Jenő
-3 °C
6 °C

Országszerte cigányoztak a stadionokban

2013.04.09. 20:02

400-400 ezer forintra büntette meg a Haladást és az FTC-t kedden a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága. A két csapat szombati mérkőzésén a hazai szurkolók gyűlöletkeltő, rasszista megnyilvánulásai miatt a szombathelyi klubot, illetve - mint visszaesőt - szurkolóinak gyűlöletkeltő, rasszista megnyilvánulásai miatt a Ferencvárost is megbüntették.

Az indokolásból kiderül, hogy a Haladás nem tett eleget rendezői feladatainak, nem őrizték megfelelően az öltözőfolyosót, a mérkőzés alatt és elvonuláskor is pirotechnikai eszközöket használtak szurkolók, emellett a meccs közben a szurkolók egy csoportja többször is huhogott.

A Haladást érintő büntetés kapcsán az MLSZ hangsúlyozta, hogy az ellenőri jelentés alapján a sportszerűtlenség a mérkőzés lefújásakor volt hallható, ezért jár pénzbüntetés a Haladásnak, a klubok objektív felelőssége alapján. Amennyiben a huhogás a mérkőzés közben történt volna, akkor a játékvezetőnek meg kellett volna szakítania a találkozót.

Enyhítő körülmény, hogy a Haladás rendezői intézkedésének köszönhetően, a kamerafelvételek alapján a klub sikeresen azonosította és a rendőrségnek átadta a találkozó alatt tiltott pirotechnikai eszközt használó nézőt. Ami a Ferencváros büntetését illeti, az indokolás kitér arra, hogy a visszaesőnek számító budapesti klub szurkolói a mérkőzés kezdete előtt, illetve a közben is több alkalommal szidták elfogadhatatlan, rasszista jelzőkkel az ellenfelet. Szintén rögzíti a jelentés, hogy a vendégszektorból műanyag poharak kerültek a játéktérre.

A Diósgyőr–Fehérvár-meccsen a hazai szurkolók gyűlöletkeltő, rasszista megnyilvánulásai miatt a Diósgyőrt mint visszaesőt a testület 400 ezer forint pénzbüntetésre büntette. Az indokolás szerint a szurkolók egy csoportja több alkalommal rasszista, "cigányok" kántálást hallatott. Súlyosbító körülmény, hogy a szervező hazai klub csak egyszer lépett fel a rendbontókkal szemben.

A bizottság a Ferencváros-Újpest mérkőzéssel kapcsolatos korábbi határozatának az Újpestre vonatkozó részét megváltoztatta, és az egymillió forintos pénzbüntetést 700 ezerre mérsékelte. A fegyelmi bizottság a hétvégi fordulóban piros lapot kapott Balogh Bélát (PMFC) két, Nagy Zoltánt (DVSC), Jean-Baptiste Akran Akassou-t (PMFC) és Strestik Mareket (Győr) egy-egy bajnoki meccsre tiltotta el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?