Aliz
6 °C
14 °C

Ki nem ugrál, szar fradista: ez 200 ezer

2013.04.24. 11:46

A Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága (FEB) a Ferencvárost 500 ezer, a Diósgyőrt 200 ezer forintra büntette szurkolói megnyilvánulásai miatt a két csapat vasárnapi bajnokija után.

Az MLSZ honlapján megjelent a részletes indoklás is, ebből idézünk szöveghűen:

- A FEB a Diósgyőr – FTC mérkőzésen a hazai szurkolók gyűlöletkeltő, megbotránkoztató megnyilvánulásai miatt a Diósgyőrt, mint visszaesőt 200.000 Ft, az FTC-t, mint visszaesőt szurkolóinak megbotránkoztató, rasszista megnyilvánulásai miatt 500.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

A Diósgyőri VTK szurkolói megbotránkoztató, gyűlölködő módon viselkedtek („Ki nem ugrál szar fradista”) a Ferencváros elleni mérkőzés során, ezért a FEB a hazai csapatot 200.000 pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

A Ferencváros 500.000 forint pénzbüntetés megfizetésére köteles, szintén szurkolói viselkedése miatt. A Diósgyőrbe szép számmal érkező Fradi-szurkolók nagy része hangosan, szenvedélyesen bíztatta csapatát, ám egy részük szurkolóhoz méltatlan módon összesen 15 alkalommal gyűlöletkeltő, sportszerűtlen és a fegyelmi szabályzatot súlyosan sértő rigmusokat skandált. A röviden, de tömegesen felhangzó sportszerűtlen, megbotránkoztató, gyűlöletkeltő skandálások között volt kirekesztő jellegű (cigányozás), és gyalázkodó jellegű is (pl.: „mocskos, piszkos Diósgyőr"). Egyik sem való labdarúgó-mérkőzésre, különösen azért nem, mert ezen súlyosan sportszerűtlen nézőtéri megnyilvánulások miatt az utóbbi fordulók mindegyikében komoly anyagi kárt okoztak a Ferencváros labdarúgócsapatának.

- A FEB a Honvéd – Kecskemét mérkőzésen a hazai szurkolók rasszista megnyilvánulása miatt a Honvédot 300.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

A Budapest Honvéd FC 300.000 ezer forint büntetést kapott szurkolói viselkedése miatt. A huhogás (azaz majom hang hallatásával gúnyolni afrikai, fekete játékost) az egyik legalantosabb, legprimitívebb lelátói közlésforma, amely kulturált szurkolóhoz nem méltó. A nemzetközi gyakorlatban is ez a leginkább tiltott, legsúlyosabb szankciókkal fenyegetett megnyilvánulás. A Honvéd szektorában egy társaság a 85. percben, a kecskeméti Mbengono Yannick szabálytalansága után hallatta a jellegzetes rasszista hangot mintegy 5 másodpercig. (Csak megjegyzés, hogy Yannick korábban a Honvéd játékosa is volt, a társaság tagjai ezúttal még erre sem voltak tekintettel.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?