Botond, Mózes
EUR 386,61 Ft
USD 371,54 Ft
12 °C
29 °C

Orbán a gógyit, bátorságot, cselt szereti

2013.03.21. 14:59

Az akadémistáknak létrehozott Puskás Suzuki Kupa sorsolásán részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is, mint a felcsúti Puskás Akadémia egyik alapítója. Az utolsó román futball világsztár, Gheorghe Hagi constantai akadémistáit fogja elhozni a jövő héten, de természetesen a pénteki zárt kapus, magyar-román vb-selejtező is szóba került.

„Örülök, hogy kollégák lehetünk, sajnos nem a futballpályán lettünk azok, hanem akadémia alapítójaként. Tudjuk, nem könnyű egy román embernek a magyarok elismerését kivívni. Bonyolult történelmi okoskodás nélkül is állíthatjuk, hogy ez így van. Hagit viszont feltétlen tisztelet övezi ebben az országban” - méltatta Orbán a Real Madridban valamint a Barcelonában is megforduló, a Steauával BEK-et nyerő játékost.

„Nemcsak sportszemüvegen keresztül szoktam nézni egy válogatott meccset. Sose értettem egyet azzal, aki azt mondta, hogy csak egy meccs jön. Egy válogatott meccs a magyar nemzet legnagyszerűbb értékeit kell hordozza. Az a minimum, hogy a legjobbak vannak a pályán. Ezenkívül még sok mindenről szól egy meccs. A magyaroknál ilyen például a gógyi, a sajátos észjárás. Szeretem viszontlátni a pályán azt is, hogy lovagias nemzet vagyunk. A nagyvonalúságot a gondolkodásban is, valamint az ellenfél felé tett gesztusokat. A bátorságot is szeretem látni” - kezdte értékelését a miniszterelnök.

„Ha nyerünk, nem szeretem, ha a hátunkat feldörzsöli a háló, milyen dolog az? A cselvetés is nagyon fontos. Hátrafelé nyilazva is értünk el sikereket régebben. Nem mondom, hogy csak Magyarországhoz köthetők ezek az erények, de hozzánk mindenképp. Szeretem, ha a futball nyelvén mesélik el nekünk. A győzelmen túl a nagyságot is szeretném látni a pályán, összefoglalva: a legjobb tulajdonságainkat.”

Felelevenítette, hogy ott ült a lelátón - most nem fog, legyűrte a csábítást -, amikor 1981-ben, vagyis utoljára a magyar válogatott legyőzte a románokat. „Ott izgultam, Fazekas Kapa vajon el tudja-e lőni, akkor is a sok felejthetetlen eltört lövése közül láthatok egyet. Ezzel a pontos lövéssel megnyitotta az utat a világbajnokság felé” - zárta emlékezését.

„Minden vereség fáj, akadémiai, válogatott is. Remélem, ez a péntek megkímél majd ettől az érzéstől” - tekintett előre.

Orbán ezek után egy hosszabb akadémiai kitérőt tett, és bevallotta, hogy a 2002-es választási vereség után kezdett egyre inkább azon gondolkodni, hogy ellenzékben valami hasznosat is kellene tennie.

„Saját önérdekeiken túlmutató nagy célokat szeretünk a sportban. Mindig egy magasabb mércének akarnak megfelelni a sportban. Szinte a csillagos éggel határos célokat is lehet vállalni, ez a megfontolás állt az akadémia mögött. Mert minden ország olyanná válik, amilyen a fiatalsága. Aki akadémiát alapított, felkínálja a magyar fiatalságnak, hogy jobbá válhasson. A sport egyik tükre a nemzetnek. A magyarok a sportban erősek, és ha a vízilabdázók vagy más sportágbeliek sikeresek is voltak, a központi a futball volt. Nem töltöttünk olyan sok időt távol a világ élmezőnyétől, mint amennyit benne voltunk. Hogyan is állunk a feltámadással? Ez a magyar futball nagy kérdése, és mindenki mást válaszol erre a kérdésre. Akik akadémiát alapítottunk és működtetünk, azt gondoljuk, lesz feltámadás. Nekem mindig Uruguay ad erőt, mert 3-4 milliós országnak rendre sikerül a legjobbak közé kerülnie, akkor nekünk miért ne sikerülhetne? Keményen kell dolgoznunk, a feltámadás nem adják ajándékba” - indította monológját.

