Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Akik a hátunkon másznak a világversenyekre, Svédország

2011.12.04. 10:53

Ki van a kapuban?

A PSV-s Andreas Isaksson robog a századik válogatottsága felé, 2002 óta gyakorlatilag kirobbanthatatlan a svéd kapuból. Ha Isaksson valamiért mégis kirobban a kapuból, akkor ott van vele egyidős, szintén 30 éves Johan Wiland a Koppenhágából.

Pont: 6

000 Par6483974
Fotó: Ferenc Isza

Milyen a védelem?

Legjobb felállás: Lustig (1986, Rosenborg), Mellberg (1977, Olympiakosz), Majstrovic (1977, Celtic), Martin Olsson (1988, Blackburn Rovers)

Két veterán áll a védelem tengelyében, az alighanem utolsó nagy, válogatott tornára készülő Mellberg és Majstrovic, akik együtt 68 évesek, rutinosak, de zavarba is hozhatók. A szélsőhátvédek viszont fiatalok, gyorsak és – különösen Martin Olsson – gólerősek. A Blackburn szélsőhátvédje eddigi négy válogatott meccsén négy gólt szerzett, ami egy csatárnak is dicséretére válna. A védőnégyes különben az utolsó meccsekre állt össze, amikor a magyaroktól elszenvedett vereség után hozták a San Marino, Finnország és Hollandia elleni győzelmeket. Wendt és Granqvist éppen Budapesten játszotta ki magát a válogatottból, az Anderlechtben Juhász mellett játszó Safari pedig jó beugró ember lehet.

Pont: 6

Milyen a középpálya?

Wernbloom (1986, AZ), Kallström (1982, Lyon) – Sebastian Larsson (1985, Sunderland), Elm (1988, AZ)

Az életkora alapján a legtöbbre hivatott svéd csapatrész. Wernbloom és Kallström igyekszik megszűrni az ellenfél támadásait, de a játék szervezéséből, sőt a góllövésből is kiveszik részüket. (Előbbi két, utóbbi három gólt szerzett a selejtezőkön.) Előttük Larsson és Elm szervezi a támadásokat. Négyük mellett csak három játékosnak jutott szerep a svéd középpályán: 35 éves, 123-szoros válogatott Anders Svenssonnak, a 31 éves, jelenleg a Dohában portyázó, ezért túl komolyan nem vehető Wilhelmssonnak (négy meccsen lőtt három gólja azért nem rossz) és Emir Bajraminak.

Pont: 7

Milyen a csatársor?

Elmander (1981, Galatasaray), Ibrahimovic (1981, Milan)

Elmander visszavontabban játszik, hogy elől Ibrahimovic kedvére ficánkolhasson. A selejtezősorozat tíz meccsén előbbi kettő, utóbbi öt gólt szerzett. Ibra teljesítményéről megoszlnak a vélemények, az öt gólból ugyanis hármat a finneknek, kettőt San Marinónak lőtt, hat meccsen viszont gólképtelen volt, köztük a magyarok és a hollandok elleni vereségkor. Rajtuk kívül Toivonennek jutott fontos szerep, kilenc meccsen két gólt lőtt.

Pont: 8

Milyen az egész csapat összhangja? Hogy mozognak együtt a csapatrészek?

A svéd válogatott legstabilabb pontja a kapusposzt. Kimagasló formába kerülve bármelyik más csapatrészbe be lehet törni – jól példázza ezt az ismeretlenségből előkerülő Martin Olsson. A csapat tengelye azért adott, és úgy tűnt, hogy amikor a legjobban kellett – a magyaroktól elszenvedett vereség után –, jól is vizsgázott.

Pont: 8

Van-e vezéregyéniség? Mennyire tartjuk alkalmasnak vezérnek?

A csapatkapitány Ibrahimovic, és képes magával ragadni társait, de csak akkor, ha neki is jól megy a játék, mint a finnek ellen, amikor a 25. percben beállva szerzett mesterhármast. Ha viszont nem megy neki, akkor nem tűnik úgy, hogy űzné-hajtaná társait, talán azért is, mert egy nyomás alatt lévő csapat előretolt ékeként ezt nehezen teheti meg. Az viszont kétségtelen, hogy ebből a svéd válogatottból ő vitte a legtöbbre, úgyhogy ki más is lehetne a csapatkapitány? Vezéregyéniségnek – ha éppen a pályán van – megteszi a középpályás, 123-szoros válogatott Svensson is, bár az Elfsborg játékosának karrierje messze nem olyan fényes, mint Ibrahimovicé.

Pont: 7

Mennyire alkalmasak vezér nélkül játszani?

