Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Gyorsan feledtetnék a múltat a franciák

2011.12.04. 10:52

Ki van a kapuban?

Hugo Lloris

A fiatal, 24 éves Hugo Lloris, az Olympique Lyon kapusa. Előnye, hogy jó reflexei vannak, jó döntéseket hoz és az egy-egy elleni helyzeteket általában jól oldja meg.  Ezekért lehetett ilyen fiatalon kétszer is az év kapusa Franciaországban. 2010 óta a válogatott csapatkapitánya. Rossz emlékünk vele kapcsolatban, hogy a 2010-es világbajnokságon két óriási hibájának is köszönhetően esett ki a csapat. A selejtezőkben összesen négy gólt kapott a nem túl erős csoportban.

Pont: 7

000 Par6657258
Fotó: Franck Fife

Milyen a védelem?

Legjobb felállás: Sagna - Rami - Abidal - Evra

A selejtezők alatt sokféle felállásban játszott a francia csapat, nem alakult ki, pontosan kik a mozdíthatatlan játékosok a védelemben, ami nem meglepő az utóbbi időszak újjáépítkezését látva. A legnagyobb erősítést minden bizonnyal Abidal jelenti, aki ugyan régóta a válogatott stabil tagja, de 2011 márciusában a Barcelona bejelentette, hogy májrákkal diagnosztizálták a játékost, aki valamilyen csoda folytán a Bajnokok Ligája döntőjét már végigjátszotta. A legbiztosabb pontnak a 190 centis Adil Rami, a Valencia játékosa tűnik: középső védőt játszik. A két évvel ezelőtt vb-n még nem léphetett pályára, de a Shrek becenevű játékos most bizonyíthat. Squillaci és Escude is jó megoldás lehet belső védőknek. A védelem kreatív és erős: a két szélen a Manchester United játékosa, Evra és az arsenalos Sagna a védekezés mellett sokat segíthet be a támadásban. Nagy kérdés általánosságban, hogy Patrick Evra milyen mentális állapotban érkezik a tornára, mert a világbajnokságon kapitányként csúfosan megbukott, a csapat sztrájkolt és szétesett.

Pont: 7

Milyen a középpálya?

Legjobb felállás: Malouda, Gourcuff, Lassana Diarra, Nasri/Diaby

A francia csapat annyira szétesett a 2010-es világbajnokságon, hogy egy teljes Eb-selejtező sem volt elég, hogy valamennyire összeszedje Laurent Blanc őket. Fura mód a középpálya egyáltalán nemcsak nem állt össze, hanem olyan elképesztő kísérletezés folyt e csapatszerkezetben, hogy nem csodálkoznánk, ha a játékosok sem sejtenék, mit kell játszaniuk. 4-4-2-ben kezdték a sorozatot 2010-ben, de hamarosan felbontották ezt a rendszert és a változatosan gyengécske ellenfelek ellen hol támadó, hol még támadóbb szellemben léptek fel. A középpálya öt gólt hozott a selejtezőkön. Diaby és M'Vila képesek megoldani a védekezést. Ribéry és Malouda például játszott mindkét szélen, ahogy csatár poszton is. Ribéryt legszívesebben Benzema mögött egy sorral eltolva látnánk.  Ha ezt a kísérletezést másik szempontból gondoljuk át, akkor azt látjuk, hogy sokféle felállása lehet a francia középpályának, ezzel nemcsak alkalmazkodni képesek az ellenfélhez, hanem taktikai variációik is bővebbek. A legtöbbször M'Vila szerepelt a középpályán, de ő alapvetően a védekezést erősíti.

Pont: 8

Milyen a csatársor?

Benzema - Ribéry

Igazi csatársor nincs, csatár van, Benzema, akinek épp most jól megy a Real Madridban, de egyébként nem egy megbízható megoldás. Hozzá fejlődhet fel Ribéry vagy olykor Rémy. Nyugodtak nem lehetnek a francia szurkolók ezzel a megoldással, de a selejtezőkön nyolc gólt rúgtak a csatárok. Nagy kérdés, hogy a Real Madrid és a Bayern München alapemberei milyen állapotban esnek be a válogatottba, mennyire motiváltak.

Pont: 8

Milyen az egész csapat összhangja? Hogy mozognak együtt a csapatrészek?

A kulcskérdés, hogy a középpálya milyen kapcsolatot ápol Ribéryvel, illetve a szélsők hogyan tudnak bekapcsolódni a játékba.

Pont: 6

Van-e vezéregyéniség? Mennyire tartjuk alkalmasnak vezérnek?

