Vilma
3 °C
11 °C

50 ezer embert várnak a magyar-románra

2013.01.16. 12:14
A Magyar Labdarúgó Szövetség a Sportdöntőbíróságig is elmehet a FIFA által zárt kapusnak minősített Magyarország–Románia vb-selejtező miatt. Ugyanakkor egyetértenek azzal, hogy súlyos incidens történt az augusztusi magyar-izraeli barátságos meccsen, ami miatt a FIFA megbüntette a magyar szövetséget. Keresik a felelősöket.

Az MLSZ elnöke, Csányi Sándor a Magyar Labdarúgás Fórumán kiemelte, tízezer szurkolóból 100-200 viselkedett elfogadhatatlanul a tavaly augusztusban rendezett Izrael elleni barátságos mérkőzésen. Hozzátette, ha sikerül azonosítani azokat a drukkereket, akik miatt büntetést kapott az MLSZ, akkor rajtuk polgári peres úton behajtják a kieső a jegybevételt és a negyvenezer svájci frank pénzbüntetést.

Az MLSZ a szankció enyhítését, vagy felfüggesztését kéri a nemzetközi szövetségtől, legvégső esetben a CAS-tól kérhetnek jogorvoslatot. „Az MLSZ jelenlegi ismeretei alapján indokoltnak tartja, hogy a legvégső jogi lehetőségig elmegy, így szükség esetén a nemzetközi Sport Állandó Választottbíróság (CAS) jogorvoslati lehetőségét is igénybe veszi az indokolatlanul súlyosnak tartott büntetés enyhítése érdekében".

Az MLSZ szerda délelőtti közleményéből az is kiderül, hogy közös meccsnézést szerveznek, ha nem járnak sikerrel. „Az MLSZ már megkezdte a szervezését egy közös meccsnézés előkészítésének Budapesten, a Puskás Stadion közelében, az 56-osok terén (korábbi Felvonulási tér), a Városliget és a Hősök tere mellett. Itt akár több tízezer szurkoló is kényelmesen elfér, és közösen drukkolhat Egervári Sándor csapatának, jó hangulatot teremtve, kulturáltan szórakozva".

Az augusztusban rendezett Magyarország–Izrael barátságos futballmérkőzésen magyar szurkolók egy csoportja kifütyülte az izraeli himnuszt, majd a meccsen több alkalommal antiszemita rigmusokat skandált. A FIFA több szervezet feljelentése alapján negyvenezer svájci frankra büntette meg az MLSZ-t, és elrendelte, hogy zárt kapuk mögött kell lejátszani az év egyik legfontosabb meccsének ígérkező magyar-románt.

Elkerülnék a további szankciókat

A FIFA a büntetés kihirdetése után kilátásba helyezte a pontlevonást és kizárást, mint további szankciókat, ha a súlyos szurkolói incidens megismétlődik. Az MLSZ az újabb rendbontások elkerülése érdekében, célszerűnek látja kiemelni a szerdán kiadott határozati dokumentum – és egyben a FIFA politikájának - néhány kinyilatkoztatását.

- E szerint a „mocskos zsidók”, Auschwitz, Buchenwald, Mussolini skandálása, éltetése rasszista és antiszemita magatartásnak minősül, és minden körülmények között tiltott a sportpályákon. 
- Az Árpád-sávos címer és a Nagy Magyarország szimbólum sporteseményeken nem jeleníthető meg.
- A mérkőzésen a Palesztin zászló használatát, a Palesztina skandálását politikainak és provokatívnak ítélte meg, amelynek sporteseményen való jelenlétét elítéli és a büntetés alapjául szolgáló cselekmény részének tekinti.
- A valamely csapat himnusza alatti fütyülést, és a himnusz alatt a játéktérnek való hátat fordítást elítéli és a büntetés alapjául szolgáló cselekmény részének tekinti.
- A Bizottság a fenti szabálytalanságokat, kifogásolt magatartásokat kirívóan megdöbbentőnek, agresszívnak és visszataszítónak minősítette.
- A Bizottság a rendező MLSZ mérkőzés előtti és utáni intézkedéseit elismerte, de a kifogásolt eseményekkel kapcsolatban nem tartotta elegendőnek. Ugyanis a mérkőzés alatti beavatkozás hiányát rója fel, és emiatt büntette meg a szövetséget. Az MLSZ, mint rendező az indoklás szerint nem intézkedett a mérkőzésen előfordult rasszista és diszkriminatív események leállítására az elkövetők azonosítása és a biztonsági személyzet által történő, stadionból való azonnali kivezettetése céljából, amivel megakadályozta volna a rasszista viselkedés folytatását, megismétlődését.