Mátyás
-6 °C
1 °C
Gyorskorcsolya
Percről Percre

Írország harcol, küzd, ki ne szeretné őket?

2011.12.04. 10:52

Ki van a kapuban?

Shay Given – és mögötte szinte senki. Az Aston Villa kapusa 36. évét tapossa, 1996-ban került be a válogatottba, és azóta kirobbanthatatlan. 120. válogatottságánál jár, ír focista ennél többször nem lépett fel. Klubcsapataiban 21 éves kora óta meghatározó kapus, leszámítva az éppen formálódó Manchester Citynél töltött 2010-11-es szezont, amikor mindössze egy ligakupa- és három Európa Liga-kupa meccsen védte csapata hálóját - el tudjuk képzelni, mekkora lelkesedéssel. A sors fintora, hogy az Eb-selejtezőkön közben sikert sikerre halmozott a csapat, és 2011 nyarán sikerült is eligazolnia az Aston Villához, ahol ő az első számú kapus. Ha viszont vele történik valami, akkor nagy baj van. Vagy mégsem? Cseréje a 27 éves Keiren Westwood, csapatában a Sunderlandben (ahová ő is 2011-ben igazolt) is csak cserekapus. Egy Eb-selejtezőn játszott, a macedónok elleni hazai 2-1-es győzelemben hihetetlen nagy érdemei vannak, mivel bravúrral védett az utolsó percekben. A selejtezőkön három, illetve egy meccsen kispadozott a 31 éves David Forde (Millwall, rendszeresen játszik) és a 26 éves Brian Murphy (QPR, nem játszik). Nem valószínű, hogy kettejük közül kerül majd ki Given utódja.

Pont: 7

000 DV1078641
Fotó: Peter Muhly

Milyen a védelem?

Legjobb felállás: O'Shea (1981, Sunderland), St. Ledger (1984, Leicester), Dunne (1979, Aston Villa), Ward (1985, Wolverhampton)

Néhány változtatással ugyan, de lényegében az egész Eb-selejtező-sorozatot ezzel, vagy ehhez nagyon hasonló védelemmel küzdötte végig a csapat. A felsorolásból a 34 éves, 110-szeres válogatott legenda, Kevin Kilbane hiányzik, aki az első hat meccsen zsinórban játszott - Andorrának gólt is lőtt -, de sérülés miatt az utolsó hat meccsen már a keretben sem volt benne. Kérdés, visszatér-e valaha, gyaníthatóan nem. A védelem tagjai ugyan nem játszanak világverő csapatokban, O'Shea éppen idén hagyta ott a Manchester Unitedet, de legalább rendszeresen szerepet kapnak, és az ír válogatottban is évek óta egymás mellett játszanak. Trapattoni mester legújabb találmánya Ward, de St Ledgert is ő építette be védelmébe. Tizenkét selejtezőmeccsükön csupán hét gólt kaptak, ebből hármat az oroszok lőttek Dublinban, és volt egy négymeccses sorozatuk, amikor gólt sem kaptak. Fontosabb kiegészítő emberek: Kelly (1983, Fulham), O'Dea (1987, Leeds United).

Pont: 7

Milyen a középpálya?

Legjobb felállás: McGready (1986, Szpartak Moszkva), Whelan (1984, Stoke City), Andrews (1980, Ipswich Town), Duff (1979, Fulham)

Az ír középpálya nem gólerős – a 12 selejtezőmeccsen éppen annyi gólt lőttek (négyet), mint a hátvédek –, viszont rendkívül masszív. A rengeteg futás és ütközés alapkövetelmény. A legtöbbet együtt játszó négyesben Andrews a kakukktojás, ő az egyetlen másodosztályú játékos. A 31. évét taposó védekező középpályás Trapattoni felfedezettje, az első öt meccsen még a keretben sem volt, utána viszont mind a hetet az elsőtől az utolsó percig végigjátszotta. Ezt leginkább Green bánta, aki innentől kezdve nem kapott meghívót, és akinek bűne az volt, hogy az oroszok elleni hazai 2-3-nál nevetségesen gyönge teljesítményt nyújtott. A középpályán a legnagyobb név Duff, aki már a 2002-es vébén (az utolsó nagy torna az ír válogatott életében) is játszott, és akit az oroszok elleni zakó után hívott be újra Trapattoni mester. Az olasz kapitány egyik alapembere Whelan, az összes selejtezőn kezdett, a zseniális McGready pedig Európa egyik legjobb jobbszélsője, akit tavaly közel tízmillió fontért igazolt le a Szpartak Moszkva. A középpálya fontosabb kiegészítő emberei Fahey (Birmingham) és Hunt (Wolverhampton).

