Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Két BL-meccsről eltilthatnák Sergio Ramost és Xabi Alonsót szándékos sárga miatt

2013.04.04. 14:46

Eltilthatják a negyeddöntő visszavágójáról és az elődöntő első meccséről a Bajnokok Ligájában Sergio Ramost és Xabi Alonsót, miután nehezen indokolható sárga lapot kaptak a szerdai Real Madrid-Galatasaray BL-negyeddöntő első mérkőzésének utolsó perceiben.

A Madrid 3-0-ra vezetett, amikor a 84. percben Xabi Alonsót reklamálásért, a 90.-ben Ramost labdaelrúgásért figyelmeztette a norvég Moen játékvezető. Mindkét futballistának ez volt a 3. sárgája a BL-ben, így automatikusan ki kell hagyniuk a visszavágót - aminek valójában sok tétje nincs: teljes összeomlás kellene a Realtól, hogy bukjon, több mint 100 éves történetében sosem esett ki európai sorozatból, ha az első találkozót 3-0-ra megnyerte, hétből hétszer továbbment.

Felmerül, hogy nem szándékosan akarták-e kiírni magukat a könnyebb meccsről a blőd lapokkal, hogy aztán az elődöntőben biztosan ott lehessenek. Főleg, hogy pont nekik kettejüknek két és fél éve volt egy szakasztott ilyen ügyük, szintén a BL-ben.

2010. novemberében a csoportkör 5. fordulójában a Madrid 4-0-ra verte Amszterdamban az Ajaxot, az eredménnyel biztos csoportgyőztes volt, amikor a 90. perc után Xabi Alonso és Ramos időhúzásért sárgát kapott. Egyikük szabadrúgást nem akart elvégezni a bíró többszöri jelzésére sem, másikuk kirúgást. Mindkettejüknek a második volt a meccsen, így kiállították őket, nem játszhattak a 6., tét nélküli körben, de a tavaszi nyolcaddöntőket gond nélkül megkezdhették. Látványos és szándékos összeesküvés volt, amit a kamerák lelepleztek, kiderült, José Mourinho edző szervezett le mindent a kispadról.

Az UEFA a trénert egy plusz egy meccsre eltiltotta, a 3 évre felfüggesztett +1 meccseltiltást pár hét múlva törölték, így Mourinho csak az utolsó, tét nélküli mérkőzésen nem ülhetett a padon. Sergio Ramos és Xabi Alonso megúszta pénzbüntetéssel.

Nem tudni, most direkt kaptak-e lapot, arra számítva, legfeljebb újra rájuk vernek pártízezer eurót, illetve azt sem, hogy tisztában vannak-e vele, időközben változott az idevágó szabály. Az ominózus 2010-11-es szezon után, minden bizonnyal a két madridi hatására ugyanis az UEFA konkrétan lefektette, hogy aki szándékosan provokál ki lapot, azt automatikusan tiltsák el két mérkőzésre.

Pontosan ez történt múlt ősszel az Európa Ligában a levantés Sergio Ballesterosszal, aki két meccset kapott, mert direkt szedett be sárgát a csoportkörben. Az 5. fordulóban időt húzott, sárgát kapott, majd az UEFA nem egy, hanem két meccsre meszelte el, így a kieséses kör első fordulójának első találkozóján sem volt ott, az Olimpiakosz ellen.

Az UEFA egyelőre nem jelezte, hogy baja lenne Ramos vagy Alonso szerdai sárgájával. Sergio Ramos tagadta, hogy kiprovokálta volna a lapot, csak elrúgta, hogy a törökök ne tudják gyorsan elvégezni a szabadrúgást. A madridi as.com csütörtökön viszont ezzel a címmel közölt cikket az esetről: "Ramos és Xabi kierőszakolták a sárgát, tisztán mennek az elődöntőkre".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!