Huba
19 °C
33 °C

Országszerte cigányoztak a stadionokban

2013.04.09. 20:02

400-400 ezer forintra büntette meg a Haladást és az FTC-t kedden a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága. A két csapat szombati mérkőzésén a hazai szurkolók gyűlöletkeltő, rasszista megnyilvánulásai miatt a szombathelyi klubot, illetve - mint visszaesőt - szurkolóinak gyűlöletkeltő, rasszista megnyilvánulásai miatt a Ferencvárost is megbüntették.

Az indokolásból kiderül, hogy a Haladás nem tett eleget rendezői feladatainak, nem őrizték megfelelően az öltözőfolyosót, a mérkőzés alatt és elvonuláskor is pirotechnikai eszközöket használtak szurkolók, emellett a meccs közben a szurkolók egy csoportja többször is huhogott.

A Haladást érintő büntetés kapcsán az MLSZ hangsúlyozta, hogy az ellenőri jelentés alapján a sportszerűtlenség a mérkőzés lefújásakor volt hallható, ezért jár pénzbüntetés a Haladásnak, a klubok objektív felelőssége alapján. Amennyiben a huhogás a mérkőzés közben történt volna, akkor a játékvezetőnek meg kellett volna szakítania a találkozót.

Enyhítő körülmény, hogy a Haladás rendezői intézkedésének köszönhetően, a kamerafelvételek alapján a klub sikeresen azonosította és a rendőrségnek átadta a találkozó alatt tiltott pirotechnikai eszközt használó nézőt. Ami a Ferencváros büntetését illeti, az indokolás kitér arra, hogy a visszaesőnek számító budapesti klub szurkolói a mérkőzés kezdete előtt, illetve a közben is több alkalommal szidták elfogadhatatlan, rasszista jelzőkkel az ellenfelet. Szintén rögzíti a jelentés, hogy a vendégszektorból műanyag poharak kerültek a játéktérre.

A Diósgyőr–Fehérvár-meccsen a hazai szurkolók gyűlöletkeltő, rasszista megnyilvánulásai miatt a Diósgyőrt mint visszaesőt a testület 400 ezer forint pénzbüntetésre büntette. Az indokolás szerint a szurkolók egy csoportja több alkalommal rasszista, "cigányok" kántálást hallatott. Súlyosbító körülmény, hogy a szervező hazai klub csak egyszer lépett fel a rendbontókkal szemben.

A bizottság a Ferencváros-Újpest mérkőzéssel kapcsolatos korábbi határozatának az Újpestre vonatkozó részét megváltoztatta, és az egymillió forintos pénzbüntetést 700 ezerre mérsékelte. A fegyelmi bizottság a hétvégi fordulóban piros lapot kapott Balogh Bélát (PMFC) két, Nagy Zoltánt (DVSC), Jean-Baptiste Akran Akassou-t (PMFC) és Strestik Mareket (Győr) egy-egy bajnoki meccsre tiltotta el.