Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Magyar fociból nőtte ki magát a Barca

2013.02.26. 09:29

A Pep Guardioláról írt könyvében Marti Perarnau újságíró megemlíti, a sokpasszos, labdabirtokláson alapuló Barca-stílus előfutára a magyar Aranycsapat volt, majd abból lett a hollandok által kifejlesztett totális futball, később a brazilok stílusa, és így jutunk el a Barcelonáig.

A Barcáról világsikerű könyvet (amely Magyarországon az Akadémiai Kiadó gondozásában jelent meg többek között egy volt indexes újságíró, Mártha Bence fordításában) publikáló angol Graham Hunter sem felejti el megemlíteni, hogy a holland stílusnak az alapja a magyar volt, Puskáséké.

Mindkét szerzőt elfogadhatjuk független szakértőnek, vélhetően nem elfogultak az Aranycsapattal szemben.

Carlos Queiroz a Sport1 riporterének, Farkas Norbertnek beszélt arról, hogy országuk futballját a magyarok teremtették meg: Guttmann Béla és Baróti Lajos. Farkas biztos benne, ha megkérdezné Mourinhót, ő is hasonló tisztelettel beszélne a magyarokról.

Ezek után nem lehet csodálkozni rajta, ha az egész világ által csodált londoni 6:3-as győzelem nem volt tananyag a hazai edzőképzésben, míg a világ ezt tanulmányozta és frissíti, a jelenkori viszonyok közt alkalmazza mind a mai napig.

A cikket a kedd esti Barcelona–Real Madrid Spanyol Kupa-elődöntő inspirálta.