Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Örök ellentét: gazdag bajor és gyári proli

2013.05.24. 22:10 Módosítva: 2013.05.24. 22:10
Az elmúlt két évtized két legeredményesebb német csapata, a Bayern München és a Borussia Dortmund teljesen más pályát futott be, amíg elért az idei Bajnokok Ligája döntőjébe. A bajorok az elmúlt hat évben 200 millió euróval költöttek többet a Dortmundnál, amely inkább fiatal játékosokat épített fel. Azt is megvizsgáltuk, meddig kellett Hajnal a Dortmundnak.

Jürgen Klopp, a Dortmundot a Bajnokok Ligája döntőjébe vezető edző 2008-ban érkezett az akkor a bajnokságban a tizenharmadik helyen álló klubhoz. Mivel maga is hátvéd volt, tudta, első feladata a védelem azonnali stabilizálása, 62 gólt ugyanis az elmúlt húsz évben nem kapott a csapat, csak a mélyrepüléskor.

Magával hozta a Mainzból Neven Suboticsot, akiért 4,5 millió eurót fizettek. Azon a nyáron ő volt a legdrágább dortmundi igazolás. Klopp a visszavonuló Wörnst szerette volna az akkor 20 éves szerbbel pótolni.

A horvát Robert Kovac helyére pedig Mats Hummelst építette be rögtön az első meccsen, akire a Bayern München nem tartott igényt egy évvel korábban, ezért kölcsönbe vették. (Később fizetni kellett érte.)

Összeáll a keret

A kapuban Weidenfellernek adta meg a lehetőséget, aki addig is bekerült ugyan néhányszor, de leginkább a kispadot koptatta. A megörökölt állományból egyébként a kapus mellett Blaszczykowskit és Hummelst tartotta meg, a koncepciójába és a folyamatos hosszú távú fejlődésbe ők ketten fértek bele az öt év alatt.

Az ambiciózus tréner az érkezésekor leigazolta még Owomoyelát, Felipe Santanát valamint a dél-koreai Lee Young Pjót, akiket szintén a védelemben alkalmazott. Összesen ötmillió euróba kerültek, ami jól jelzi mekkora kincs volt Subotics, és jól jelzi, mennyire megfontoltan és körültekintően szerződtetett. Schmelzert ugyanekkor a junioroktól vitte a nagyokhoz, a mostani védelem bal oldala ma már elképzelhetetlen nélküle.

Megfigyelhető, hogy rögtön, már az első évben összeválogatta azokat, akikkel hosszú távon is számolt.

Bízott a magyarban

Klopp Hajnal Tamásnak adta az irányítást a középpályán, akiért egy évvel korábban 1,25 milliót csengettek a Karlsruhénak.

A videón a dortmundi Hajnal Tamás gólja a 2008-as német szuperkupa-döntőben a Bayern München ellen (2-1-re nyertek Hajnalék).

2009-ben a hatodik helyre emelkedett az akkor még kis pénzből gazdálkodó Borussia, amely 2005-ben közel állt a felszámoláshoz, majdnem 100 millió eurós adósságot halmozott fel. Watzke igazgató meg is jegyezte a napokban, hogy akkor végrehajtók gyűrűjében volt, nem pedig a sajtó vette körül, mint most.

Itt szórják a pénzt, amott visszafogják

Bayern München átigazolási bevétel/kiadás:

Játékoseladásból származó bevétel: 36,15 (Hargreaves 25 milliója dobta meg); Kiadás, Toni, Ribery stb: 88,2
Különbözet: –52,05 millió euró (2007-08)
Bevétel: 11; Kiadás: 0
Különbözet: +11 millió euró (2008-09)
Bevétel: 22,95; Kiadás (Gomez, Robben, Tyimoscsuk) : 74,7
Különbözet: –51,75 millió euró (2009-10)

Bevétel: 6; Kiadás: 17
Különbözet: –11 millió euró (2010-11)

Bevétel: 5; Kiadás (Neuer, Boateng, Rafinha): 44,1
Különbözet: –39,1 millió euró (2011-12)

Bevétel: 0,5; Kiadás (Martinez, Mandzukic, Shaqiri): 70,3
Különbözet: –69,8 millió euró (2012-13)

A Dortmund átigazolásai:

Bevétel: 5,28; Kiadás: 10,7
Különbözet: –5,42 millió euró (2007-08)

Bevétel: 12,3; Kiadás: 13,75
Különbözet: –1,45 millió euró (2008-09)

Bevétel: 6,35; Kiadás: 10,9
Különbözet: –4,55 millió euró (2009-10)

Bevétel: 4,3; Kiadás: 6,4
Különbözet: –2,1 millió euró (2010-11)

Bevétel: 12,14; Kiadás: 11,5
Különbözet: +640 ezer euró (2011-12)

Bevétel: 33,3; Kiadás: 25,65
Különbözet: +6,65 millió euró (2012-13)

Bevétel: egyelőre 37; Kiadás: nem ismert
Különbözet: +37 millió euróról indul, ennyi Götze pénze a Bayerntől (2013-14)

Az edző folytatta az építkezést, 2009-ben az 1860 Münchentől, másfél millió euróért elhozták Sven Bendert, vele egy újabb tégla került a helyére, de fél évig várni kellett rá, amíg beépítette a védelem előtti szűrő pozícióba. Vele együtt a játékrendszer is megváltozott, mert a saját nevelésű Sahinnal együtt ők védekeztek a védelem előtt a támadók mögött.

