Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Emberlavina döntötte ki a stadionkerítést

2013.02.01. 19:40

Nyolc ember megsérült, és még több zuhant a lelátón kívülre, amikor a 62. percben gólt ünneplő Gremio-szurkolók ledöntötték a kerítést, amely nem bírta el az emberáradatot.

A szurkolók a Brazíliában előszeretettel alkalmazott módon, a tribün felsőbb részéről alulra futva ünnepeltek a Libertadores-kupameccsen. A kerítésnél sokan feltorlódtak, a hátsó sorokban érkezők sem álltak meg, így a többieket maguk előtt nyomva ledöntötték a korlátot. A nyomástól többen a pályát a lelátótól elválasztó árokba zuhantak.

A baleset egész Brazíliának kínos, mert a két hónapja átadott Porto Alegre-i stadion a 2014-es futball-világbajnokság helyszíne, és most bebizonyosodott, nem teljesülnek a biztonsági követelmények.

A városi rendőrség azt tervezi, hogy bezáratja a stadion egy időre, hogy ne fordulhasson elő tragédia. Végső megoldást az is jelenthet, hogy az állóhelyeket megszüntetik, és oda is széksorokat raknak. Így viszont le kell modnaniuk a braziloknak a lavinának nevezett ünneplésről.

Az állóhelyek miatt a múlt században több halálesettel járó baleset is történt, mert nem szabályozták, hogy hány ember mehet be ezekbe a szektorokba. A tömeg mozgása pedig sokszor irányíthatatlanná vált. A legsúlyosabb az 1989-es hillsborough-i katasztrófa volt, akkor 96-an vesztették életüket.