Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Puyolt újabb arannyal illene búcsúztatniuk

2011.12.04. 10:52

Ki van a kapuban?

Iker Casillas. 30 évesen 127 válogatottságnál tart, a két adat mindennél többet jelez. Nem könnyű olyan meccset találni, amelyik kizárólag az ő hibáján úszott volna el, viszont mindenkinek eszébe jut, hogy a vb-döntőben a labdát egyedül rávivő Robben kihagyta a helyzetet. Lábujjal védett a Madrid kapusa. A Realban beleszaladt egy-egy potyagólba, de ezek messze nem eredményt befolyásoló hibák voltak. Inkább pontot hoz, mint visz.

Pont: 9

000 Par6485624
Fotó: Fabrice Coffrini

Milyen a védelem?

A legideálisabb felállás: Ramos-Puyol-Piqué-Capdevila

Ebben a felállásban nyerték meg a világbajnokságot. A 2008-as Eb-n Marchena volt még, mert Pique akkor még a Barcába se fért be. A két torna 13 meccsén összesen öt gólt kaptak. És ezt még lehet fokozni. Sem az Eb-n, sem a vb-n az egyenes kieséses szakaszban nem kaptak gólt. Bármennyire is vannak jó támadói az országnak, abszolút igazolják a mondást: egy meccset meg lehet nyerni támadással, egy tornát ellenben a védekezéssel kell megnyerni. Kisebb gondot jelenthet ugyanakkor, hogy Capdevila nem kezdő a Benficánál, ezért Arbeloát vagy Jordi Albát is kipróbálta már a kapitány a bal oldalon.

Pont: 10

Milyen a középpálya?

A legideálisabb felállás: Xavi-Iniesta-Xabi Alonso-Busquets

Az Eb-győztes csapatból kikerült Marcos Senna, az akkor sérülése miatt nem játszó Xabi Alonso viszont bekerült 2010-re. Busquets került mellé Dél-Afrikában, így a két védekező középpályás adott volt, akik tudtak esetleg indítani, ha a rövid passzos játék nem volt eredményes. A középpálya, de talán az egész világfutball legfontosabb párosa ugyanakkor Xavi és Iniesta, ők passzolnak legtöbbet egymásnak, ők passzolnak legpontosabban egymásnak, ők hozzák legtöbbször a csatárokat is játékba, hatékonyságuk, sebességük mindent felülmúl. Igaz, a sérülékenységük is, nem valószínű, hogy hat meccsen egymás után ott lehetnek, olyan csak a vb-n volt. Akkor sincs viszont baj, mert Fabregas száll be, ahogy a katalánoknál is.

A középpálya bal oldalára általában Pedro került a vb-n, de volt olyan felállás, amikor David Villa hátrébbról indult, ekkor értelemszerűen nem ő volt az egyetlen csatár. A malagai Cazorlát többször kipróbálta del Bosque a selejtezők alatt, elégedett is volt vele, gyorsasága szembetűnő. Juan Matát, David Silvát is alkalmazta. Valószínűleg ott lesznek az Eb-n is, mert fontos kiegészítő emberek.

Pont: 9

Milyen a csatársor?

Az Eb-n Fernando Torres helye megkérdőjelezhetetlen volt, a vb-re úgy vitte ki a kapitány, hogy nem volt teljesen egészséges, ezért az önbizalma is elment a végére. De még akkor is több önbizalma volt, mint most. Mert a Chelsea-ben nem találja a helyét, igazán jó meccse még talán nem is volt, de például az üres kapu is kicsi volt neki a United elleni rangadón. A válogatottban persze más a helyzet, a régi társakkal jobban megy neki a játék, de Liechtensteinen kívül gólt nem lőtt a selejtezőkben. A régi formáját képtelen visszanyerni pár nap alatt, amíg a válogatottal készül. Az Eb-re ugyanakkor jó lehet, mert a szezon nem fogja szétszedni. David Villa már a szezon előtti Szuperkupa döntőn megmutatta, helyzet sem kell neki, hogy gólt lőjön, a hosszúba vágta lehetetlen szögből, pazar lábtartással a Madridnak. Amikor a csehek vezettek Spanyolországban, akkor egyedül fordított négy perc alatt. A kirobbanó formától azonban igen messze van.

Ha esetleg máskor hátrányba kerülnek, vagy az ellenfél csak rombol, akkor jöhet a kiválóan fejelő bilbaói Llorente. Akkor változik a rövid passzos játék is, mert a magas csatár a légtér urává válhat.

Pont: 8

Milyen az egész csapat összhangja? Hogy mozognak együtt a csapatrészek?

Az elmúlt két világverseny félreérthetetlenül megmutatta, a spanyol csapat a legjobb a világon, mindez pedig csak úgy lehet, hogy megvan az összhang. A Svájc elleni vesztes meccsen (0-1) is inkább a szerencse pártolt el a csapattól, a tudás akkor is kijött, de nem úgy pattantak a labdák.

Pont: 10

Van-e vezéregyéniség? Mennyire tartjuk alkalmasnak vezérnek?

Spanyolország a sok vezéregyéniség csapata. Iniesta két roppant fontos gólt lőtt, eldöntötte a vb-döntőt, 2009-ben pedig a BL-döntőbe juttatta az emberhátrányban játszó Barcelonát. Torres az Eb-döntőt döntötte el, a vb-n, ha kellett, Puyol érkezett. Vagy kétszer is David Villa.

Pont: 9

Mennyire alkalmasak vezér nélkül játszani?

Nem dőlhet ki annyi vezér, hogy ne találjanak egy újabbat. Hiszen Fabregas is meccset befolyásoló erő, de David Silva és Cazorla is egyre karakteresebb játékot mutat. Ők csereként is sokat tehetnek a győzelemért.

