Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az eltiltott huligán hiába próbálkozik

2013.04.12. 13:47

Az új törvényi szabályozás alapján több olyan szurkolót is gyorsított eljárásban büntettek meg, akik megzavartak egy futballmérkőzést. A bíróságok mellett a klubok is szankcionálnak, a rendbontást elkövetőket eltiltják a rendezvényeikről. Nem csak papíron, több stadionban, mint például Diósgyőrben, már olyan biztonsági rendszer működik, ami könnyebben lehetővé teszi a priuszos huligánok távol tartását, de a modern technika nélkül is lehet eredményes egy klub.

A Miskolci Rendőrkapitányság gyorsított eljárást indított két szurkoló ellen. F. János és F. Lajos április 7-én este, a DVTK Stadionban a Diósgyőr–Videoton FC-mérkőzésen a vendégszektorból a nézők által elzárt területre dobtak egy petárdát, amely felrobbant. A bíróság egyiküknek két év, a másikuknak egy év próbára bocsátást szabott ki, a DVTK pedig kitiltotta őket a rendezvényeiről. Mint a klub sajtófőnöke, Kocsis Norbert elmondta, ilyen esetekben nincs mérlegelési jogkörük, azonnal eltiltják a rendbontókat.

A DVTK-stadionból való kitiltást pedig érvényesíteni is tudja a klub, a működő stadionbiztonsági rendszerük miatt a priuszosként minimális esély van a bejutásra. Nem bízhat abban senki, hogy a tömegben megbújva észrevétlen marad. „Ez az év még éles tesztüzemnek tekinhető, de már működik a stadionbiztonsági projektünk, olyan, ami még Szombathelyen, Kispesten, Kecskeméten és részben Újpesten is megvalósult. A stadionban kamerarendszer rögzíti a szurkolókat, ez jól is vizsgázott, ez alapján azonosították a petárdát bedobókat. A másik biztonsági elem a jegykiadásnál működő informatikai adatbázis, aki jegyet akar venni, annak meg kell adni a nevét, születési helyét és idejét is, ha valamiért szerepel az eltiltottak között, azt jelzi a rendszer, és már nem is veheti meg a belépőt" – mondta Kocsis.

Ekkor még lehet is trükközni, mert arra senkit sem kötelezhetnek, hogy igazolja is a bemondott adatokat. „Ha egymás után tíz Nagy János vesz jegyet, aki mind Miskolcon született, és ráadásul ugyanazon a napon, a pénztáros akkor is legfeljebb csodálkozhat, de ki kell adnia a belépőt. A beengedésnél azonban már nem elég a bemondás, a biztonsági szolgálat felmutatásra kérhet valamilyen személyi azonosító igazolványt. Ha nem egyeznek meg az adatok a jegyen szereplővel, akkor nem engedik be a stadionba a szurkolót" – mondta Kocsis.

A biztonsági személyzet azonban mindenkit nem tud ellenőrizni, de a DVTK-sajtófőnöke szerint azért a hírhedt szurkolókat már látásból ismerik, így kiszűrhetik, ha mégis megpróbálnának bejutni. Ha mégis átcsúsztak volna valahogy a kontrollon, a kamerák még mindig lebuktathatják őket, de Kocsis azt egyelőre nem tudja elképzelni, hogy ilyen esetben azonnal, meccs közben kiemeljenek valakit.

A szurkolók nem örülnek a beléptetési rendszernek, sokszor mondják, bűnözőkként kezelik őket, de Kocsis szerint jogtalan a kritika. „Nem gyűjtünk adatokat senkiről, ha nincs balhé, akkor a meccs után 24 órán belül minden adatot megsemmisítünk. Csak azt tudjuk, hányan jöttek be, de név szerint senkiről nem akarjuk megmondani, hogy ott volt-e."

A hagyományos módszer is hatékony

A Győri ETO-nál még nincs beléptetőrendszer, az ősztől tervezik bevezetni, de Schobert Tamás biztonsági igazgató elmondta, eddig is sikeresek voltak az eltiltottakkal. Szerinte már az eltiltottak többsége maga gyakorol önkontrollt, mivel általában a biztonságiak tudják, melyik szurkolói csoporthoz tartozik, általában meg sem próbál bemenni a saját megszokott a szektorába. „Egy másikban szektorban meg azért nem érzi jól magát, mert egyedül van, a meccs nem igazán érdekli, és nicsenek társai a balhézáshoz."

Schobert elmondta jelen pillanatban egy eltiltott szurkoló sincs a Győrnél, de évente három-négynél nincs is több. A belépésüket hagyományos módon igyekeznek meggátolni, az eltiltottakról készült fényképet szétosztják a biztonsági őrök között, és alapján szúrják ki őket.