„Mindig vannak viták, kell-e építeni stadionokat. Vita nélkül a sportban sem lehet sikert elérni, nem lenne Lánchíd, Parlament, alig lenne valami ebben az országban, ha az azzal kapcsolatos vitákat az elszánt emberek nem vállalták volna. Bátran bele kell állni ezekbe a vitákba, és akkor megépülnek a csarnokok, stadionok, és lesznek világhírű edzőink, a nyugat-európai csapatoknak a mainál nagyobb számban tudunk játékost adni. De ezzel még nincs vége, mert a mi álmaink végén olyan klubjaink lesznek, amelyek térdre tudják kényszeríteni a legjobbakat is. Abban bízunk, nagy klubok stadionjait vesszük majd be. A Steaua épp a napokban vívta ki a magyar emberek elismerését, irigységét a BL-címvédő Chelsea legyőzésével. Nem lehet más a célunk nekünk sem.”

A 125-szörös válogatott Hagi, aki volt a válogatott szövetségi kapitánya, és nemrégiben is felkérték, de nem vállalta, mert az ő nevével az azonnali eredményt azonosítják, amire pillanatnyilag nincs garancia. 2009-ben alapított intézményében 300 diákot foglalkoztat, négy év alatt Románia legjobb ifjúsági intézete lett, 30 játékos van a korosztályos nemzeti válogatottakban.

„A mi titkunk, hogy fiatalokba és gyerekekbe fektessünk. A szervezés és a fegyelem erényeit elveszítettük, ugyanígy a tanárokat is. Nincsenek olyanok, akik arra tudnak tanítani, hogy nagy játékosok legyenek. A nagy klubok régebben Keletről töltötték fel csapataikat, ez már nem így van. Pedig Puskásé vagy én példám azt mutatja, nem lehetetlen. MIndketten nagyon sok gólt rúgtunk pályánk alatt, ahogy ő, én is bal lábas vagyok, ezért is volt nagy megtiszteltetés, hogy az első gólom után azonnal Puskással hasonlított össze a helyi sajtó. Az állt a szalagcímekben: Puskás visszatért” - kezdte.

„Örülök, hogy egy miniszterelnök ennyire szereti a futballt, ezért Magyarország szerencsés. Remélem, otthon is meghallják ezeket a dicsérő szavakat, és Románia is követni fogja a példát. Ha tovább alszunk Romániában, a fociban is meg fogja előzni Magyarország Romániát, mint az élet más területein is.”

Ezzel mintegy sugallta, hogy pillanatnyilag még nem jár előtte, bár a világranglistán épp egymás után következik a a két válogatott, a 31. illetve a 32. helyen.

Hagi úgy gondolja, a védelem lesz a kulcs péntek este, melyik oldalé lesz a stabilabb és jobb. Nem elemezte a magyarokat, de ismeri a játékosokat, középtől felfelé mindkét oldalon jó játékosok vannak. Név szerint említette Dzsudzsákot, Hajnalt, Szalait.

Emlékeztetett rá, hogy labda nélkül is jól kell játszani a futballt, jól kell mozogni az elejétől a végéig, különben egyik csapat sem lehet sikeres. „Szeretnék már úgy menni egy Eb-re vagy vb-re, hogy ott van Románia.” Ezzel arra utalt, 2000 óta egyetlen tornára sem jutottak ki, még ha korábban sokkal erősebb is volt a keretük.

Tippelni nem szokott, de azt azért megemlítette, rég volt döntetlen.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek