Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Szlovákia stadionokba fektet

2013.02.27. 16:00

Mintegy húsz futballstadiont újít fel, illetve korszerűsít, Kassán pedig újat épít a következő tíz évben a szlovák állam. A stadionprogramról szerdán határozott a Robert Fico vezette szlovák kabinet.

A kormány 4,5 millió eurót különít el az államkasszában a megvalósításra. Peter Kazimír pénzügyminiszter azt mondta, hogy a stadionfelújítások költségét az idén a más területeken elért megtakarításból fedezik.

„Remélem, a közvélemény méltányolni fogja, hogy a program elsősorban vidéki városokat érint" - nyilatkozta újságíróknak Kazimír. Hozzátette: meggyőződése, hogy szükséges programról van szó, mert a szlovák futball támogatása hosszú ideig el volt hanyagolva.

A kormány szerint a klubokra a költségeknek legfeljebb a 10-15 százaléka hárul majd. A többi pénzt az állam és az önkormányzatok biztosítjál 60:40 százalékos arányban.

Dusan Galis, a kormány ifjúsági és sport megbízottja szerint a korszerűsített stadionok nemcsak futballmérkőzések, hanem különböző koncertek, kulturális rendezvények lebonyolítására is alkalmassá válnak.

A projekt keretében  Eperjesen (Presov), Nyitrán, Trencsénben, Besztercebányán, Dunaszerdahelyen, Léván, Privigyén (Prievidza), Alsókubinban (Dolny Kubín), Tapolcsánban, Zólyomban, Aranyosmaróton (Zlaté Moravce) és Rózsahegyen (Ruzomberok) újítanak fel stadiont, a kelet-szlovákiai Kassán pedig új aréna épül.

A kormány által most jóváhagyott program a hosszú évek óta viták tárgyát képező pozsonyi Slovan-stadion helyére tervezett Nemzeti Stadion felépítésével nem foglalkozik.