Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Elérte a válság az NB I.-es topcsapatot

2013.01.15. 16:42
Március 1-én folytatódik a magyar futballbajnokság. A téli felkészülést már az összes klub elkezdte. Több olyan is akad, amely külföldi edzőtáborba utazik, ahol erős ellenfelekkel készült a tavaszi folytatásra. Néhány a takarékosság miatt inkább itthon marad.

Edző nélkül készül a Videoton Spanyolországban

A bajnokságban negyedik Videoton már napok óta Spanyolországban készül. Ahogy Nemanja Nikolics a klub hivatalos honlapján elmondta, minden körülmény adott, hogy sikeresen felkészüljenek a tavaszi szezonra. A Paulo Sousa távozása után egyelőre vezetőedző nélkül dolgozó csapat az alapozás fázisában tart, de néhány nap múlva jönnek az első edzőmeccsek.

A Videoton anyagi bázisa biztosított, így nem is volt téma, hogy a klub az időjárási körülményekhez jobban illő környezetben kezdje a felkészülést. A csapat három hétig marad Spanyolországban.

Debrecenben szorosabbra húzták a derékszíjat

Van, ahol már most összébb kellett húzni a nadrágszíjat. A válság a DVSC-t is elérte. A bajnoki címvédő, a 17 forduló után a harmadik helyen álló Debrecen a télen nem utazik sehova. A klub évek óta a törökországi Belekben készült fel, de a tulajdonos, Szima Gábor döntése értelmében most itthon zajlik a felkészülés és hazai, valamint környékbeli csapatok ellen játszanak edzőmeccset.

A Debrecen 2009-ben még 800 millió forintos osztalékot fizetett, a 2011-es évet viszont már jelentős hiánnyal, mínusz 227 milliós mérleggel zárta. A játékgéptörvény életbe lépése is jelentős összegeket húzott ki a tulajdonos, Szima zsebéből. A hírek szerint a klub 900 millió forintos éves költségvetéssel dolgozik, így érhető, hogy minden forintra figyelnek.

Ahogy Szilágyi Sándor ügyvezető is elmondta, csökkentek a klub bevételei, a szponzori, a jegybevételből és a játékoseladásból származó összegek, így ezzel a lépéssel 10-15 millió forint marad a kasszában.

A Győr kétszer is utazhat

A bajnokságot vezető Győr az első felkészülési meccset január 30-án itthon játssza a szlovákiai Nagymegyerrel, több barátságos meccs nem is lesz Győrben. Ennek az az oka, hogy február 2-án Belekbe utazik az ETO, ahol két teljes hetet készül. A csapat február 16-án érkezik majd haza.

Valószínű, egy tervezetten kívüli edzőtáborral bővül a csapat programja - mondta Klement Tibor ügyvezető igazgató a klub hivatalos honlapjának. A cél ismét Spanyolország lehet. Ha útra kel az ETO, akkor minden bizonnyal január 19-én száll fel a csapat repülőgépe, és tíz napot múlva térnek vissza Győrbe.

A szponzorok fizették be az MTK-t

Érdekes szituáció alakult ki az MTK-nál. Korábban a klub vezérigazgatója arról beszélt, inkább itthon készülnek fel, ugyanis a klubnál fontosabb, hogy hónapokkal később is legyen elég pénz a fizetésre, aztán néhány nappal később már arról beszélt a sportvezető, hogy mégis utaznak.

„A szponzorok segítségével végül mégis el tud utazni a csapat Antalyába – mondta Domonyai László az mtkhungaria.hu-nak. – Február 9. és 16. között a már korábban bevált helyszínen, Belekben készülnek a játékosok, terveink szerint két csapatra való bő kerettel utazunk az edzőtáborozásra.”

Az MTK hat felkészülési meccset játszik majd olyan ellenfelekkel, mint a román Vaslui, a cseh Sigma Olomuc és az ukrán Metalurg Doneck.

Új módi az edzőmeccsek értékesítése

Vélhetően a legjobban a Ferencváros sáfárkodott hírnevével és lehetőségeivel. A csapat a spanyolországi Marbellába utazik, ahonnan három meccsét élőben közvetíti a SportTV, amelynek a felkészülési meccs közvetítési jogát értékesítették, így a zöld-fehér szurkolók élőben láthatják csapatukat és három olyan klubot, amely az Európa Liga legjobb 32 csapata közé jutott.

A SportTV-n látható meccsekről (Dinamo Kijev: január 18., péntek, 16.00, Sport1, FC Basel: január 21., hétfő, 16.00, Sport1, Steaua: január 23., szerda, 19.30, Sport2) Kubatov Gábor, a klub elnöke ennyit jegyzett meg: „Szerintem ilyen még nem esett meg magyar csapattal, és közben jó a szurkolóknak, a szponzoroknak, a tv-nek.”

A futball ilyen és ehhez hasonló értékesítési ötletét támasztja alá a marbellai önkormányzat sportbizottságának vezetője, Federico Vallés is: „A csapatok Magyarországról, Svájcból, Ukrajnából, Lengyelországból, Norvégiából érkeznek Marbellára. A torna meccseit az adott országokban is közvetíthetik, így még nagyobb hatása lehet az idegenforgalomra a rendezvénynek.”

Az NB I.-es klub közül a Honvéd, az Eger, a Siófok biztosan nem megy külföldre a télen, a Paks és a Pécs edzőtábora még kérdéses. A többiek török, horvát, spanyol vagy portugál télben készülnek a rajtra.