Ribéry számít a franciák vezérének annak ellenére, hogy többször bizonyította, nem képes a csapatot mentálisan vezetni, illetve a játékot megfelelően szervezni. A Bayern Münchenbe annak idején 25 millió euróért igazoló játékos őrült dolgokat tud a labdával, elképesztő az induló sebessége, illetve a cselből robbanékonysága. A németekkel nyert bajnokságokat, bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, de eltiltás miatt ott nem játszhatott. Az idén kirobbanó formában játszik klubjában.

Pont: 6

Mennyire alkalmasak vezér nélkül játszani?

A szövetségi kapitánynak volt ideje a selejtezőkön gyakorolni a Ribéry nélküli játékot, és egyáltalán nem volt meggyőző a csapat. Hiába vannak fiatal és kreatív játékosok, Ribéry pillanatnyilag pótolhatatlan.

Pont: 4

Milyen a mentális erejük, mennyire küzdenek egymásért, van-e bomlasztó közöttük?

A 2010-es világbajnokság után remélhetőleg tisztázták soraikat. A dél-afrikai versenyen a csapat saját magát ejtette ki minősíthetetlen hozzáállásukkal. A csapat sztrájkolt a vb alatt, majd Anelka nyilatkozata miatt hosszú hetekig nem nyugodott meg a hangulat körülöttük. Mindenképpen veszélyes a közeg.

Pont: 3

Milyen segítséget kaphatnak a kispadról a meccs előtt?

Néhány poszton a kispad lehet bajban, mert fiatalokat kell beállítani. Tizennyolc meccsen 12 alkalommal nyert eddig, négyszer kikapott, kétszer ikszelt, ami azt jelenti, hogy a meccsek 62 százalékát hozta. Kevés gólt kapnak, ami egy ilyen lebonyolítású eseményen nagyon fontos.

Pont: 5

Mekkora pluszt tud adni az edző meccs közben?

Meglátjuk. Laurent Blanc játékosként igazi csapatember volt, mással nem tudjuk magyarázni, hogy mindig megcsókolta Barthez kopasz fejét. A Domenech utáni érában nem tett nagy dolgokat, a világbajnokság utáni időszakot alapvetően a stabilizálásra használta fel. Az biztos, hogy a válogatottat darabjaira rohasztó Domenech után bárki sokkal jobb lehet.

Pont: 6

A csapat életkori sajátosságai

Megfelelő korú labdarúgókból áll a csapat: azt nem mondhatjuk, hogy idősek.

Pont: 6

A csapat fizikai állapota, mennyit játszanak a játékosai?

Fizikailag nagyon jó a csapat. Egyénileg az lesz döntő, hogy a csúcsligák és a Bajnokok Ligája mennyire szedi szét a kulcsembereket.

Pont: 8

A csapat taktikai érettsége:

A 4-2-3-1 a felállás leggyakrabban, de a selejtezők alatt nagyon sokat próbálkozott Blanc, és ez a csapat előnyére válhat, hogy többféle felállásban is képes játszani.

Pont: 7

Mikor lövik a legtöbb gólt?

Nem meghatározó.

Mikor kapják a legtöbb gólt?

Nem meghatározó.

Milyen motivációval indulnak a tornának?

Annyira kínosan botrányosra sikerült a legutolsó világverseny számukra, hogy számukra nem a győzelem, hanem a tisztelet visszaállítása a legfontosabb és legszükségesebb. Meg kell mutassák, hogy ez a csapat nem hozza olyan kínos helyzetbe szurkolóit, mint a Domenech elleni sztrájk idején.

Pont: 7

Hány pontot szerez a csoportkörben?

Pont: 6

Meddig juthat el maximum?

Akár a negyeddöntőig, ott simán kiesik.

Pont: 3

A szerencsefaktor

Pont: 4

Rutin

A csapat gerincének az utolsó tornája Dél-Afrikában annyira rosszul sikerült, hogy azt nem számolhatjuk el igazi tapasztalatként. Amennyiben tapasztalat, akkor legalább megtanulták, hogy nem lehet egy világversenyre felkészülni, illetve azon szerepelni.

Pont: 7

A közvélemény és a sajtó elvárása

A francia média rettenetesen szétszedte a csapatot a legutóbbi világverseny után, de már közben is. Minden rezdülésére figyelni fognak a csapatnak, és nagy a nyomás egy újraépített francia válogatott iránt.

Pont: 7

Milyen támogatás kapnak a szurkolóktól

Nem fogják pokollá változtatni a stadionokat, egy dolgot várnak: a válogatott építse újra a 2010-ben elvesztett identitását.

Pont: 5

Összpontszám: 120