Etelka, Aletta
3 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Bayern–Barcelona, két alfahím randevúja

2013.04.23. 17:02
A Bajnokok Ligája elődöntőinek első napján a német és a spanyol bajnoki listavezető találkozik egymással. Ki a jobb, ki hogy áll fel, és fog játszani?

Hiányzók mind a két oldalon akadnak. A németeknél Mandzukic eltiltás miatt, Kroos és Badstuber pedig sérülés miatt. Ennek fényében a Bayern kezdőcsapata így alakulhat: Neuer – Lahm, Van Buyten (Boateng), Dante, Alaba – Martinez, Schweinsteiger – Robben, Müller, Ribery – Gomez.

A Barcelonanál Adriano eltiltott, Puyol és Mascherano pedig sérült. Messi többet vagy kevesebbet (inkább többet), de biztos, hogy pályán lesz. A védelemben a fiatal Bartrával állhat föl a Barcelona: Valdes – Alves, Piqué, Bartra, Alba – Xavi, Busquets, Iniesta – Sanchez, Messi, Pedro.

A Bayern München erősségei közé tartozik a letámadás, a kontratámadás, a labdabirtoklás, egyszóval egy teljesen kompakt csapat. És ahol a legsebezhetőbb a Barcelona, ott is nagyon erős a Bayern, mégpedig a széleken.

Ribery és Robben fordított szélsőként játszik - jobblábas a bal oldalon és ballábas a jobb oldalon -, általában befele indulnak, a jobbik lábuk felé cseleznek, ám attól sem esnek hasra, ha az alapvonal irányába kell megverniük a védőjüket. Ráadásul a két kreatív játékos gyakran keresi egymás társaságát, gyakori, hogy ugyanazon az oldalon bukkannak fel mind a ketten, így igyekeznek létszámfölényt elérni a pályának azon a részén. A két szélsőhátvéd pedig, Alaba és Lahm a 90. percben is sprintben indul előre, hogy a szélsők mögött nyíló üres területekre berobogjon.

A két barcelonai szélsőnek, vélhetően Pedro és Sanchez, ezért kulcsfeladatai lesznek a védekezésben. Vagy fegyelmezett visszazárással kell lezárniuk a Bayern szélsőhátvédjei elől a területet, vagy állandó veszélyt jelenteni elöl, így elvenni Lahmék kedvét a felfutásoktól.

A Barcelonanál nagyon sok múlik azon, mennyire tud koncentrálni a csapat. Úgy tűnik, egyre nehezebben pörögnek fel a játékosok, kevésbé motiváltak, mint Guardiola idejében. Ezt lehet magyarázni motiválatlansággal (mindent megnyertek az elmúlt években, amit meg lehetett), de akár a rotálás hiányával is (szűk a keret, sok a sérült, ezért sok a kilométer a lábakban). Ha nincs százszázalékos koncentráció, akkor a Bayern már egy esetleges letámadással is célt érhet. A Real is idén rendre meg tudta ezzel lepni a mérkőzéseket lagymatagon kezdő katalánokat.

Azonban ha úgy fut ki Vilanova csapata a gyepre, mint a Milan elleni visszavágóra, akkor azt a villámgyors és pontos labdajáratást nincs csapat, amelyik le tudná követni.

Az előző évekhez hasonlóan idén is a széljáték hiánya a legfőbb gondjuk a katalánoknak. Arra pedig általában nagy szükség van (topcsapatok ellen), hogy ne tudjon középen tömörülni az ellenfél, és ezáltal több terület jusson Messinek. Viszont butaság fejetlenül előre rohanni, mikor Robben vagy Ribery játszik a széleden, ráadásul az eredmény sem kényszeríti rá őket egyelőre, úgyhogy ezen a téren nem most várható forradalmi áttörés Vilanovatól.

Szóval a Bayernnek megvannak a fegyverei, hogy legyőzze a Barcelonat, de a katalánok tudnak olyan sebességgel játszani, hogy a németeket állandó nyomás alatt tartsák. Ehhez viszont maximális fordulatszám szükséges a részükről a mérkőzés legelejétől fogva.

Most a Bayern, eddig a Barca

A Bayernt a legjobb formában lévő csapatnak tartják, nézzük meg miért. Március eleje óta 11 mérkőzésen 36 gólt rúgtak (tízet a legutolsó hármon), és csak 9-et kaptak. Már megnyerték a Bundesligát és döntősök a Német Kupában is. Az egész szezonban mindösszesen három vereséget szenvedtek négy döntetlen mellett, meccseik 85%-át megnyerték.

Pillanatnyilag lehet, hogy a Bayern a legjobb, de az elmúlt pár évet nézve biztos, hogy a Barcelona.

Hatodik BL-elődöntőjüket játsszák zsinórban a katalánok, és az eddigi ötből kettőt be is húztak. Bár matematikailag még nem, de gyakorlatilag már ők is bajnokok. Nincs olyan lehengerlő szezonjuk, mint a bajoroknak: meccseiknek csak 73%-át nyerték meg. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az utóbbi időben, amikor teljesíteni kellett, akkor hozták az eredményt.