Hermina
15 °C
27 °C

Nem látszik, mitől nyernének a horvátok

2011.12.04. 10:51
Minimális vereség a spanyoloktól, ívelgetős, izgalommentes döntetlen az írekkel, és sima vereség az olaszoktól. Ez várhat a horvátokra, nem látszik, mitől nyerhetnének. Aztán lehet, hogy jön valaki, aki meccseket nyer.

Ki van a kapuban?

Stipe Pletikosa. Majdnem százszoros válogatott, de beszédes tény: Vedran Runje visszavonulása után nyúlt hozzá vissza a kapitány, előtte nem bízott benne. A legutóbbi három meccsét kapott gól nélkül lehozta, de nem bravúrkapus, általában csak jó helyen van. Valaha volt a Tottenhamnél, de miután Ligakupa-meccsen 4-1-re kikapott az Arsenaltól, többé nem került be a csapatba, ezért rendre Keleten találta meg a számítását. A Szpartak Moszkva után a Rosztov kapusa jelenleg.

Pont: 6

000 Par6577253
Fotó: Hrvoje Polan

Milyen a védelem?

Simunic helye atombiztos, a többiekkel sokat sakkozott Bilic, aki maga is középső védő volt, pontosan tudja, mennyire fontos, hogy rátaláljon az ideális megoldásra. Corluka többször kihúzódott jobbra a sorozatban, ekkor Srna egy sorral előrébb került. Ha Srnát visszavitte jobb hátvédnek, akkor Corluka behúzódott Simunic mellé. Mivel a Tottenhamben keveset játszik Corluka, ezért a lyoni Lovren valamint a frankfurti Schildenfeld is számításba jöhet a hoffenheimi Simunic mellett, őket is kipróbálta. A bal oldalon Strinic (Dnyepr) kezdett másfél éve, de Vida beállt ide többször, őt egyébként mindkét oldalon használta a csapat. Pranjicot viszont nem erőltette balbekkben, jóllehet a 2008-as Eb-n az volt a posztja.

Pont: 8

Milyen a középpálya?

A Tottenhamben rendszeresen játszó Luka Modric nélkül elképzelhetetlen a középpálya, de az ugyanebből a csapatból kiszoruló Niko Kranjcart többször kihagyta Bilic. Modric mindenhol hatékony teljesítményt nyújtott, abszolút jollyjokere a csapatnak, volt, hogy teljesen a bal oldalra húzta ki a kapitány, ha éppen Srna kapta meg a jobb oldalt. Rakiticet, Dujmovicot, Vukojevicet, Perisicet is játszatta Bilic, de volt olyan formáció, amikor az éppen nem sérült Olicot rendelte vissza a középpálya bal oldalára, és onnan indult a 33 éves klasszis.

Pont: 8

Milyen a csatársor?

Mandzukicra jókor talált rá, hármat vágott is a sorozatban, emellett Petric, Olic és Eduardo da Silva állapotától függött, ki kezdett a csatársorban. Állandó duó nem is volt, szinte mindannyian játszottak egymással.

Pont: 7

Milyen az egész csapat összhangja? Hogy mozognak együtt a csapatrészek?

A görögök ellen három csatár is hatástalan maradt Zágrábban (0-0), a grúzok ellen idegenben kikaptak, mert nem volt elképzelés a támadásokban. Az összefoglaló azt bizonyítja, egy gyors támadást sem vezettek, inkább csak a tizenhatos kívülről próbálták meg átlőni Grúziát, ami önmagában hordozta a vereséget, végül a 90. percben kaptak gólt. A törökök ellen javulást láttunk.

Pont: 6

Van-e vezéregyéniség? Mennyire tartjuk alkalmasnak vezérnek?

Mostanában Luka Modricot tekinthetjük a játék szervezőjének, de inkább a szervezési készsége kiemelendő, mert mindössze egy gólt lőtt a selejtezőkben. Nyilván jobban érzi magát a pályán, ha Kranjcar is a pályán van, mert barátok. Szabadabban is játszhat, ha Kranjcar ott van mellette, esetleg előtte. A dortmundi Perisic 2010-ben belgium legjobbja volt, utána igazolták le a németek. Az ő lendülete hasznos lehet, és akkor Modric középre húzódhat. Fontos és megkerülhetetlen elem még a csapatkapitány Srna, nemcsak pontrúgásai, szerelései, felfutásai miatt is.

Pont: 7

Mennyire alkalmasak vezér nélkül játszani?

Ha Olicot vezérnek vesszük tekintélye, gólérzékenysége, korábbi eredményei miatt, akkor tudnak nélküle játszani, legalábbis a hosszú távú sorozatban. Olic fontos gólok szerzője, nélküle lényegesen nehezebb lesz tíz nap alatt, akárcsak döntetlent is játszania a csapatnak. Eduardónak lábtörése után nem volt a válogatottban olyan kimagasló meccse, mint korábban, amikor például hármat lőtt Izraelnek. Kranjcar nélkül simán játszanak, Modric nélkül már nem biztos. Srna nélkül pedig az ismeretlennel próbálkoznak.

