Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Caxirola: a brazilok válasza a vuvuzelára

2013.04.24. 18:01

Brazília elnöke, Dilma Rousseff mutatta be a hazájában 2014-ben megrendezendő labdarúgó világbajnokság hivatalos hangszerét, a caxirolát, Brazília válaszát az előző vb-n megutált vuvuzelára.

A caxirolát olyan komolyan veszik, hogy kormánytámogatást élvez. A hangszer az afrikai caxixi - egy szárított magokkal megtöltött fonott shaker – továbbfejlesztett változata. A szurkoláshoz javasolt caxirolát Carlinhos Brown zenész alakította ki, a hangszerek újrahasznosított műanyagból készülnek a jövő évi világbajnokságra.

Dilma Rousseff reményét fejezte ki, hogy a caxirola nem csak a torna miatt lesz érdekes, hanem azt is bizonyítja, hogy Brazília képes sokkal szebb és szerethetőbb hangszert készíteni a vuvuzelánál. Szerinte elsősorban a gyerekek fogják szeretni a hangszert, amely alkotója szerint képes segíteni a gyógyulást, előmozdítja a világgal való békében élést és a természettel összhangban lévő spiritualitást.

A hangszert a Nemzetköi Labdarúgó-szövetség (FIFA) már jóváhagyta. Brown azt hangoztatta, hogy a caxirola egyesíti a szurkolókat és felerősíti kiabálásukat, amikor gólt lő a csapatuk.