Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Legközelebb levonulunk, ha huhognak

2013.04.06. 20:34
Ricardo Moniz a Ferencváros edzője kiakadt, hogy a Haladás elleni bajnokin a hazai nézők huhogtak a Fradi fekete játékosai miatt. Bár az új szabályok szerint félbe is lehetett volna szakítani a mérkőzést, nem szankcionálták a rasszista megnyilvánulásokat.

Az MLSZ pénteken hirdette meg az UEFA háromlépcsős gyakorlatát a stadionokban időről időre tapasztalható tömeges, ismétlődő sportszerűtlen megnyilvánulásokkal szemben. Eszerint ha a bajnoki mérkőzések lebonyolításáért felelős személyek sportszerűtlen szurkolói magatartást tapasztalnak, a játékvezetők első lépcsőben megszakítják a mérkőzést, majd – amennyiben a sportszerűtlen viselkedés folytatódik –, felfüggesztik, végül beszüntetik a játékot. Emellett 300 ezer forinttól 10 millió forintig történő pénzbüntetést is kilátásba helyezett.

Ehhez képest Szombathelyen semmiféle szankció nem történt. Legalábbis Ricardo Moniz, a Ferencváros vezetőedzője szerint, aki amellett, hogy nagyra értékelte a hazai szurkolók fanatizmusát, aggodalmának is hangot adott: „A hazai közönség huhogása felháborít, a játékvezető meg kell, hogy védje a játékosokat, a fizikai és a verbális erőszaktól egyaránt. Mi nyolcezer eurós büntetést kaptunk egy ünnepért. A játékvezető azt mondta, ő érti ezt a problémát, de nem tud mit csinálni, nincs eszköze ez ellen, és ez elfogadhatatlan a számomra.”

Az MLSZ szabályozása szerint lényegében mindegy, hogy az ellenfél játékosaira, a játékvezetőre vagy egy bizonyos társadalmi, politikai csoportra vonatkozik a negatív megnyilvánulás, ennek semmilyen formája nem illeszkedik a sportszerűség fogalmába.

Moniz nemcsak a meccsen látottaktól fogalmazott lesújtva: „Az ellenfél szurkolóinak tisztelnie kellene a más országból érkezőket. Nem értem, miért nem volt felelősségérzet a játékvezetőben, hogy tegyen is valamit. Legközelebb levonulunk a pályáról, ha huhogás lesz!”

A Haladás–Ferencváros meccs 0-0-s eredménnyel ért véget. A Haladás nyolc, a Ferencváros hat bajnoki meccs óta veretlen az OTP Bank Ligában. A Fradi a 4., a Haladás a 11. helyen áll.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!