Eleonóra
-1 °C
2 °C
Kékesi Márton
csütörtök 02:00
Kékesi Márton
Alpesi sí

Az öregedő Hollandia is nagyon veszélyes

2011.12.04. 10:46
A hollandok gyakorlatilag négy játékossal támadnak, ez meg is látszik a gólátlagukon. Döntősök lesznek, de kikapnak.

Ki van a kapuban?

Stekelenburg, Edwin van der Sar utódja. A Roma kapusa ideális életkorban van, 29 éves, negyven válogatott meccsel, egy világbajnoksággal, sőt vb-döntővel a háta mögött biztos pont hátul. A selejtezők összes fontos meccsén ő védett, hat találkozón két gólt kapott. Arra ugyan kevés az esély, hogy olyan vezéregyénisége lehet a holland válogatottnak, mint van der Sar volt, de rajta nem fog múlni semmi.

Pont: 8

000 Par6579202
Fotó: Jonathan Nackstrand

Milyen a védelem

Legjobb felállás: van der Wiel – Mathijsen – Heitinga – Pieters

Kérdés egy szál se. Van der Wiel, az Ajax fiatal jobbhátvédje az összes selejtezőt végigjátszotta, három gólpasszt is adott. A balhátvéd Pieters is mindössze 23 éves, de nyolcszor volt kezdő. A védelem belsejét két rutinos játékos alkotja, nekik csak a lapokra kell figyelni. A válogatott nem sokszor fut bele erősebb csapatba, de ha igen, hajlamosak rugdosódni hátul.

Pont: 8

Milyen a középpálya?

Öt középpályással állnak fel, van Bommel és a mindössze 21 éves Strootman előtt Kuyt, Sneijder és van Persie játszik. Ők hárman kifejezetten támadó szellemű játékosok, tizenöt gólt lőttek a selejtezőkön. Mivel Robben sérülés miatt az egész sorozatot kihagyta, nehéz lesz visszaverekednie magát egy jól működő rendszerbe, ha esetleg mégis sikerül, akkor van Persie mehet csatárnak. Ehhez viszont Huntelaarnak kéne kiesnie, ami hatalmas veszteség lenne. Van Bommel folyamatosan lassul, de mivel az apósa állítja össze a csapatot, nem valószínű, hogy kikerül.

Pont: 9

Milyen a csatársor?

Klaas Jan Huntelaar tizenkét gólt rúgott a selejtezőkön, majdnem annyit, mint az eggyel mögötte játszó hármas összesen. A hollandok gyakorlatilag négy játékossal támadnak, ez meg is látszik a gólátlagukon. San Marinónak két meccsen tizenhatot rúgtak, de mi is kilencet kaptunk tőlük. A Schalke csatára a maga tizenkettőjével a selejtezősorozat gólkirálya lett, a válogatott pedig 37 góllal a legtöbbet szerezte.

Pont: 9

Milyen az egész csapat összhangja? Hogy mozognak együtt a csapatrészek?

A selejtezős mérlegük lenyűgöző, tízből kilencszer nyertek, csak a svédek elleni utolsó meccsükön kaptak ki, de annak a találkozónak számukra már nem volt tétje. Nyomás alatt egyszer sem játszottak, nem tudni, tétmeccsen, hátrányban mit reagálnának. Ha ők szereznek vezetést, bárkire veszélyesek lehetnek.

Pont: 8

Van-e vezéregyéniség? Mennyire tartjuk alkalmasnak vezérnek?

Wesley Sneijder tavaly éppen csak lemaradt az Aranylabdáról. A 2010-es vb társgólkirálya volt, a csapat egyértelmű vezéregyénisége. Azóta sokat volt sérült, a formája nem az igazi, de a tornára valószínűleg újra összeszedi magát. Magabiztosan irányítja a csapatot, nem csak sok gólpasszt ad, gólokat is képes lőni.

Pont: 8

Mennyire alkalmasak vezér nélkül játszani?

Sneijder tíz meccsből nyolc meccset végigjátszott, a maradék kettőből a svédek ellenin kaptak ki, de az nem mérvadó, mert már nem volt igazi tét a hollandoknak. A holland válogatott van olyan rutinos, jó csapat, hogy ne essenek kétségbe nélküle sem, de a dél-afrikai vb jól megmutatta: egy jó formában levő Sneijderrel gyakorlatilag verhetetlen a holland válogatott.

