Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Futballban C. Ronaldo a levegő ura

2013.02.15. 12:40

A szerdai Real Madrid–Manchester United-Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőn Cristiano Ronaldo nagyon magasra emelkedve, szinte a levegőben megállva fejelte a Real egyenlítő gólját. Az ugrását már tudósok is elemezték. Az is biztos, súlypontemelkedésével sok NBA-kosárlabdázót is verne.

A MU-edző Alex Ferguson is hitetlenkedett, amikor visszanézte a lassítást és kiderült, Ronaldo olyan magasra ugrott, hogy az elvileg őt fogó Patrice Evra feje a térdével volt egyvonalban. A látvány miatt Ferguson le is hülyézte magát, de később ő is és a MU-hátvéd Rio Ferdinand is megemlítette, hogy amíg náluk játszott a portugál csatár, akkor is volt ilyen fejese. Ferguson a 2008-as Roma elleni BL-meccset említette, míg Ferdinand a Chelsea elleni BL-döntőt.

Egy spanyol televízióműsorban, egy építészeti rajzoló program segítségével az ugrás minden mozzanatát kielemezték, és az hozták ki, Ronaldo feje 293 centiméter magasan volt, mielőtt a labdához ért.

Az angol Telegraph még részletesebb analízist készített, számításaik szerint Ronaldo lába 78 centiméterre volt a földtől, ez több mint egy átlagos NBA-játékos súlypontemelkedése, és 5G-vel emelkedett a levegőbe hat apró nekifutó lépés után. „Amikor felugrik, a lábait behúzza a feneke mögé, ennek hatására átmenetileg még emelkedik a súlypontja, és ezzel keltheti azt a hatást, hogy lóg a levegőben, és készen áll arra, hogy a kapu felé fejelje a labdát" – állapította meg a biomechanikával fogalkozó tudós, Neil Smith.

Ronaldo nemcsak technikai tudásával, de atlétikus képességeivel is kitűnik a mezőnyből. 2011-ben a Castrol Edge le is tesztelte, mik az erősségei, de már a pályán is bizonyította, hogy közel százméteres sprintben is verhetetlen.