Klopp eleinte ugyanis még két csatárral játszott, másfél év után változtatott, mert stabilabbnak gondolta a 4-2-3-1-es rendszert.

2009-ben még Lucas Barriosban látta a centermegoldást, de egy év múlva megszerezte Lewandowskit majd a szintén lengyel jobbhátvéd Piszczeket is. Előbbiért a Poznannak 4,75 millió eurót fizettek, utóbbit ingyen hozták el a Herthától.

2010-ben 350 ezer eurót áldozott Sindzsi Kagaváért, hihetetlen érzékkel választotta ki őt a japán másodosztályból. Az utánpótláscsapatból ekkor hozta fel Götzét. Tökéletesen illeszkedtek filozófiájába: gyorsak, jól védekeznek, megvan a sebességük a letámadáshoz, a visszatámadáshoz.

2010-ben már kizárólag a 4-2-3-1-ben küldte fel csapatát.

  • Barrios mögött még eleinte Lewandowski volt, a két szélen pedig Grosskreutz és Götze. Amikor Barrios kikerült, Lewandowski lett a középcsatár, mögötte Kagava játszott, két oldalán Götze és Grosskreutz.

Hajnallal ekkor már nem számolt, a többiek egyszerűen gyorsabbak, jobbak voltak, a magyar középpályás pedig azt a minőséget nem érte el. A 2009-10-es szezonban még ugyan tízszer kezdett, tizenegyszer csak csere volt. 2010 augusztustól viszont már nem kellett, a télen le is csapott rá a Stuttgart.

Bajnokcsapat

2011-ben Gündoganért és Perisicért 11 milliót adott ki a Borussia – utóbbi az egyetlen, akivel nem jártak jól -, az összeget igazságosan megfelezték. A Nürnberg is jól járt, a Bruges is, a Dortmund pedig még erősebb lett. Ekkor már eladhatták tízmillióért Nuri Sahint a Real Madridnak, Hajnal Tamást a Stuttgartnak. Gündogan gyorsaságát és szerelési készségét pedig tökéletesen alkalmazta Klopp Bender mellett. Gündogannal került a helyére az utolsó mozaik, nem véletlenül lett bajnok a klub tíz év után.

A Dortmund a következő évben ismét bajnok lett, de a szezon elején kijött, hogy kispadja gyengébb az élcsapatoknál. Amíg a Bajnokok Ligájában is helyt kellett állniuk, 2011 őszén, a bajnokságban bukdácsoltak, a 6. forduló után is csak a 11. helyen álltak, majd ahogy feladták a BL-t (1 győzelemmel, 1 döntetlennel és 4 vereséggel, utolsóként estek ki a csoportjukból), egyre feljebb kapaszkodtak, míg tavaly ismét megnyerték a Bundesligát a Bayern előtt.

A sikeres bajnoki szereplés után a 2012-es nyári átigazolási szezonban a Manchester United bontotta meg az egységet, Kagava elvitelével. A japánnal a németek bombaüzletet csináltak, az érte kapott 16 millió eurót egymillióval kiegészítették, és meg is lett az összeg, amennyit a Mönchengladbach kért Reusért. A fiatal német válogatott tökéletesen bevált. A Barriosért és Perisicért kapott 15 milliót már el sem kellett költeni, azt már bérekre is lehetett fordítani, hogy vonzó maradjon a csapat.

Eközben Münchenben

Amikor Klopp munkába állt, a Bayern volt a bajnok. Érdemes ideírni a kezdőt, amellyel a Herthát az utolsó fordulóban 4-1-re legyőzték.

  • Kahn – Lahm, van Buyten, Demichelis, Jansen – Schweinsteiger, van Bommel, Ze Roberto, Ribery (Kroos) – Podolski (Klose), Toni.

Abban a szezonban esett át egy nagy vérátömlesztésen a bajor mintaklub, akkor kezdtek el költekezni, az Audi biztosította a hátteret. Ribery (25 millió euró), Klose (15 m), Jansen (14 m), Toni (11 m) és Ze Roberto (1 m) is akkor érkezett.

Nemcsak erre, szinte valamennyi átigazolási szezonra jellemző: a Bayern annyit költ, amennyit csak akar. A pénz a megalomániát is szimbolizálja, ha netán nem válik be egy-egy erősítés, nem kérik számon. Egy középszerű játékosért (Brenoért 12 millió vagy az ismeretlen José Sosáért 9 millió) többet fizettek a bajorok, mint a Dortmund egy szezonban összesen.

