Jusztina
3 °C
16 °C

Nem olyan mint a szántóföld

2013.04.04. 09:21

Az elmúlt hetek időjárása nemcsak az embereket, de a futballpályákat is megviselte, és amikor már azt gondoltuk, hogy nem lehet rosszabb, a hétvégi forduló előtt ismét rengeteg eső és hó esett. A legrosszabbul a kaposváriak jártak, akik pénteken a Pápát fogadták (3-0). Illés János klubelnök szerint az egész pályára ráfér a gyepszőnyegcsere. „Nem olyan, mint a szántóföld, csak a fű nem nagyon látszik" - árulta el a vezető.

„Vagy kicseréljük az egészet, vagy nem érdemes vele foglalkozni", mondta Illés, majd hozzátette: a bajnokság közben nincs értelme az egészet kicserélni, következő négy otthoni meccsre játékra alkalmassá teszik a pályát. Például hengerléssel finomítható a pálya egyenletlensége. A gyepszőnyeg cseréjére egyébként már korábban készültek, holott most még nem lett volna szükségszerű, de a legutóbbi meccs megadta a végső lökést.

Egy gyepszőnyegcsere 25-30 millió forint, amihez 30 százalékos önrészre van szükségük, a többit tao-pályázati lehetőség alapján szerzik hozzá. A jövő pénteken a Honvédot fogadják.

A Ferencváros saját stadionjának átépítése miatt a Puskás Stadionban játssza mérkőzéseit, először az Egert fogadták, 4-0-ra kiütötték az újoncot. A pálya már a meccs előtt is kívánnivalót hagyott maga után, a magyar–román válogatott mérkőzés is megviselte. „A válogatott meccs és a Ferencváros bajnokija miatt rövid időn belül dupla terhelést kapott a havazás és az esők miatt már egyébként is megviselt gyepszőnyeg, ráadásul – a Fradi-meccsek miatt – a jövőben is a szokottnál jobban igénybe lesz véve a pálya, így mindenképpen hozzá kell nyúlni. Valószínűleg talajlazításra, homokszórásra és tápanyagpótlásra is szükség lesz, ez a további időjárás függvénye is, a végleges költségeket csak később lehet megmondani" - derült ki a Nemzeti Sportközpontoktól kapott tájékoztatásból.

A pályáért a Ferencváros 100 millió forintot fizet a Nemzeti Sportközpontoknak, ebbe kb. 40 meccs értendő a Puskásban. A Fradi szállítja a kivetítőket, az NSK biztosítja a pályát.

Vígh László kormánybiztostól megtudtuk, hogy „a gyep a szerződés tartozéka, vagyis az NSK-nak kell biztosítania, hogy tökéletes állapotban legyen. Az esetleges pályán kívüli károkat (például székek, mosdók…stb.) a Ferencvárosnak meg kell térítenie. A mérkőzések előtt és után részletes átadás-átvételi procedúra zajlik."

Győrben a Diósgyőr ázott el, 2-0. Horváth Péter létesítményvezető elmondta, hogy az elmúlt két hétben esett rengeteg csapadék nagyon megviselte a pályát, és a hétvégére sem lett jobb a helyzet. Igaz, a hét utolsó napjain a havat eltakarították, de a vasárnapi rangadó előtt 30 órát esett az eső, majd a mérkőzés előtt közvetlenül havazás kezdődött, amitől „kicsit pánikba estek", ugyanis a vízelvezető alig bírta. Amikor a meccs napjának délelőttjén szerették volna a szokásos vonalazást elvégezni, a pálya tele volt tócsákkal. „Szerencséjükre" a hó nem olvadt el azonnal, így alatta az esővizet folyamatosan el tudta vezetni a rendszer.

A győri stadion korszerű, és alá van csövezve, de Horváth eloszlatott egy tévképzetet: a fűthető pályának nem az az értelme, hogy ha esik, akkor eltünteti, hanem a fűtés arra jó, hogy -5 fokban is a fagyott talajt alkalmassá tegye a játékra.

Hogy mi az eredmény? Viseltes lett a pálya, mondta el Horváth, aki szerint ezért átütemezték a szokásos tavaszi regenerációs munkákat (talajlazítás, füvesítés, műtrágyázás). Már csak amiatt is, mert legközelebb csak másfél hét múlva játszanak otthon, a Videoton lesz az ellenfél.

A Videoton 6-0-ra ütötte ki a Siófokot a Sóstói Stadionban. A pályát kedden szemrevételezték alaposan, a napokban pedig érkezik a „fűdoki", feltehetően talajlazításra lesz szükség. A pályát leginkább a két kapu előtti területen viselte meg a játéknap, ezt a területet homokkal töltötték fel. A következő meccsük otthon két hét múlva lesz.