Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Egyre nagyobb veszélyben a katari foci-vb

2013.03.21. 10:21

Veszélybe kerülhet a 2022-es katari világbajnokság rendezése, a nemzetközi szövetség vezetője, Sepp Blatter szerint a nyári hőségben egyszerűen lehetetlen lebonyolítani a tornát.

Blatter úgy véli, hogy a vb-t nyár helyett télen kellene megrendezni, de ezt a változtatást csak a katariak kezdeményezhetik. Ők eddig még nem jelezték, hogy ilyet terveznek. Ha mégis változtatni szeretnének az időponton, akkor a korábbi pályázók közül többen kezdeményezhetik, hogy új szavazás legyen, tette hozzá a FIFA-elnök. A katariak az amerikaiak, a japánok és az ausztrálok előtt kapták meg a rendezés jogát.

Blatter először szólalt fel az időpontváltoztatás mellett, de korábban már az UEFA-vezető Michel Platini, valamint Franz Beckenbauer is javasolta a téli rendezést. Katarban ötven fok is lehet nyáron, a szervezők légkondicionált stadionokkal védenék ki a hőséget.

Az ügyben megszólalt a Premier League igazgatója, Sir David Richards, aki szerint a téli torna katasztrófa lenne a nemzeti bajnokságoknak, hiszen a teljes naptárt át kellene írni, ez pedig a reklámbevételeket is megcsapolná.

Február elején a France Football azt állította, a katariak egyenként vásárolták meg a rendezésről döntő bizottság tagjait, hogy mellettük szavazzanak. A korrupciógyanú miatt már egyáltalán nem biztos, hogy egy újabb szavazás is a katariak javára döntene.