Egy 11-est lőhetnek, de én ötöt védhetek

2013.05.15. 17:10

Ha a Chelsea szerda este Petr Čechhel nyeri meg az Európa Liga döntőjét a Benfica ellen, akkor a kapus elmondhatja majd magáról, hogy angol klubjával minden létező és komolyan vehető címet megszerzett, amiért versenyzett.

A cseh kapus most a tizenharmadik címéért játszik majd a Chelsea-ban. A sorozatot még 2005-ben indította el, amikor megnyerte csapatával az angol Ligakupát. Mourinho tette meg első számú kapusnak a Chelsea-ben, és nem döntött rosszul, Čech első szezonjában Premier League-rekordot állított fel, 1025 percig nem kapott gólt. Ezek után szinte kötelező volt nyerniük a bajnokságot is. A 2005/06-os szezonban ismételtek, közben IFFHS az év kapusának választotta Čechet.

A következő szezonban a bajnokság nem jössz össze, Čech fejsérülése miatt sokat ki is hagyott, de két győzelmet így is ünnepelhetett, mert a Chelsea nyerte az FA- és a Ligakupát is. A cseh kapus közben újabb rekordot ért el, ő lett az első, aki nem kapott gólt az FA-döntőben.

Az FA-kupát még kétszer nyerte meg, majd 2009/10-ben újra bajnok lett csapatával, közben másodjára is győzött 2005 után az angol szuperkupán, a PL-első és FA-kupagyőzteseknek kiírt Community Shieldsen.

A legemlékezetesebb mérkőzése azonban a tavalyi Bajnokok Ligája-döntő volt, megfogta a müncheni Robben tizenegyesét, majd a büntetőpárbajban Schweinsteiger és Olic lövését is, és ezzel legyőzték a Bayern Münchent.

Most a Chelsea az EL-döntő favoritja, de a kapus szerint ez nem számít semmit. „A múlt már sokszor megmutatta, hogy nem számít, hogy melyik csapat a favorit, és az sem számít, hogy nyered meg a meccset, már ha nyersz" – mondta cseh kapus, aki elárulta, a BL-ből való kiesésükből is motivációt tudtak nyerni.

Čech most is készül a büntetőkre, több Benfica-videót is kielemzett már. „A büntetők igazi kihívást jelentenek, de szeretem ezt a helyzetet, mert aki elvégzi, annak csak egy esélye van, míg nekem öt lehetőségem is van védeni."

Ha megnyerik a kupát, Čech kollekciója teljes lesz, és elindulhat egy újabb sikersorozat a csapathoz visszatérő Mourinhóval. „Joséval nagy sikereink voltak, és az emberek még mindig csodálattal és jó emlékekkel beszélnek róla. Ha visszatér, a szívélyes fogadtatásnál is többen lesz része. Mindig úgy emlékszem ár, mint, aki esélyt adott a játékra, és sikert hozott nekem és klubnak is. Ezek a pillanatok, mint a közös munka és győzelem, mindig veled maradnak."  • Tippek
  • Biztosítás