Pont: 7

Milyen a csatársor?

Legjobb felállás: Keane (1980, Los Angeles Galaxy), Doyle (1983, Wolverhampton)

Akárki legyen is az ellenfél, az írek két csatárral rohamoznak, és ezt a két csatárt az esetek túlnyomó többségében Keane-nek és Doyle-nak hívják. Keane a gólerősebb (114 meccsen 53 gól), Doyle mutatója ezt meg sem közelíti (46/10), és ez pontosan jelzi, ki az úr a házban. Kilenc selejtezőn lépett pályára, ezeken hét gólt lőtt, Doyle csak kettőt. Trapattoni nem dúskál a csatárokban, de az észtek ellen gólt szerző Walters (1983, Stoke City) és az oroszoknak betaláló Long (1987, West Bromwich Albion) megmutatta, hogy egyszer-egyszer nekik is kijöhet a lépés, de rájuk csapatot építeni botorság volna.

Pont: 6

Milyen az egész csapat összhangja? Hogy mozognak együtt a csapatrészek?

A csapat magja hosszú évek óta együtt játszik, tacskók alig-alig jutnak szóhoz, ha mégis a keret közelébe kerülnek, akkor szépen, hosszan ücsörögnek a kispadon, mint Cunningham (20 éves), McCharthy (21 éves) vagy Coleman (23 éves). Jellemző, hogy első selejtezőjük kezdőcsapatából mindössze három játékos került ki a végére, a többiek viszont mind egy szálig kezdők maradtak.

Pont: 7

Van-e vezéregyéniség? Mennyire tartjuk alkalmasnak vezérnek?

Keane – Duff-fal, Given-nel, Dunne-nal – annak a generációnak a tagja, amely a 2002-es vébére kijutás utáni utolsó nagy dobására készül. A 31 éves csatár, a Premier League tizedik legeredményesebb csatára kegyvesztett lett a Tottenhamnél, így került Los Angelesbe, ahol Beckhammel megszerezték az MLS bajoki címét. Ez alighanem kevés Keane-nek. A selejtezőkön látottak alapján a válogatottban is bizonyítani akarja, hogy korán írták le Európában.

Pont: 9

Mennyire alkalmasak vezér nélkül játszani?

A selejtezőkön az írek egyetlen egyszer játszottak vezér nélkül, mégpedig az egyik legfontosabb meccsükön az erős örmények elleni utolsón csoportmeccsen. Hazai pályán győzniük kellett, ha pótselejtezős helyen akartak végezni, és győztek is. A vezér nélküli szerepre ugyanis kíválóan alkalmas a kapus Given és a középpályás Duff is.

Pont: 9

Milyen a mentális erejük, mennyire küzdenek egymásért, van-e bomlasztó közöttük?

A csapat tagjainak jó része egyetlen percig sem élt Írországban, felmenőik között viszont vannak írek. Teljes joggal lehetnének angol válogatottak is, csakhogy annyira azért nem jó futballisták, az ír válogatottban azonban bebizonyíthatják, hogy mégis azok, vagyis a válogatottság nekik nem nyűg, szívvel-lélekkel küzdenek az ír színekért.

Pont: 10

Milyen segítséget kaphatnak a kispadról a meccs előtt?

A 2008-ban kinevezett, számos nagy klubsikert maga mögött tudó most 72 éves Giovanni Trapattoni saját képére formálta az ír válogatottat. A kezdőcsapat tagjainak jó felét ő dobta először a mély vízbe, és már a 2010-es vébére is kis híján kivezette a 2002-es vb-szereplés után csak vergődő válogatottat. Trapattoni a csapat egyik erőssége, nem véletlen, hogy a napokban hosszabbították meg idén lejáró szerződését. Ha minden jól megy, Trapattoni 75 éves koráig vezetheti az ír válogatottat.

