Lehel
17 °C
27 °C

Olaszország nagy esélye

2011.12.04. 10:53

Ki van a kapuban?

Az örök Gianluigi Buffon. Pelé a 125 legnagyobb élő futbalista egyikének tartja, az IFFHS a harmadik évezred első évtizede kapusának választotta, nyolcszor nyerte el a Serie A legjobb kapusa címet. Bár az olaszok általában öregembereket szeretnek a kapuba állítani - most már Buffon is 34 éves - első vállogatottságát 19 évesen játszotta, és a 98-as vébén ő volt a veterán Pagliuca tartaléka. A 2000-es EB-re már első számú kapusként készült, de kéztörése miatt ki kellett hagynia, így az ezüstérmes csapatban cseréje, Francesco Toldo védett végig. Azóta viszont bérelt helye van a csapatban. A selejtezősorozatban az olaszok mindössze két gólt kaptak, Buffon ebből is csak egyet, a másikat Salvatore Sirigu az észtek ellen. Szinte tökéletes kapus, negatívumként talán csak különcségét és ebből adódó hibázási hajlamát lehet kiemelni.

Pont: 9

000 Par6319073
Fotó: John Thys

Milyen a védelem?

Legjobb felállás: Criscito-Ranocchia-Chiellini-Balzaretti

Bár a mindössze két kapott góllal letudott selejtezősorozat impresszív, összességében mégsem a védelem tűnik az olasz csapat legstabilabb egységének. A selejtezősorozat első meccsén még Molinaro, Pepe és Bonucci volt a védelemben az ékegyszerűségű Chiellini (Juventus) mellett, Criscito (Zenit) a harmadik, Balzaretti (Palermo) az ötödik, Ranocchia pedig csak a hatodik selejtezőmeccsen került a csapatba. Még Bonucci is szóba jöhet, az egyetlen olasz védő, aki gólt szerzett a selejtezősorozatban. Bár még keresik a szereposztást, a kevés gól így is önmagáért beszél.

Pont: 7

Milyen a középpálya?

Legjobb felállás: De Rossi-Pirlo-Montolivo-Marchisio

A válogatott a klasszikus gyémánt felállásban játszik a középpályán, azaz a kirobbanthatatlan Pirlo (Juventus) elősöpröget, a jobbszélről kirobbanthatatlan De Rossi (Roma) is inkább tördel. A gyémánt támadó csúcsán leggyakrabban Montolivo (Fiorentina) játszik, néha Aquilani (Milan) a balszélre szorítja. A középpálya neuralgikus pontja a balszél, itt próbálták ki a legtöbb játékost. Marchisio (Juventus) mellett még a brazil-olasz Thiago Motta (Inter) jöhet tán szóba, attól függően, hogy mennyire kell rombolni.

Pont: 7

Milyen a csatársor?

Legjobb felállás: Pazzini-Rossi

Az olaszok általában nem a támadófutbaljukról híresek, most mégis a csatársorukban vannak a legnagyobb sztárok. Alapesetben Cassanót (Milan) neveznénk, de kérdéses, hogy szívproblémái megoldódnak-e az Eb-ig. Így Pazzini (Inter) lehet az Olaszországon kívül karriert befutni képes kevés olasz közé tartozó Giuseppe Rossi (Villareal) csatártársa. Ráadásul itt még cserékben is erős a csapat, Quagliarella (Juventus) igen gólerős, Balotelli (Manchester City) pedig, ha éppen eszénél van, szintén használható játékos. És még Cassano is felépülhet és formába lendülhet. A selejtezősorozatban lőtt 17 olasz gólból 11-et a csatárok termeltek.

Pont: 8

Milyen a csapat összhangja?

A védelemről korántsem állíthatjuk, hogy összeállt volna, de talán ez az a csapatrész, amely bármilyen felállásban működik egy olasz csapatban. A középpályán a balszél kritikus, a gyémánt másik három csúcsa évek óta stabil. A gyémánt alakzat garantálja az összeköttetést a védelem és a csatársor között, Pirlo és De Rossi a védekezésben, Montolivo a támadásban segíthet. A felállást készségszinten ismerik.

Pont: 9

Van-e vezéregyéniség?

A veterán Andrea Pirlo, bár már nem a legmozgékonyabb, még mindig igazi vezére, irányítója tud lenni a csapatnak, ahol a másik védekező középpályás, Danielle De Rossi is képes társai fanatizálására. Viszont egyikük sem meccset eldöntő játékos, bár rugótechnikája mindkettőjüknek megvan ehhez. Pozíciójukból adódóan inkább a hatékony védekezést segíthetik, bár mindketten képesek váratlan indításokra is.

Pont: 6

Mennyire képesek vezér nélkül játszani?

Nehéz megmondani, Pirlo és De Rossi is szinte minden meccsen játszott. Védekező középpályából Olaszországban több van, mint égen a csillag, így elvileg pótlásuk nem megoldhatatlan, de játékinteligenciában kevesen veszik fel a versenyt bármelyikükkel.

Pont: 6

Milyen a mentális erejük?

