Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

A B-középnél már bontják a Fradi-stadiont

2013.03.28. 13:25

Letették a Ferencváros új labdarúgó-stadionjának alapkövét, és közvetlenül ezután megkezdték az Albert Stadion bontását. Az alapkövet Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, Kocsis Máté, a klub alelnöke, VIII. kerületi polgármester, Bácskai János, Ferencváros polgármestere és Kubatov Gábor klubelnök, fideszes országgyűlési képviselő helyezte el a létesítmény Nagyvárad tér felőli részén. Az ünnepélyes pillanat után ugyanezen a részen két munkagéppel megkezdték a jelenlegi aréna bontását.

„A lehetetlen nem tény, hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás, hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik" - kezdte egy Muhamed Alitól származó idézettel ünnepi beszédét Fürjes Balázs, a stadionépítést vezénylő kormánybiztos arra utalva, hogy szerinte három éve senki nem gondolta volna, hogy eljön ez a pillanat.

Kijelentette, ami felépül, több lesz, mint stadion, mert fogadásokat, konferenciákat, esküvőket és rendezvényeket lehet majd tartani benne. Az új létesítmény nem csupán a Ferencvárosé lesz, hanem Budapesté és az egész országé.

Fürjes kiemelte, a stadion teljesen önfenntartó lesz, hangsúlyozta, hogy az új Albert Stadion felépítése munkahelyet teremt, illetve adóbevételt eredményez és a működtetése is ugyanezzel jár majd. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szerint a létesítmény évente nagyjából 400-600 millió forintos összesített adóbevételt produkálhat még közepes kihasználtság mellett is.

„Zöld zászlók, zöld sasok, zöld stadion" - utalt arra Fürjes, hogy környezetbarát lesz az új aréna, ugyanis szelektív hulladékgyűjtéssel, újrahasznosított anyagok alkalmazásával és napkollektorok felhelyezésével szolgálja majd a környezetvédelmet.

„A városvezetés elkötelezett a futball iránt, őszinte partnere a kormánynak, a klubnak és a kivitelezőnek" - mondta Tarlós István, Budapest főpolgármestere, aki beszédében felidézte a Ferencváros múltját, legdicsőségesebb pillanatait és legnagyobb játékosait. Kijelentette, önmagában siker, hogy idáig eljutott ez a projekt.

Az Albert Stadion

Az Albert Stadion 1974 óta szolgált otthonául a Ferencvárosnak, amely vasárnap a mostani szezonban a Bajnokok Ligájában is szerepelt kolozsvári CFR elleni barátságos mérkőzéssel búcsúztatta el. A jelenlegi létesítmény terveit a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karának munkatársai készítették két neves építész, Schall József docens és Kapsza Miklós adjunktus irányításával. Az építkezés 1971-ben kezdődött, majd a zöld-fehér klub megalapításának 75. évfordulóján, 1974-ben egy Ferencváros-Vasas öregfiúk mérkőzéssel adták át az Üllői úti stadiont, amelynek akkoriban 29 505 fő volt a befogadóképessége. Ez a 90-es évek elején 18 100 főre csökkent, mivel megszüntették az álló helyeket, s minden lelátóra székeket szereltek fel. Az aréna 2007. december 21-én vette fel a klub korábbi aranylabdás legendájának, a 2011 októberében elhunyt Albert Flóriánnak a nevét.

A 28-szoros bajnok és 20-szoros kupagyőztes Ferencváros számos nagy diadalt ünnepelhetett és sok emlékezetes meccset vívott ebben a létesítményben. Például itt játszotta Bajnokok Ligája-mérkőzéseit 1995-ben olyan klubokkal, mint a Real Madrid, az Ajax Amsterdam és a svájci Grasshoppers.

A magyar válogatott 17 meccset játszott az Üllői úton, ebből három-három Európa-bajnoki és világbajnoki selejtezőt. Az FTC stadionjában rendezték a magyar futball utóbbi két évtizedének egyik legfontosabb, egyúttal legfájdalmasabb emlékű találkozóját: a nemzeti csapat 1997-ben 7-1-es vereséget szenvedett Jugoszláviától vb-pótselejtezőn. A magyar válogatott mérlege 7 győzelem, 6 döntetlen és 4 vereség volt a stadionban, amelyben először 1984-ben játszott a spanyolok ellen 1-1-re végződött barátságos találkozón, utoljára pedig 2003-ban, Észtország ellen. (Az utóbbi, 1-0-ra elvesztett meccsen mindössze 457 fizető néző volt.)

Az Üllői úti létesítményben a Ferencváros 1-0-ra elvesztette első bajnoki mérkőzését a Vasas ellen, az utolsót viszont megnyerte, méghozzá az ősi rivális Újpest ellen 2-1-re. Az utolsó hivatalos találkozót szombaton játszotta az otthonában: a Ligakupa elődöntőjének visszavágóján 1-0-ra nyert az Eger ellen, így bejutott a fináléba. Magyarország legnépszerűbb klubjának a tervek szerint 2014 őszére készül el új stadionja, addig pedig a Puskás Ferenc Stadionban játssza majd hazai mérkőzéseit.

„Az elmúlt tíz évben 1200 futballpálya szűnt meg Magyarországon és mindössze négy olyan van, amelyen nemzetközi meccset lehet rendezni" - indokolta Kubatov Gábor klubelnök, hogy szerinte miért van szükség erre a létesítményre.

Kubatov Gábor szerint ez lesz Európa egyik legkorszerűbb, legbiztonságosabb és legkörnyezetbarátabb stadionja. Az új létesítmény nem a Ferencvárosnak, hanem a jövő generációjának épül.

Magyarország legnépszerűbb klubjának a tervek szerint 2014 őszére készül el az új stadionja, addig pedig a Puskás Ferenc Stadionban játssza hazai mérkőzéseit.

FM | Ilyen lesz az új stadionunk! | 2013.03.28