Pont: 9

Mekkora pluszt tud adni az edző meccs közben?

Trapattoni még 72 évesen sem tartozik a halvérű edzők közé. Nagyon bízik az alapcsapatában, ha valaki mégis kidőlne, a kispadon kevésbé ismert, ám a Premier League-ben vagy a Championshipben szereplő játékosok várnak a lehetőségre.

Pont: 7

A csapat életkori sajátosságai

Az Eb talán legidősebb csapata lesz. Az ideális kezdőcsapatból hatan is harminc fölött vannak, a legfiatalabb kezdőjátékos 25 éves. Az ideális kezdő átlagéletkora 29,36 év.

Pont: 6

A csapat fizikai állapota, mennyit játszanak a játékosai?

Senki nem játszik sztárklubokban, többen az angol másodosztályból kerültek be a válogatottba. Ennek az az előnye megvan, hogy legalább rendszeresen játszanak csapataikban. A kiváló fizikai állapot pedig a mindenkori ír válogatottban, illetve rakkolós angol klubcsapataikban alapkövetelmény. (A szpartokos McGreadyn és a LA Galaxys Keane-n kívül mindenki a Premier League-ben vagy a Championshipben játszik.)

Pont: 9

A csapat taktikai érettsége:

4-4-2 az alapfelállásuk, és ezt nem is nagyon variálják. Meccs közben azért, ha kell, tudnak váltani. A selejtezőkön egyszer kerültek hátrányba, az oroszok ellen, igaz, akkor mindjárt háromgólosba. Trapattoni hármat cserélt, a csapat pedig kis híján egyenlített.

Pont: 8

Milyen motivációval indulnak a tornának?

Az ír futball aranycsapata a szintén külföldi kapitány, az angol Jack Charlton által 1986 és 1995 között irányított ír válogatott volt. A válogatott akkor jelent meg először nagy tornákon (1988-as Eb, 1990-es és 1994-es vébé). Erre azóta is csak egyszer, 2002-ben volt példa, amikor Mick McCharthy, a Wolverhampton mostani menedzsere vébére vezette az íreket. A csapat célja a nyolcvanas-kilencvenes évek aranygenerációja sikereinek megismétlése (1990-ben a válogatott a legjobb nyolc közé került a vébén), vagy inkább túlszárnyalása. A dánok 1992-es és a görögök 2004-es Eb-győzelme lebeg Keane-ék szeme előtt, a motivációval tehát nincs gond.

Pont: 10

Hány pontot szerez maximum a csoportkörben?

Pont: 4

Meddig juthat el maximum?

Nyolcba juthat, ahol nagy drámával kiesik

Pont: 2

A szerencsefaktor

A nagy világversenyeken kevés gólt lőnek és keveset is kapnak. Négy fellépésükből egyszer estek ki a csoportkörben, egyszer pedig a nyolcaddöntőt is túlélték. Az olaszokat meglephetik, a spanyolokat nem valószínű, a horvátokkal egy sótlan 0-0 a sanszos.

Pont: 8

Rutin

A Premier League-ben és a Championshipben játszóknak nem lehet gond a sorozatterhelés, a csapatból a 2002-es vébén csak öten játszottak. Keane, Duff, Given, Dunne már a 2002-es vébén is kint volt, ahol a válogatott a nyolcaddöntőben 11-esekkel esett ki Spanyolország ellen.

Pont: 7

Adott ország szurkolóinak elvárása

Minél több meccsen nyerni, minél tovább jutni. Ha fogcsikorgatva, a győzelemért mindent megtéve kiesnek a csoportkörben, akkor sincs tragédia, vagyis a szurkolói elvárás nem nyomja agyon a csapatot.

Pont: 7

Mennyi szurkoló kíséri el őket?

Nem állíthatjuk, hogy fél Írország fölkerekedik Európa túlsó felére, de ha túljutnak a csoporton, akkor több repülőt is megölthet a szurkolói utánpótlás, mint történt ez 1990-ben, amikor az olaszországi vébén menetelt a csapat.

Pont: 7

Összpontszám: 146