Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Ki nem ugrál, szar fradista: ez 200 ezer

2013.04.24. 11:46

A Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága (FEB) a Ferencvárost 500 ezer, a Diósgyőrt 200 ezer forintra büntette szurkolói megnyilvánulásai miatt a két csapat vasárnapi bajnokija után.

Az MLSZ honlapján megjelent a részletes indoklás is, ebből idézünk szöveghűen:

- A FEB a Diósgyőr – FTC mérkőzésen a hazai szurkolók gyűlöletkeltő, megbotránkoztató megnyilvánulásai miatt a Diósgyőrt, mint visszaesőt 200.000 Ft, az FTC-t, mint visszaesőt szurkolóinak megbotránkoztató, rasszista megnyilvánulásai miatt 500.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

A Diósgyőri VTK szurkolói megbotránkoztató, gyűlölködő módon viselkedtek („Ki nem ugrál szar fradista”) a Ferencváros elleni mérkőzés során, ezért a FEB a hazai csapatot 200.000 pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

A Ferencváros 500.000 forint pénzbüntetés megfizetésére köteles, szintén szurkolói viselkedése miatt. A Diósgyőrbe szép számmal érkező Fradi-szurkolók nagy része hangosan, szenvedélyesen bíztatta csapatát, ám egy részük szurkolóhoz méltatlan módon összesen 15 alkalommal gyűlöletkeltő, sportszerűtlen és a fegyelmi szabályzatot súlyosan sértő rigmusokat skandált. A röviden, de tömegesen felhangzó sportszerűtlen, megbotránkoztató, gyűlöletkeltő skandálások között volt kirekesztő jellegű (cigányozás), és gyalázkodó jellegű is (pl.: „mocskos, piszkos Diósgyőr"). Egyik sem való labdarúgó-mérkőzésre, különösen azért nem, mert ezen súlyosan sportszerűtlen nézőtéri megnyilvánulások miatt az utóbbi fordulók mindegyikében komoly anyagi kárt okoztak a Ferencváros labdarúgócsapatának.

- A FEB a Honvéd – Kecskemét mérkőzésen a hazai szurkolók rasszista megnyilvánulása miatt a Honvédot 300.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

A Budapest Honvéd FC 300.000 ezer forint büntetést kapott szurkolói viselkedése miatt. A huhogás (azaz majom hang hallatásával gúnyolni afrikai, fekete játékost) az egyik legalantosabb, legprimitívebb lelátói közlésforma, amely kulturált szurkolóhoz nem méltó. A nemzetközi gyakorlatban is ez a leginkább tiltott, legsúlyosabb szankciókkal fenyegetett megnyilvánulás. A Honvéd szektorában egy társaság a 85. percben, a kecskeméti Mbengono Yannick szabálytalansága után hallatta a jellegzetes rasszista hangot mintegy 5 másodpercig. (Csak megjegyzés, hogy Yannick korábban a Honvéd játékosa is volt, a társaság tagjai ezúttal még erre sem voltak tekintettel.)