Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vége a világ legidegesítőbb szurkolásának?

2013.04.12. 14:59

A Dél-afrikai Futballszövetség fontolgatja, hogy stadionjailból örökre kitiltja a vuvuzelákat, de nem az európai fül számára roppant idegesítő hangzása miatt, hanem azért, mert a fúvós hangszerek fegyverek is lehetnek.

A mérkőzéseken egyre többször használják ütlegelésre is a vuvuzelát, de a biztosítékot leginkább az ütötte ki, hogy a múlt héten egy Kaisef Chief-szurkoló a pályára rohanva a bíróra vágott rá egyet. A vuvuzela távolsági fegyverként is működött, az Orlando Pirates edzőjét azzal dobták meg.

„A szabályaink minden veszélyes fegyvert kitiltanak a mérkőzésekről. Ha a vuvuzela veszélyessé válik, akkor meg kell vizsgálnunk." – mondta az ottani Premier League főigazgatója, Dereck Blackensee.

A vuvuzelázás a 2010-es világbajnokságon vált közutálat tárgyává, ha szurkolók tömegei fújják, méhkas monoton dongásához hasonló zaj keletkezik. Ez a közvetítésekbe is beszűrődött, sokan emiatt inkább némán, levett hanggal nézték a meccseket. (Persze lehetnek olyanok is, akik egyenesen oda vannak a hangjáért,ők kattintsanak ide, és egyhuzamban tízórányi vuvuzelázást hallgathatnak.)

A vuvuzela szinte egész Afrikában elterjedt, de néhány ország már betiltotta a használatát a meccseken.