Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A tökéletes mérkőzés

2013.04.24. 14:56 Módosítva: 2013-04-24 15:01:35
Amit Heynckes, a Bayern edzője megálmodott, azt tökéletesen, hiba nélkül valósította meg a München a Bajnokok Ligája keddi elődöntőjén. Ezt azonban kétszer egymás után nem lehet megcsinálni, igaz, nem is lesz rá szükség. Edzői elemzés a 4-0-ról.

A Bayern megfojtotta a Barcelona középpályáját, ezáltal a támadások szerveződését is. Labdavesztés után azonnal visszatámadtak a katalánok büntetőterülete előtt is, és ha a Barcának sikerült biztonságba helyeznie a labdát, azonnal visszazártak. A saját térfelükön passzolgathattak nyugodtan Xaviék, de a felezővonalnál jött a tökéletesen záró német fal, és onnan nem volt tovább. Gomez Busquetsen csüngött, a Ribéry-Schweinsteiger-Müller-Robben négyes pedig lezárta a passzsávokat középen, így hiába ácsorgott többször is üresen Messi a német térfél közepén, nem juthatott el hozzá a labda.

A fal mögé belépő középpályást Martínez vette föl, ha pedig valamelyik szélsőnek támadt kedve visszalépni, akkor őket Alaba vagy Lahm kísérte végig. Gyakorlatilag nem volt megjátszható Barca-játékos a németek térfelén.

Nagyjából a 10. perctől Messi visszalépett a középpályára Xavi és Iniesta mellé, a német függöny elé, hogy gyakrabban találkozhasson a labdával. Ezután könnyedebben is került a bajorok térfelére a Barcelona, azonban ezáltal beszorították a németeket a tizenhatosuk elé, így csak a széleken lehetett (volna) támadást vezetni, azonban ez a fegyver továbbra sem található meg a katalánok arzenáljában.

Mint láthatjuk, támadásaik 73%-a a vonal mellé szorult, ám a beadás, illetve azokra történő érkezés egyáltalán nem az erősségük, úgyhogy ilyenkor általában maradt a visszapassz, és a támadás további szövögetése.

Rettenetesen fegyelmezetten zárt a München, Robben és Ribéry is alaposan kivette részét a védekezésből. Ha kellett, középen szűkítették a területet, ha kellett felvették a felfutó Albát és Alvest. Ezt a precíz, elszánt védekezést ilyen komótos sebességgel, amivel játszott a Barcelona, nem lehetett feltörni.

Az a meccs előtt is egyértelmű volt, hogy a Barcának a széljáték a gyengéje, a Bayernnek meg pont az az erőssége. Tehát a németek az első pontot, a védekezést kipipálták: kiszorították a vonal mellé a katalánokat.

A második pontot is remekül megvalósították, ugyanis labdaszerzés után Alaba és Lahm sprintben érkezett a Barca tizenhatosához, lehagyva Sanchezt és Pedrót, akik pedig látszólag fel voltak készítve erre, ám mégis rendre lemaradtak.

A széljátékot tehát egyértelműen a maga javára tudta fordítani támadásban és védekezésben is a német csapat.

A másik, ahol óriási dominanciában voltak, és ezt is lehetett a meccs előtt tudni, a fizikumuk. Gyorsan végigpörgetve a Wikipediat azt láthatjuk, hogy a Barcelonánál Piqué 192cm, Busquets 189cm, Bartra 183cm, a többiek pedig 170 cm környékén vannak. A németeknél Boateng 192cm, Javi Martínez 190cm, Gomez 189cm, Dante 188cm, Müller 186cm. Így egyáltalán nem meglepő, hogy dominálta a levegőt a Bayern: a légi párharcok 71%-át ők nyerték, ráadásul az első két gólt is pontrúgás után szerezték. Az első gólnál Dante (188), a másodiknál pedig Müller (186) fejelte le Alvest (170).

A második gól után még visszább álltak a németek, még jobban megfojtva a Barcelona lassú támadásépítéseit. Kontráik pedig a kinyíló Barca-védelem mellett egyre veszélyesebbek lettek, és további két gólt eredményeztek az egyre jobban összezavarodó és megzuhanó katalánok ellen.

Összegzés

A Bayern tökéletesen rájátszott a saját erősségeire és a Barca gyenge pontjaira. Labdaszerzés után átrobogtak a lassan visszarendeződő katalánokon, ami vagy helyzetekben, vagy pontrúgásokban nyilvánult meg. Utóbbiakat sem bánták, hiszen óriási magassági fölényüket ki tudták használni, így mind a két halálos fegyverükkel két-két gólt pakoltak a Barca hálójába.

Mindez azonban önmagában akár még kevés is lehetett volna, ha nem védekeznek ennyire tökéletesen fegyelmezetten, egymást kisegítve. Teljesen lenullázták a világ legjobbjának tartott középpályát. Tudták, hogy a pálya szélét fel lehet adni, így közepére koncentráltak, ami által meg a Barca kikényszerült a vonalak mellé, ahol teljesen elképzelés és ötlet nélkül maradt. Nem valószínű, hogy még egyszer lehet ennyire tökéletesen védekezni, azonban a négy rúgott gól után nem is valószínű, hogy szükség lesz rá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?