A 2010-es világbajnokságra küldött öregfiúk csapat két békés döntetlen után, a szlovákok elleni meccs utolsó negyedórájában hatalmasat küzdött, hiába. Ha a továbbjutás nem is sikerült, azt bizonyították, hogy harcolni tudnak. A balhéfaktor már más kérdés, Balotellivel a csapatban garantált a botrány, ha pedig Cassano is felépül, akkor borítékolható a sértődés is.

Pont: 7

Milyen segítséget kaphatnak az edzőtől meccs előtt?

Cesare Prandelli hatalmas kudarc után, egy sokadik vesztegetési botrány közepén vette át a csapat irányítását, majd vezette ki veretlenül az Európa-bajnokságra. Prandelli eddigi legnagyobb eredménye, hogy a Fiorentina valaha volt leghosszabb ideig szolgáló edzője lehetett, de nemzetközi tapasztalata kevés.

Pont: 5

Milyen segítséget kaphatnak a kispadról meccs közben?

A keret korántsem egységes, a védelem kísérleti, a középpálya balszéle állandóan kérdéses. Ha innen kiesik valaki, annak persze megvan az az előnye, hogy kipróbált játékos áll a helyére, másrészt nem várható tőle meggyőző teljesítmény. Viszont Cassano felépül, akkor elől könnyen variálhat Prandelli.

Pont: 7

A csapat életkori sajátosságai

Az elmúlt évek olasz válogatottaihoz képest a mostani keret 27 éves átlagéletkorával valóságos csikócsapat, pláne, hogy az átlagot a bőven 30 feletti Buffon, De Sanctis, és Pirlo is rontja. Apropó Pirlo, bár már 2006-ban is úgy mozgott, mintha visszavonulni készülne, 32 évével valószínűleg utolsó nagy világversenyén vesz részt. A csapat gerincét ideális korú játékosok alkotják, Chiellini 27, De Rossi 28, Montolivo 26, Pazzini 27 évesek.

Pont: 8

A csapat fizikai állapota

Az alapemberek klubcsapatukban is alapemberek, kondicionális gondok nem lehetnek. Rossi és Balotelli kivételével mindegyikük az Serie A-ban edződik.

Pont: 9

A csapat taktikai éretsége

A 4-4-2 gyémántot az olaszok találták fel, tökéletesen megfelel nekik. Akárki ellen kihúzzák 0-0-ra, mostanában pedig csatáraik képesek gólokat is lőni.

Pont: 9

Mikor lövik a legtöbb gólt?

A selejtezőkön négy-négy gólt lőttek a 15-30. és a 60-75. percben, kettőt az első, hármat az utolsó negyedórában.

Mikor kapják a gólokat?

Mivel csak két gólt kaptak a selejtezőkben, komoly következtetéseket ebből nehéz levonni. Az észtektől a 31. percben, a szerbektől a 26. precben kaptak gólt.

Milyen motivációval indulnak a tornának?

2008-ban a nyolc között a későbbi győztes spanyolok csak tizenegyesekkel tudták kiejteni az olaszokat, akik 2004-ben, rosszabb gólkülönbséggel már a csoportkörben elbuktak, előtte viszont ezüstérmesek voltak. Az előző két kudarcnál is motiválóbb lehet, hogy 2006 világbajnoka 2010-ben csúfosan leszerepelt a vébén.

Pont: 9

Hány pontot szerezhetnek a csoportkörben?

Az olaszok szerencséjére csak egyetlen nehezebb ellenféllel kell szembenézniük, a spanyolokkal, de kiélezettebb mérkőzésük a verhető horvátok és az írek ellen lesz.

Pont: 4

Meddig juthatnak el?

Elődöntő

Pont: 4

Szerencsefaktor

Jó a sorsulásuk, a spanyoloktól akár még ki is kaphatnak, mert az íreket és a horvátokat verhetik. Az elődöntőért az angolokkal találkozhatnak, ott sem esélytelenek.

Pont: 8

Rutin:

Nagyon nehéz lenne olyan olasz válogatottat összerakni, ahol ne lenne Eb-t, vb-t megjárt játékos, vannak a csapatban még világbajnokok is.

Pont: 9

Adott ország médiájának elvárása

KÍméletlen az olasz sajtó, de azzal talán ők is tisztában vannak, hogy ez még nem egy világverő csapat, a győzelemnél kevesebbel ritkán elégedettek. A spanyolok elleni vereség még beleférhet, de a horvátok ellen nem bocsátják meg a botlást, ahogyan az írek elleni harmadik meccsen is csak akkor lennének elégedettek egy döntetlennel, ha az első két meccset behúzná a válogatott.

Pont: 8

Mennyi szurkoló kíséri el őket?

Az olaszok annyira nem utazgatnak a csapatukkal, ráadásul a gazdasági válság is eléggé megviselte az országot, ahol a legalacsonyabb az átlagnézőszám a négy nagy bajnokságban. A szurkolók ettől függetlenül sokat várnak a csapattól.

Pont: 7

Összpontszám: 146