Erzsébet
1 °C
4 °C

24 milliós copy-paste a Fradi-tanulmány

2013.04.15. 14:14

Az új Fradi-stadionhoz rendelt, 24 millió forintba kerülő szakvélemény internetről összeollózott dokumentukból áll, lényegében alig tartalmaza új információkat, írja az atlatszo.hu.

A kormány 2012 októberében bízta meg az International Management Group Kft.-t (IMG), hogy készítsen a Ferencvárosi Torna Club épülő stadionjáról prezentációt és szakvéleményt. Erre az IMG-nek 45 napja volt. A szakvéleménynek többek között általános leírást kellett adnia a futballról, és az azzal összefüggő szórakoztatásról. A munkát hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárásban nyerte el a cég.

Az Átlátszó idézi a cég képviselőjét, Bienerth Gusztávot, aki korábban azt nyilatkozta, „örül, hogy a kormány úgy gondolja, kell a szakmai munka, a 24 milliós megbízási díjat pedig nagyon nyomott árnak nevezte a piacon".

A 49 oldalas tanulmány oldalanként körülbelül félmillió forintba került, de újszerű megállapítást nem sokat tartalmaz, írja az Átlátszó, amely szerint az adatok és információk  jelentős részét a labdarúgással kapcsolatos honlapokról (UEFA, FIFA, MLSZ), hírportálokról (BBC, Guardian), és korábbi, illetve máshol hozzáférhető tanulmányokból, felmérésekből emelték át néhol kicsit átírva. A grafikonokkal, ábrákkal hasonló a helyzet, több ábra az internetről származik. De idéznek a Wikitravel, az Unesco, és az Euromonitor weboldalairól, a Sport és szórakozás részhez pedig többek között az olympic.org oldaláról szedegettek össze adatokat,

A szakvéleményben a stadion szempontjából teljesen lényegtelen információk is helyet kapnak, például, hogy Magyarországot két fő folyó osztja három felé, a Duna és a Tisza. Innen tudhatjuk meg azt is, hogy Magyarország lakossága 10 millió fő, 2050-re pedig a lakosság 14-15 százaléka lesz roma. Az új Alaptörvény is több bekezdést kapott, és azt is megtudhatjuk hány tájvédelmi körzet van az országban.

A tanulmány második, érdemibbnek tűnő része a 20. oldaltól kezdődik, ez a Labdarúgás Magyarországon címet kapta. De a módszer itt is ugyanaz: forrásmegjelöléssel ugyan, de az adatokat itt is internetről gyűjtötték.

A készítők komplett bekezdéseket emeltek át a KPMG „Iránytű a stadionfejlesztéshez, 2011” című tanulmányából is kicsit átírva. A szakvélemény a stadion hasznosításával zárul, ebből egyebek mellett az is kiderül, hogy „egy vadonatúj, modern létesítmény új rajongókat is vonz, következésképpen a nézőszám is emelkedik”.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?