A topcsapatok

A legütősebb Dortmund:

Weidenfeller – Piszczek, Subotic, Hummels (Felipe Santana), Schmelzer – Bender, Gündogan – Blaszczykowski, Götze (Grosskreutz), Reus - Lewandowski

A legütősebb Bayern:

Neuer – Lahm, Boateng, Dante, Alaba – Javi Martinez, Schweinsteiger – Robben, Müller (Kroos) Ribery – Mandzukic (Gomez)

Ottmar Hitzfeld ezt a bajnokcsapatot változtatás nélkül Jürgen Klinsmannak adta át, de a Wolfsburg megnyerte előtte a ligát, az utolsó meccsekre pedig már Jupp Heynckes ült le.

2009-ben a holland sztáredző, Louis van Gaal érkezett, meglett a bajnoki cím, de elúszott Mourinho Interével szemben a 2010-es BL-döntő. Van Gaal 54 milliót adott Robbenért és Gomezért, de a Tyimoscsuk, Pranjic Braafheid hármas is felemésztett húszmilliót.

Ebben a szezonban már 4-2-3-1-et játszott a Bayern, így állt fel a döntőben az eltiltott Ribery nélkül:

  • Butt – Lahm, van Buyten, Demichelis, Badstuber – van Bommel, Schweinsteiger – Robben, Müller, Altintop (Klose) – Olic (Gomez)

Már 2010-re kialakult a támadóalakzat magja, kivált, mert Toni Kroos is ott volt Ribery, Klose, Olic, Gomez, Müller, Altintop, Robben mellett, csak variálnia kellett.

Minden együtt volt a sikerhez, de valami mégsem működött. Ribery például hetekig hisztizett a sajtóban, és számos klubbal hozták össze, ő persze a két spanyol szuperklubhoz vágyódott. 2010 késő tavaszára azonban olyan ígéreteket kapott, amely megnyugtatta, és szerződést hosszabbított.

  Van Gaal a következő szezonban még próbálkozott, de egyre kevésbé találta meg a hangot a csapatával, és április kilencedikén a Nürnberg elleni 1-1 után véget ért müncheni karrierjét. Andries Jonker ugrott be helyette a következő fordulóban, aki ott is ragadt.

Egy hét múlva az eltiltása miatt nem játszó Robben nélkül 5-1-re verték a második helyen álló Leverkusent, a társulat felszabadult, mert megszabadult a holland diktatorikus módszereitől.

Jupp Heynckes 2011-ben érkezett, rögtön kikaptak a Mönchengladbachtól.

  • A Rafinha-Boateng-Badstuber-Lahm védelemmel kezdett, Schweinsteiger mellé Luiz Gustavót rakta kezdetben, a támadó négyest pedig nyilván a sérüléseknek, a napi formának megfelelően rakosgatta.

A védelembe a szezon közepén bedobta a fiatal osztrák David Alabát, ezzel Lahm átkerült a másik oldalra. Mivel 2011-ben is döntőt játszottak, és csak tizenegyesekkel maradt alul, a csapat készen volt, csak egy igazi finomhangolás hiányzott.

Ezt Heynckes meg kis tette: Boateng mellé a sérült Badstuber helyére kényszerűségből a brazil Dante került. A védelem nagyon stabil lett, és Javi Martinez megoldást jelentett végre a Bayern egy nagyon régi problémájára, ki játsszon Schweinsteiger mellett. Sem Gustavo, Tyimoscsuk pedig pláne nem volt a megfelelő minőség.

A spanyol világbajnok gyorsan beépült, sebessége új lendületet adott. Elöl pedig ezúttal Mandzukic ontotta a gólokat, nem Gomez. Pontosabban, ha a horvát nem játszott, akkor jött a német, és többnyire élt a lehetőséggel.

A támadásoknál Müllerre és Kroosra is lehet támaszkodni.

Heynckes fantasztikus állománnyal rendelkezik, és a motivációs eszközei is rendben vannak, mert sértődés nélkül hozták le a sztárok a szezont, még ha Ribery kisebb zsörtölődéseiről lehet is havonta hallani. (De ezek messze nem olyanok, amikor minduntalan Barcelonába vágyódott.)

Jövőre Guardiolának sem lesz könnyű dolga, mert ebbe a rendkívül erős támadóalakzatba kell Götzének helyet találnia. Robben és Ribery is csak 30 közeli, vagyis még nem fogják az öregedésükkel megkönnyíteni a katalán edző dolgát.

1997-ben a Dotmundé a BL, a Bayerné a bajnokság

A német sajtót már a győztesen megvívott elődöntő után uralja a párhuzam: 15 évvel ezelőtt a Borussia Dortmund Ottmar Hitzfelddel a kispadon Münchenben megnyerte a BL-döntőt a Juventus ellen. A Dortmund soha nem tudta legyőzni sem előtte, sem utána az olaszokat, csak azon a meccsen, amikor Karl-Heinz Riedle két, Lars Ricken pedig egy gólt lőtt, és Del Piero sarkazása már el is felejtődött. A két csapat, amikor a BL-ben találkozott, 1-0-s összesítéssel a Borussia jutott tovább.

A Bajnokok Ligája döntőjét szombaton 20.45-től kövesse online az Indexen!