Magyar-román: 150 milliós a közvetlen kár

2013.01.10. 12:16
Ha a magyar válogatottnak valóban zárt kapuk mögött kell lejátszania a márciusi világbajnoki selejtezőt, és az itt elért kedvezőtlen eredmény miatt nem jut tovább a csoportból, akkor a közvetett veszteség elérheti a milliárdos nagyságrendet is. Dénes Ferenc sportközgazdász ugyanakkor nem tart a sportág presztízsvesztésétől.

„A március 22-i mérkőzésre 40 000 nézőt vártak, a belépőkből mintegy 120 millió forintos bevételre tehetett volna szert az MLSZ ” - mondta Dénes Ferenc sportközgazdász a DIGI Sport reggeli műsorában, jelezve: „ezen kívül az egyedi reklámbevételek elmaradása is 15-20 milliós kiesést jelenthet; ehhez jön még a 40 000 svájci frankos büntetés is” -  a szakember így összességében 130-150 milliós közvetlen kárt valószínűsített.

A FIFA a tavalyi Magyarország-Izrael barátságos válogatott mérkőzésen történt szurkolói megnyilvánulások miatt szabta ki a büntetést. „A magyar-román selejtező sorsdöntő lehet a világbajnokság szempontjából. Ha abból indulunk ki, hogy ez a meccs dönt, és emiatt nem leszünk ott 2014-ben Brazíliában, akkor akár egymilliárdos kárról is beszélhetünk” – mondta Dénes.

A sportközgazdász támogatja, hogy az MLSZ fellebbezzen a FIFA határozata ellen, de mint kifejtette: „nem érdemes azzal trükközni, csibészkedni, hogy egy kislelátós pályára vinnénk a találkozót és a kerítésen túlról szurkolhatnának a nézők. Ilyen esetben ugyanis valóban ránk süthetnék a billogot, amelyet most mindenképpen el kellene kerülni.”

„Normális társadalomban egy ilyen hír csökkenthetné a magyar válogatott presztízsét és így a bevételeket, de nálunk más a helyzet, hiszen a magyar társadalomnak éppen most  lett fontos a foci. Elvileg a sportágat támogató multinacionális cégek számára is probléma lehetne a történet, mégis úgy látom, hogy az MLSZ vezetése tudja ezt a helyzetet menedzselni, így gazdasági szempontból nem lesz veszélyes” - vélekedett a sportközgazdász.  • Hírek
  • Bankszámla