Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A FIFA-nál, az UEFA-nál tettek panaszt a magyarellenes megnyilvánulások miatt

2013.04.04. 15:37

A román szurkolók magyarellenes megnyilvánulásai miatt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA) fordult Markó Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője, aki arra kéri a két labdarúgó szövetséget, hogy a "legnagyobb szigorúsággal" járjon el az ügyben.

A Rapid Bucuresti szurkolói egy magyar zászlót égettek el március közepén a Kolozsvári CFR otthonában rendezett bajnokin, majd március végén román szurkolók egy csoportja a magyarságot sértő feliratot függesztett ki a holland és a román válogatott amszterdami mérkőzésén.

A zászlóégetés ügyében a román Hivatásos Labdarúgó Liga enyhítette a Rapid Bucurestire kirótt büntetést, így később törölte azt a korábban saját maga által meghozott szankciót, hogy a bukaresti csapat zárt kapuk mögött játssza a következő bajnoki mérkőzését.

A képviselő szerint "a gyűlöletre és az erőszakra való felbujtásnak" semmi köze a sporthoz, ezért arra kéri a két szövetséget, hogy a lehető legszigorúbban járjon el saját hatáskörében, és adjon világos jelzést arról, hogy nem tűri el az ilyen megnyilvánulásokat.

Az RMDSZ Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálata korábban a magyarságot sértő felirat miatt a Román Labdarúgó Szövetséghez (FRF) fordult tiltakozó levélben. A FRF válaszlevelében Kassai Adalbert főtitkár révén sajnálatos esetnek nevezte a holland-román mérkőzésen történteket. A labdarúgó szövetség arról biztosította az RMDSZ-t, hogy a partnerség és a jó együttműködés szellemében mindent megtesznek a magyarellenes megnyilvánulások megfékezése érdekében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!