Viola
-6 °C
-2 °C

Fasiszta edzője lett a Sunderlandnek

2013.04.01. 10:54

Csak egypontnyira a kiesőzónától, a húszcsapatos Premier League 16. helyén álló Sunderland menesztette Martin O'Neill edzőt, és Paolo Di Caniót nevezte meg utódjául.

A futballcsapat az utóbbi öt meccséből két döntetlen mellett hármat elveszített, legutóbb szombaton a Manchester Unitedtől kaptak ki. Az új edző híre azonban hatalmas port vert fel, ugyanis Di Canio bevallottan fasiszta, az ilyesmire Angliában nagyon érzékenyek.

A korábbi Lazio-sztár rendszeresen karlendítéssel ünnepelte góljait Olaszországban. A kép 2005-ös.

David Miliband Munkáspárti politikus, a pártelnök Ed Miliband testvére, aki a Sunderland alelnöke is, például azonnal kilépett a klubtól. „Tekintettel az új menedzser korábbi politikai nyilatkozataira, azt hiszem ez a legjobb" - mondta. Ugyancsak tiltakozását fejezte ki a klub szurkolóinak elnöke, Dave Bowman, aki jelezte, addig nem látogatja a stadiont, amíg Di Canio vezeti a csapatot.

A most 44 éves Di Canio pár éve még aktív volt, 2005-ben kijelentette, „fasiszta vagyok, nem rasszista" - írja a Sun. Tetoválásai között található a Dux szó is, ami Mussolini egyik beceneve volt. A második világháborús bűnös fasiszta diktátorról többször is elismerően nyilatkozott.

Ellis Short, a Sunderland elnöke röviden kommentálta a döntést, szerinte Paolo nagy kihívást lát a csapatban, és szenvedélyesen veti bele magát a munkába. Két és fél évre szerződtették.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!