Pont: 6

Milyen a mentális erejük, mennyire küzdenek egymásért, van-e bomlasztó közöttük?

Mivel délszláv csapatról van szó, itt is alaptétel: ha szeretik egymást, nagyon szeretik, tűzbe mennek egymásért, de ha ez az egység bármilyen okból is megbomlik, akkor az egész csapatra rátelepedhet a nihil. Bilic igyekezett nyerőtípusúakat egymás mellé válogatni, Klasnic fokozatosan szorult nála ki.

Pont: 7

Milyen segítséget kaphatnak a kispadról a meccs előtt?

Bilic nem omlott össze a 2008-as Eb-negyeddöntőben, amikor a törökök az utolsó pillanatban, a 122. percben egyenlítették ki a 119. percben megszerzett horvát vezetést. Ahhoz azonban már kevés volt, hogy lelket öntsön csapatába, hiszen ilyen drámai végjáték után már képtelen volt felrázni a csapatát, maga a küldetése is lehetetlen volt. Jól ismeri játékosait, mert a második Európa-bajnokságon fogja dirigálni őket. Fontos meccset nem tudott nyerni selejtezőcsoportjában sem a vb- sem az Eb-selejtezőkben, igaz a pótselejtezőn nyilván közrejátszott a felkészítése a törökök 3-0-s idegenbeli legyőzésében. A szerencse is faktor volt azért, mert rögtön az elején vezettek, meg a török válogatott meccs előtti és közbeni szétesése is.

Pont: 8

Mekkora pluszt tud adni az edző meccs közben?

Ha csak azokat a csapatok nézzük, ahonnan érkeznek, és ott milyen szerepet töltenek be a játékosok, akár a meglepetés is benne van Horvátországban. Az 1998-as csapat tagjai sokkal jobb csapatokból érkeztek, de a selejtezőkben ők sem tudták legyőzni a csoportgyőztes Dániát, ezért pótselejtezőn át jutottak ki a vb-re.

Pont: 7

A csapat életkori sajátosságai

Nincsenek nagy öregek, Olicot leszámítva mindenki a legideálisabb korban van, és vannak feltörekvő fiatalok (Perisic, Kalinic), akik berobbanhatnak ezen a tornán. 26 év általában az átlagéletkor.

Pont: 7

A csapat fizikai állapota, mennyit játszanak a játékosai?

Kondicionális gondjaik nem lesznek, Pranjic értelemszerűen többet is játszhatna a Bayernben, Corluka egy jó váltással szárnyakat kaphat, Kranjcarnak is jól jönne, ha több perc lenne a lábában.

Pont: 8

A csapat taktikai érettsége

A 4-4-2 alapfelállása Horvátországnak, de ebből könnyen átállnak öt középpályásra, ha védekezni kell, ha pedig támadni, akkor három csatárra. Sikeresebbek viszont ettől sem lettek.

Pont: 6

Mikor lövik a legtöbb gólt?

Négy olyan meccs volt, amikor tíz percen belül kettőt is lőttek. Ha tehát belejönnek, és viszi őket előre a gólszerzés mámora, a megsemmisítés lehetősége, nagyon veszélyesek lehetnek.

Mikor kapják a legtöbb gólt?

Két vesztes meccsükön az utolsó negyedórában egyaránt gólt kaptak.

Milyen motivációval indulnak a tornának?

2008-ban hajszál választotta el őket a négytől, azóta rutinosabbak lettek, de egy kicsit öregebbek is. Viszont egy olyan motivációs többletet adhat az akkori eredmény, hogy most mindent egy lapra tesznek fel.

Pont: 7

Hány pontot szerez a csoportkörben?

Pont: 2

Meddig juthat el maximum?

Ha mégis valami csoda folytán az olaszok be tudnának férkőzni, az annyi energiát kivesz belőlük, hogy Anglia, Franciaország, de Ukrajna is átgyalogol rajtuk.

Pont: 1

A szerencsefaktor

A négy évvel ezelőtti nagy dráma után szerencsés csapatról nem beszélhetünk, a 2002-es vb-től is kevesebb lőtt góllal távoztak.

Pont: 5

Rutin

A 2008-as csapat magja megmaradt, heten, de akár nyolcan is maradhatnak belőle. Ismerik tehát, jól kell kezdeni, jól kell védekezni, mert az kifizetődő. Nem látványos meccseket játszottak, de hatékonyak voltak, és egy ilyen szintű csapatnak, ilyen szintű terhelésnél más útja nem is lehet.

Pont: 9

Adott ország szurkolóinak elvárása

Nincs nagy nyomás rajtuk, ettől a csapattól senki sem vár érmet, a fontos selejtezőkön sem telt meg a Makszimir stadion.

Pont: 7

Mennyi szurkoló kíséri el őket?

Általában kísérik őket, a helyi kolónia száma azonban ez esetben elhanyagolható. Egy győzelem után rögtön sokan útnak indulnak, egy győzelem viszont döcögősnek látszik.

Pont: 5

Összpontszám: 127