Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Muzulmán focisták miatt gyújtogatnak Izraelben

2013.02.08. 16:57
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő elítélte a Bétár Jeruzsálem izraeli futballcsapat irodáinak péntek hajnali felgyújtását. A csapat szurkolói hetek óta tiltakoznak két muzulmán vallású csecsen focista megvásárlása miatt.

„Szégyenletes az efféle viselkedés. Nem hunyhatunk szemet az ilyen rasszizmus fölött. A számkivetéstől és kiközösítéstől szenvedett zsidó népnek példát kell mutatnia” - közölte Netanjahu kormányfő.

Az ügyben megszólalt Nir Barkat jeruzsálemi polgármester is. Kijelentette a katonai rádióban, hogy a sportklub irodáit lángba borítók nem szurkolók, hanem bűnözők. A jeruzsálemi rendőrség nyomozásba kezdett. „Felgyújtották a Bétár történelmét. Hogyan tehették ezt? Döbbenetes!"- nyilatkozott Méir Harus, a csapat főfelügyelője, miután trófeák, bajnoki érmek, különleges csapatmezek és emléktárgyak lettek lángok martalékai az irodájában.

A sportklub közleményben jelentette be, hogy a gyújtogatás ellenére folytatják a küzdelmet az erőszak és a rasszizmus ellen. Limor Livnat kulturális és sportminiszter közölte, hogy támogatása jeleként vasárnap meglátogatja a focicsapat vezetőségét. Azt is elmondta, hogy az izraeli sportfogadási igazgatóság mintegy kétszázezer sékellel (tízmillió forinttal) támogatja a Bétár vezetőségét a rasszizmus és az erőszak elleni harcában.

Csütörtökön a jeruzsálemi körzeti ügyészség vádiratot nyújtott be a Bétár Jeruzsálem négy szurkolója ellen, mert a csapat edzését megzavarva rasszista bekiabálásokkal tiltakoztak két muzulmán vallású csecsen játékos megvásárlása miatt. Január végén egy tel-avivi csapat elleni mérkőzésen a Bétár szurkolói rasszista szlogeneket és Arkagyij Gajdamak, a csapat orosz pénzoligarcha tulajdonosa elleni átkokat skandáltak a két labdarúgó megvétele miatt.

Gajdamak közölte: a csapat szurkolótáborának tiltakozása sem tántorítja el attól, hogy a két játékost, Zaur Szadajevet és Gabriel Kadijevet megszerezze a csecsen Terek Groznij klubtól. „A Bétárhoz jön a két csecsen játékos, és amíg tőlem függ, nem lesz különbség zsidó és muzulmán játékosok között”- nyilatkozott a csapat tulajdonosa a Jediót Ahronótnak januárban. Oroszországban és a Kaukázusban mindig jók voltak a kapcsolatok a muzulmánok és a zsidók között"- tette hozzá.

A csapatnak rajtuk kívül jelenleg még három idegenlégiósa van, két horvát: Dino Škvorc és Dominik Glavina illetve az argentin Fernandez. Korábban Sándor Tamás és Pisont István is ott focizott.