Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Magyar remény: Blatter ismét csalódhatna

2013.02.05. 13:13 Módosítva: 2013.02.05. 13:15

A FIFA elutasította az MLSZ kérelmét, hogy a magyar-román vb-selejtezőt ne kelljen zárt kapuk mögött rendezni. Noha a Magyar Labdarúgó Szövetség a FIFA céljaival maximálisan egyetért, de az ítélet arányosságát és a szankciók célravezetőségét továbbra is vitatja. Így az MLSZ a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult. Több jogorvoslati fórum már nincs.

A CAS-nak 21 napja van a döntésre, a vb-selejtezőt a románokkal március 22-én tartják.

Ami optimizmusra adhatna okot, hogy az elmúlt években több olyan ügy is akadt, amelyben a CAS a FIFA egy-egy döntését felülbírálta.

A FIFA elnöke, Sepp Blatter talán az egyik legnagyobb veresége, a CAS - még a pekingi olimpia előtt - hozott ítélete, amely szerint klubok nem kötelezhetőek arra, hogy elengedjék játékosaikat az olimpiára.  „Meglepetten és csalódottan fogadtuk a CAS ítéletét. Mindazonáltal megkérjük a klubokat, hogy engedjék el játékosaikat Pekingbe, hiszen ez remek példája lenne a szolidaritásnak, összhangban az olimpiai eszmével" - nyilatkozta 2008-ban Blatter.

A FIFA nem tanult az esetből és a londoni olimpia előtt megint kötelezni akarta a klubokat, de a CAS ismét figyelmeztette a szövetséget, hogy erre semmilyen jogi eszköze nincs, így Blatteréknek újra visszavonulót kellett fújniuk.

A bolgároknak sem kegyelmezett a FIFA

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a magyarhoz hasonlóan a bolgárok fellebbezését is elutasította, így a válogatottnak szintén zárt kapuk miatt kell lejátszania következő selejtezőjét. A FIFA azért büntette meg a bolgár szövetséget, mert október 12-én, a Dánia elleni mérkőzésén a drukkerek két petárdát dobtak a játéktérre, valamint a csereként beállt színes bőrű Patrick Mtiligiát minden labdaérintésénél hangosan fütyülték. A bolgár szövetség 35 ezer svájci frankot is köteles fizetni.

A bolgár válogatott következő hazai mérkőzését március 22-én a máltaiak ellen játssza, a gárda jelenleg a második helyen áll a B csoportban. A magyaroknak ugyanezen a napon a Románia elleni selejtezőmérkőzést kell nézők nélkül megrendezniük. A FIFA továbbá 40 ezer svájci frankos bírságot rótt ki az MLSZ-re, mivel az augusztusi Magyarország-Izrael barátságos mérkőzésen a hazai szurkolók egy csoportja antiszemita rigmusokat kiabált és sértő jelképeket mutatott fel.

Az is nehezen mehetett le a FIFA-vezetők torkán, hogy tavaly a nemzetközi Sportdöntőbíróság  helyt adott Mohamed bin Hammam fellebbezésének, amelyet a katari sportvezető a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) ellen nyújtott be, mivel a szervezet 2011 júliusban életre szóló eltiltással büntette.

A FIFA korrupcióval vádolt korábbi elnökjelöltje kérelmét elsőre eutasították, majd később olyat határozatot hoztak, hogy nincs elegendő bizonyíték rá, hogy Mohamed bin Hammam életre szóló eltiltást kapjon. Igaz, hozzátették, a katari sportvezető nem bizonyította ártatlanságát a korrupciógyanús ügyekben.

Ezek voltak a legnagyobb horderejű felülvizsgálati döntések, de olyanról nem tudunk, hogy rasszizmus miatti stadionbezárást visszavontak volna.