Jenő
-3 °C
6 °C

Román és szlovák zászlók miatt hazaárulózzák a feloszló győri ultrákat

2013.05.27. 16:10

Szurkolói körökben nagy visszhangja volt a győri ultrák hétvégi akciójának. Az UCSK nevű csoport a klub idegenléigósait köszöntötte azzal az MTK elleni szombati meccsen, hogy a játékosok nemzetének zászlóját lengette, és a "Több nemzet, egy csapat" transzparenst feszítették ki.

Az internetes fórumokon számos futballszurkoló felháborodott, és támadták a győrieket (egyesek verést ígértek), akik egy nappal később úgy döntöttek, feloszlatják a csoportjukat a történtek miatt.

„Senki ne gondolja, hogy bárki is elkötelezett lenne nálunk ezen országok iránt, vagy bármilyen formában éltetnénk őket. Természetesen látjuk, olvassuk, hogy az ország más részeiből a rosszakarók erre próbálják kihegyezni, de ahogy eddig sem volt ez igaz, úgy most sem erről van szó. Ezt visszautasítjuk! Főleg nem a két legtöbbet emlegetett lobogó esetében. Ahogy a kiírás is utalt a nemzetiségeiben sokszínű keretre: "Több nemzet, egy csapat!" Azóta iszonyatos mennyiségű kritikát kaptunk a zászlók miatt. Magunk is belátjuk, hibáztunk" - írta közleményében az UCSK.

ucskgyor
Fotó: Facebook

Nem nehéz kitalálni, a futballszurkolókat az akasztotta ki, hogy szlovák és román zászlókat is lengettek a győriek, de volt a lelátón grúz, cseh, horvát, szerb és litván lobogó is.

A közlemény szerint az ötlet a csoport néhány tagjától jött, és mivel nem akarják, hogy mindenkit támadjanak, ezért nem láttak más lehetőséget, csak azt, hogy feloszlatják magukat.

Az UCSK egyúttal bocsánatot kért a határontúli magyaroktól is. „Minden magyar embertől és szurkolótárstól, de legfőképpen a határon túli magyar barátainktól bocsánatot kérünk, bár tudjuk, ez kevés vigaszt nyújthat számukra, számotokra. Bizonyára mi soha nem fogjuk megérteni és átérezni úgy a magyarságtudatot, mint ti, a határon túl élő magyarok. Nekünk megadatott születésünk folytán, hogy hazánkban éljünk, ti pedig naponta szembesültök a megkülönböztetettség gyakran megalázó jelenségeivel".

A győri klubnál sok a légiós, köztük három szlovák és egy román, de többen köztük alapemberek Pintér Attila csapatában, amely harminc év után nyert ismét bajnoki címet a városnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?