzel ugyanakkor a védelem mindkét széle ingatag lábakon áll, mert ugyan Arbeloa megoldást jelent a jobb oldalon, olyan nívójú játékra nem képes, mint Ramos.

A másik oldal pedig hagyományosan gyenge pont, Capdevila ugyanis öt meccset játszott a Benficában, ezért kézenfekvőnek látszik, hogy a valenciai Jordi Albának kell megadni a lehetőséget, aki viszont még nagy tornán nem szerepelt a spanyolokkal.

Spanyolország a világbajnokságon hat meccset hozott le kapott gól nélkül, Svájctól kaptak egyet a nyitómeccsen, utána semmit. Rájuk tökéletesen igaz volt, hogy egy nagy tornát nem csillogó támadójátékkal, hanem masszív és pontos védekezéssel lehet megnyerni. Ez a védelem most jelentős sebeket kapott, ami aggasztja a Futballminősítő Intézetünket, a csapatjáték akadozását várjuk, ezért Spanyolország nem kerülheti el a leminősítést. Mivel az összes csapatrészt érinti a kiválás, hat ponttal húztuk lejjebb Spanyolországot.

MI a futballminősítő?

Az Index és a SportGéza tudományos szakmai műhelye, amelynek feladata az Európa-bajnokságig hátralévő időben, és az Európa-bajnokságon a csapatok, a játékosok, az esélyek, értékelése és átértékelése. Futballtőzsde, amely feldolgozza a történteket.

Még akkor sem, ha a középpályások motivációjával nem lesz gondja del Bosque-nek, mert a barcelonaiak (Busquets, Xavi, Iniesta) és a realos Xabi Alonso is lemaradt a BL-döntőről, és nyilvánvalóan válogatott mezben szeretnének némi kárpótlást.

Xavi és Iniesta - sérüléseik miatt - már nem bírják annyira a sorozatterhelést, meglepő lenne, ha mind a hat, a tornagyőzelemhez szükséges meccsen kezdenének. Fabregas alternatívát jelenthetne, de az ő formahanyatlása is szembetűnő.

A bal oldalra várhatóan David Silva kerül a ManCityből, mert Juan Mata fáradni látszik a Chelsea-ben, Pedro pedig az egész szezon alatt messze volt a kirobbanó formától.

És akkor a csatársor. Torres formája javult a szárnyakat kapó Chelsea-ben, és az is kétségtelen, védekezésben jobb, mint valaha. Csakhogy a spanyol válogatottnak egy olyan Torresre lenne szüksége, aki nemcsak az edzéseken, hanem a meccseken is érzi a kaput, mert épp a Chelsea mutatta meg a Barcelona ellen, az állandó körbeadogatást, a körömpasszokat, ha nem is könnyű, de azért ki lehet védekezni. (Egy jó kapus persze alaptétel.)

Ezért tehát Fernando Llorente szerepeltetése a valószínűbb, aki a belőtt labdákkal képes kapura fordulni, ahogy a Bilbaoban teszi. Soldadót sem hagyhatjuk figyelmen kívül, a valenciai csatárnak jó szezonja volt, de a végére azért fáradt kicsit.

Spanyolország stabilitását tehát elveszítette hátul és valamelyest elöl is, ettől még favoritok – a fogadóirodák még nem reagáltak -, de egyre inkább érződik, miért is nem nyert még a világon egyetlen válogatott sem három egymást követő nagy tornát. Ebből adódik, az Eb-n sem volt még címvédés.

A spanyol sebek nem gyógyíthatatlanok, de az éles meccseken apróságok szoktak dönteni, és a BL-ben is láthattuk, hogy az egyénileg jobb játékosokból álló csapatok csapatszinten már nem tudták érvényesíteni fölényüket.

Ha érdekli, honnan indultunk, és milyen szempontok szerint kaptak pontokat a csapatok, kattintson az országok neveire. A Futballminősítő bemutatkozása itt olvasható. Mivel a kapitányok megnevezték a bő keretet, hamarosan a többi országnál is megállapítjuk, jó irányban haladnak-e, egyáltalán milyen pályán mozognak.

H   Pontszám
Változás
1.  Spanyolország 172 pont
 
2.  Németország 169 pont
 
3.  Hollandia 166 pont  
4.  Oroszország 158 pont  
5.  Írország 146 pont  
6.  Olaszország 145 pont  
7.  Svédország 142 pont  
8.  Anglia 139 pont  
9.  Dánia 136 pont  
10.  Portugália 129 pont  
11.  Görögország 126 pont  
12.  Franciaország 125 pont  
13.  Horvátország 125 pont  
14.  Ukrajna 123 pont  
15.  Csehország 118 pont  
16.  Lengyelország 109 pont