Pont: 9

Milyen a mentális erejük, mennyire küzdenek egymásért, van-e bomlasztó közöttük?

Az egész spanyol futball az alázatra épül, amikor elveszítette az egyik korosztályos csapat az Eb-döntőt, a felnőttek, az idolok álltak sorfalat nekik. A gesztus példaértékű, pedig a világbajnoki felkészülésüket szakították meg. Elképzelhető, hogy az akkori vesztesekből micsoda energiák szabadultak fel, miután látták a győzteseket. Életre szóló élményt szereztek, és nyilván soha többé nem szeretnének veszíteni.

Pont: 10

Milyen segítséget kaphatnak a kispadról a meccs előtt?

A Real Madrid talán még most is bánja, hogy elküldte Vicente del Bosquét. A kapitány egységet tud teremteni a világ legjobb két klubcsapata közt, amelyiknek játékosai gyakorta szétrúgják egymást egy-egy Clasicón. Felkészültségéről talán ez árul el a legtöbbet. Mert beszélni az egység megteremtéséről lényegesen könnyebb, ő ugyanakkor tetteivel bizonyított eddig. És még a kísérletezgetéseknél sincsenek villongások, miért játszik valaki, akinek nem lett ott a helye. A spanyol futballmorál megteremtésében hatalmas szerepe van.

Pont: 9

Mekkora pluszt tud adni az edző meccs közben?

Ritkán kell belenyúlnia a meccsbe, de Pedro kivételesen jó csere volt a Paraguay-meccsen a vb-n. Jól tudja váltani a hadrendet, ha kell, és a 4-2-3-1-es alapfelállásból egy pillanat alatt lehet 4-1-4-1-et vagy még inkább 4-4-2-t csinálni. A spanyol képzés tökéletes, már gyerekkorban mindent megtanulnak, mit kell váltás esetén játszani, kész játékosokat kap az ország minden pontjáról, neki csak mentálisan kell feljebb hozni.

Pont: 8

A csapat életkori sajátosságai

Ha a tavalyi alapcsapat fut ki, akkor sincs 26 év az átlagéletkor, pedig Xavi már 31, Capdevila és Puyol pedig 33 éves.Iniesta azonban még csak 27 múlt, Ramos még annyi sincs, David Villa sincs még 30. Spanyolország még mindig kiváló korban van, 2012 is az ő évük lehet, ha meglesz a kellő motiváció.

Pont: 9

A csapat fizikai állapota, mennyit játszanak a játékosai?

Torrest vagy Capdevilát leszámítva mindenki játszik. Baj is lehet belőle, hogy az egész szezont végigküzdik a csapataikban meghatározó játékosok, kisebb sérülésekkel végigküszködik, nem pihenhetik ki rendesen magukat. De bizonyították a múltban: elviselik.

Pont: 9

A csapat taktikai érettsége

Minden edző álma lehet, ennek a csapatnak taktikát kidolgozni. Kisebb, barátságos meccseken belefér a lazítás, voltak is kellemetlen vereségek, de ha figyelni kell, akkor figyelnek. A súlyosabb vereségekből (portugál 4-0, argentin 4-1) pedig csak erőt merítenek.

Pont: 9

Mikor lövik a legtöbb gólt?

Nagy tornákon, ha eldöntik a meccseket, akkor már általában az utolsó tíz perc előtt eldöntik. Az Eb-selejtezőkön egy góljuk volt a 26-ból, amit az utolsó tíz percben lőttek. A vb-n ugyancsak egy utolsó tíz perces volt a nyolcból. A 2008-as Eb-n négy meccsen is lőttek az utolsó percekben, mi több, a svédeket csak az utolsó utáni percben verték. Azóta javultak annyit, már korábban eldöntik.

Mikor kapják a legtöbb gólt?

Nem befolyásoló tényező.

Milyen motivációval indulnak a tornának?

Ilyen előélettel nem is engedhetik meg maguknak, hogy ne célozzák meg az aranyat. Van pár olyan játékos, aki nem volt Eb-győztes, de már világbajnok. A motivációjuk bennük talán nagyobb, de akik már nyertek, azok kétszeres győztesek akarnak lenni, mert a címvédés még a futballtörténelemben senkinek sem sikerült. Puyol szépen szeretne búcsúzni, talán még külön érte is küzdenek. És akkor még azokról nem beszélt, akiknek még nincs címük (Cazorla, Thiago), és nagyon vágynának már egyre.

Pont: 10

Hány pontot szereznek a csoportkörben?

Pont: 9

Meddig juthat el maximum?

Megnyeri a tornát.

Pont: 6

A szerencsefaktor

Jó csapatnak állítólag van. Egy labda be fog pattanni kritikus helyzetben, mert nagy nyomás alatt tartják majd ellenfeleiket.

Pont: 9

Rutin

A nagy ászok már rutinosak, ismerik a sorozatmeccsek terheit, hatásait, hogy kell ahhoz szólni, akinek gyengébben megy, hogy kijöjjön a gödörből. Tudnak kezelni egy esetleges rosszabb meccset is, megvan az önbizalmuk ahhoz, hogy kijöjjenek a gödörből. A jó erőbeosztás a legfontosabb.

Pont: 10

Adott ország szurkolóinak, sajtójának az elvárása

Az ország sem várhat el mást, mint amit a futballisták szeretnének.

Pont: 10

Milyen támogatást kapnak a szurkolóktól

Sokan kísérik a csapatot, mert a sikerekre sokan kíváncsiak, és egy gyengébb válogatottat is sokan kísértek.

Pont: 9

Összpontszám: 181