Ha Ibrahimovic vagy Svensson sincs a pályán, akkor ott van a védelem tengelyében Mellberg vagy a kapuban Isaksson. Legnagyobb győzelmüket, a hollandok 3-2-es legyőzését, amivel biztossá vált, hogy második helyen végeznek ugyan, de nem kell pótselejtezőt játszaniuk, éppen Ibrahimovic nélkül érték el. Igaz, a hollandoknak már mindegy volt.

Pont: 8

Milyen a mentális erejük, mennyire küzdenek egymásért, van-e bomlasztó közöttük?

Ha úgy hozza a sors, Ibrahimovic képes bomlasztani klubcsapataiban, a válogatottban azonban más a helyzet, itt mindenki alárendeli magát a közösségnek.

Pont: 9

Milyen segítséget kaphatnak a kispadról a meccs előtt?

Nehéz örökséget vett át a jövőre már Izland válogatottját irányító Lars Lagerbacktől 2009-ben Eric Hamrén. A 90-es és a kétezres évek sikerei, illetve félsikerei után a válogatott nem jutott ki a 2010-es vébére, jó néhány kulcsfontosságú posztra meg kellett találni a megfelelő embert, illetve el kellett tántorítani a visszavonulás gondolatától az idősödő sztárokat. Szaktudását dán, svéd, norvég élcsapatoknál szerezte, útját bajnoki címek, kupagyőzelmek kísérték. Az utolsót 2010-ben szerezte a Rosenborggal, miközben már ő volt a svéd válogatott szövetségi kapitánya. Sikerült ugyanis úgy megegyeznie a szövetséggel, hogy közel egy évig párhuzamosan vezesse a svéd válogatottat és a Rosenborgot.

Pont: 9

Mekkora pluszt tud adni az edző meccs közben?

A válogatott vereségei és győzelmei is viszonylag simák voltak, nagy meccs közbeni húzásai így nem maradnak fönn, legalábbis ebből az időszakból.

Pont: 7

A csapat életkori sajátosságai

Az ideális kezdőcsapat átlagéletkora 28 év. Nem a legfiatalabb válogatott, de ennél két-három öregebb biztos lesz.

Pont: 8

A csapat fizikai állapota, mennyit játszanak a játékosai?

Ibrahimovicon kívül senki sem játszik topcsapatban, viszont a svéd játékosok megtalálhatók és rendszeresen játszanak is Európa csaknem valamennyi fontos bajnokságában – leszámítva a spanyolt.

Pont: 9

A csapat taktikai érettsége:

A négy védő előtt két szűrő játszik, elől pedig négyen rohamozzák az ellenfél kapuját. Jól bevált hadrend, de például Budapesten sem tudtak újítani.

Pont: 8

Milyen motivációval indulnak a tornának?

A svéd válogatott 2000-től minden nagy tornán ott volt, leszámítva a 2010-es vébét. A visszatérés pluszmotivációt ad a csapatnak, ahogy az is, hogy Mellberg, Majstrovic, Anders Svensson vélhetően utolsó nagy világversenyére készül. És a már harmincéves Ibrahimovic is elgondolkodhat a pályafutása mulandóságáról, ami jó esetben dobogót eredményező motiváció lehet.

Pont: 9

Hány pontot szerezhetnek a csoportkörben?

4 pont

Meddig juthat el maximum?

A nyolcban nagy drámával kiesnek

2 pont

A szerencsefaktor:

A kétezres években hiába voltak ott valamennyi Eb-n és – egy kivétellel – vb-n, maradandót nem alkottak. A 2004-es portugáliai Eb-n negyeddöntősök voltak ugyan, de a hollandok 11-esekkel kiverték őket, a többi Eb-n, vébén már a csoportkörben kiestek, a svéd drukkereken kívül sokan nem sírtak utánuk.

Pont: 5

Rutin:

A svéd keret jó része járt már Eb-n vébén, de hogy mennyire bírják az igazi sorozatterhelést, az nem derülhetett ki, mert többnyire három meccs után búcsúztak.

Pont: 7

Adott ország szurkolóinak elvárása

A drukkerek tisztában vannak azzal, hogy nem a svéd válogatott a toronymagas esélyes. A vereségeket északi hidegvérrel veszik tudomásul, a csoportból való továbbjutás már nagy-nagy öröm lenne.

Pont: 7

Mennyi szurkoló kíséri el őket?

A svédeknek a válság ellenére még mindig sok pénzük van, úgyhogy várhatóan tömegek fognak szurkolni a tőlük nem is annyira távoli Ukrajnában és Lengyelországban.

Pont: 9

Összpontszám: 143