Pont: 8

Milyen a mentális erejük, mennyire küzdenek egymásért, van-e bomlasztó közöttük?

De Jong, van Bommel, van Persie mind-mind olyan játékosok, akik hajlamosak a hisztire, ha valami nem úgy megy, ahogyan azt ők elképzelték. Ha viszont minden rendben, a holland válogatott kifejezetten egységes, megvan az összhang, a csapatrészek jól működnek.

Pont: 8

Mekkora pluszt tud adni az edző meccs közben?

Bert van Marwijk már végigvitte őket egy vb-n, nem is akárhogy, döntősök voltak. A csapat minden részét jól ismeri, őt is jól ismerik.

Pont: 9

Milyen segítséget kaphatnak a kispadról?

A kispad sem rövid, mivel van Persie és Huntelaar  nem férnek meg egymás mellett, valamelyikük csere lesz, a góllövés ezzel biztosítva. De Jong vagy Strootman bármikor jöhet a védelem elé, Van Bommel mellett csak egyikük fog kezdeni. Marwijk minden helyre tud olyat cserélni, akivel nem bukhat nagyot.

Pont: 8

A csapat életkori sajátosságai

Az átlagéletkor 26,5 év, ami tökéletes. Van Bommel testesíti meg a rutint, a védelem a legfiatalabb. A legtöbben már kellően rutinosak ahhoz, hogy ne remegjen meg a lábuk egy ilyen tornán.

Pont: 9

A csapat fizikai állapota, mennyit játszanak a játékosai?

A legtöbben topbajnokságokban játszanak, rendszeresen kezdők, sőt, meghatározó emberek, viszont a kulcsemberek hajlamosak a sérülésre.

Pont: 8

A csapat taktikai érettsége

A 4-2-3-1 a bevált felállás, ha vezetést szereznek, gyakorlatilag verhetetlenek. A brazilok ellen pedig megmutatták, fordítani is tudnak. Bármelyik középerős válogatotatt képesek elbizonytalanítani. Ha viszont egy erős válogatott, mint a német ihletett állapotban és jelentős sebességgel játszik ellenük, már nem képesek visszafogni. (3-0 volt, igaz barátságos meccsen.) A portugálokkal sem lesz könnyű dolguk.

Pont: 9

Mikor lövik a legtöbb gólt?

A selejtezők statisztikáit nézve az derül ki, hogy a holland válogatott bármikor képes gólt lőni, de az utolsó húsz percben különösen sokat szereztek.

Mikor kapják a legtöbb gólt?

Összesen nyolcat lőttek nekik - ebből egyszer a magyarok, egyszer a svédek hármat -, ami nagyon kevés. Ebből négyet viszont a második félidő elején.

Milyen motivációval indulnak a tornának?

Szeretnének nyerni. 1988-ban nyertek utoljára nagy tornát, akkor pont Eb-t. Két éve világbajnoki döntősök voltak, már csak ezért is ők akarnak lenni a legjobbak. A hollandok egyébként is hatalmas önbizalommal mennek neki minden tornának, ilyen kerettel most meg is van az esélyük. Bárkit meg tudnak verni, Spanyolország és Németországra is ők jelentik a legnagyobb veszélyt.

Pont: 10

Meddig juthatnak el, hány pontot szerez a csoportkörben?

A maximális kilenc pont könnyen összejöhet nekik a csoportban, a döntőig is eljuthatnak, az elődöntőig mindenképpen.

Pont: 9

Meddig juthat el maximum?

Döntős, kikap.

Pont: 5 pont

Szerencsefaktor

Háromszor buktak el vb-döntőt, a döntő pillanatokban nincsen szerencséjük. Egy Eb-arany viszont már összejött.

Pont: 8

Rutin

Az értékelés alapja: Volt-e a többség sorozatterheléssel járó nagy tornán, mennyire bírják ezt.

A csapat alig változott az előző vb óta.

Pont: 9

Médianyomás a csapaton

Tőlük mindig azt várják, hogy megnyerjék az adott tornát, ezt általában úgy próbálják segíteni, hogy az egekig magasztalják őket.

Pont: 5

Mennyi szurkoló kíséri el őket?

Minden hazai meccsükön telt ház volt, az Eb-n is az övék lesz az egyik legnépesebb tábor.

Pont: 10

Összesen: 165