Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Del Bosque szerdán utoléri Kubalát

2013.02.06. 09:20

A spanyol válogatott szerda este barátságos mérkőzést játszik Uruguayjal Dohában. A katari lesz Vicente Del Bosque hatvannyolcadik mérkőzése szövetségi kapitányként, ezzel utoléri a spanyolok magyar származású szövetségi kapitányát, Kubala Lászlót.

A Barcelona futball-legendája, Kubala visszavonulása után klubcsapatokat, majd tizenegy éven át a spanyolok válogatottját is irányította. Harminchárom éven át ő tartotta a rekordot. „Amit Kubala elért, az sokkal nagyobb eredmény. Akkor még jóval kevesebb mérkőzést játszottak a válogatottak, nekünk tavaly tizenhat meccsünk volt. Egy évtizeden át volt szövetségi kapitány" - beszélt a Marcának a magyar szakemberről Del Bosque, aki tagja volt Kubala válogatottjának, 1975-ben az ő irányítása alatt mutatkozott be a nemzeti csapatban a románok ellen.

„Mindenekelőtt egy igazi úriember volt. Munkájában pedig nagyon alapos és emberközeli. Imádta a futballt" - emlékezett a 2002-ben elhunyt magyarra.

A 2008 óta irányító Del Bosque teljesítménye fantasztikus, eddigi hatvanhét meccsből ötvenhatot megnyert, ötször játszottak döntetlent, hatszor kaptak ki.

Tétmeccseken még ennél is jobban áll. Harmincnégy győzelem, három döntetlen és két vereség a mérleg, egyszer a vb-n, egyszer pedig a klubvilágbajnokságon verték meg őket. Az elmúlt öt évben világbajnokságot és Európa-bajnokságot is nyert a válogatottal.

Az 1969 és 1980 között spanyol szövetségi kapitány Kubala harmincegyszer irányított győztes csapatot, huszonegyszer végeztek döntetlenre és tizenhatszor kaptak ki. Tizenkét év után juttatta ki a spanyol válogatottat a világbajnokságra, majd Európa-bajnokságon is szerepelt velük.

1980. június 16-án, az angolok ellen elbukott Eb-csoportmeccsen irányította utoljára a nemzeti csapatot, melyben ezután Del Bosque sem játszott többet.