Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Nem olyan mint a szántóföld

2013.04.04. 09:21

Az elmúlt hetek időjárása nemcsak az embereket, de a futballpályákat is megviselte, és amikor már azt gondoltuk, hogy nem lehet rosszabb, a hétvégi forduló előtt ismét rengeteg eső és hó esett. A legrosszabbul a kaposváriak jártak, akik pénteken a Pápát fogadták (3-0). Illés János klubelnök szerint az egész pályára ráfér a gyepszőnyegcsere. „Nem olyan, mint a szántóföld, csak a fű nem nagyon látszik" - árulta el a vezető.

„Vagy kicseréljük az egészet, vagy nem érdemes vele foglalkozni", mondta Illés, majd hozzátette: a bajnokság közben nincs értelme az egészet kicserélni, következő négy otthoni meccsre játékra alkalmassá teszik a pályát. Például hengerléssel finomítható a pálya egyenletlensége. A gyepszőnyeg cseréjére egyébként már korábban készültek, holott most még nem lett volna szükségszerű, de a legutóbbi meccs megadta a végső lökést.

Egy gyepszőnyegcsere 25-30 millió forint, amihez 30 százalékos önrészre van szükségük, a többit tao-pályázati lehetőség alapján szerzik hozzá. A jövő pénteken a Honvédot fogadják.

A Ferencváros saját stadionjának átépítése miatt a Puskás Stadionban játssza mérkőzéseit, először az Egert fogadták, 4-0-ra kiütötték az újoncot. A pálya már a meccs előtt is kívánnivalót hagyott maga után, a magyar–román válogatott mérkőzés is megviselte. „A válogatott meccs és a Ferencváros bajnokija miatt rövid időn belül dupla terhelést kapott a havazás és az esők miatt már egyébként is megviselt gyepszőnyeg, ráadásul – a Fradi-meccsek miatt – a jövőben is a szokottnál jobban igénybe lesz véve a pálya, így mindenképpen hozzá kell nyúlni. Valószínűleg talajlazításra, homokszórásra és tápanyagpótlásra is szükség lesz, ez a további időjárás függvénye is, a végleges költségeket csak később lehet megmondani" - derült ki a Nemzeti Sportközpontoktól kapott tájékoztatásból.

A pályáért a Ferencváros 100 millió forintot fizet a Nemzeti Sportközpontoknak, ebbe kb. 40 meccs értendő a Puskásban. A Fradi szállítja a kivetítőket, az NSK biztosítja a pályát.

Vígh László kormánybiztostól megtudtuk, hogy „a gyep a szerződés tartozéka, vagyis az NSK-nak kell biztosítania, hogy tökéletes állapotban legyen. Az esetleges pályán kívüli károkat (például székek, mosdók…stb.) a Ferencvárosnak meg kell térítenie. A mérkőzések előtt és után részletes átadás-átvételi procedúra zajlik."

Győrben a Diósgyőr ázott el, 2-0. Horváth Péter létesítményvezető elmondta, hogy az elmúlt két hétben esett rengeteg csapadék nagyon megviselte a pályát, és a hétvégére sem lett jobb a helyzet. Igaz, a hét utolsó napjain a havat eltakarították, de a vasárnapi rangadó előtt 30 órát esett az eső, majd a mérkőzés előtt közvetlenül havazás kezdődött, amitől „kicsit pánikba estek", ugyanis a vízelvezető alig bírta. Amikor a meccs napjának délelőttjén szerették volna a szokásos vonalazást elvégezni, a pálya tele volt tócsákkal. „Szerencséjükre" a hó nem olvadt el azonnal, így alatta az esővizet folyamatosan el tudta vezetni a rendszer.

A győri stadion korszerű, és alá van csövezve, de Horváth eloszlatott egy tévképzetet: a fűthető pályának nem az az értelme, hogy ha esik, akkor eltünteti, hanem a fűtés arra jó, hogy -5 fokban is a fagyott talajt alkalmassá tegye a játékra.

Hogy mi az eredmény? Viseltes lett a pálya, mondta el Horváth, aki szerint ezért átütemezték a szokásos tavaszi regenerációs munkákat (talajlazítás, füvesítés, műtrágyázás). Már csak amiatt is, mert legközelebb csak másfél hét múlva játszanak otthon, a Videoton lesz az ellenfél.

A Videoton 6-0-ra ütötte ki a Siófokot a Sóstói Stadionban. A pályát kedden szemrevételezték alaposan, a napokban pedig érkezik a „fűdoki", feltehetően talajlazításra lesz szükség. A pályát leginkább a két kapu előtti területen viselte meg a játéknap, ezt a területet homokkal töltötték fel. A következő meccsük otthon két hét múlva lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?