Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Román és szlovák zászlók miatt hazaárulózzák a feloszló győri ultrákat

2013.05.27. 16:10

Szurkolói körökben nagy visszhangja volt a győri ultrák hétvégi akciójának. Az UCSK nevű csoport a klub idegenléigósait köszöntötte azzal az MTK elleni szombati meccsen, hogy a játékosok nemzetének zászlóját lengette, és a "Több nemzet, egy csapat" transzparenst feszítették ki.

Az internetes fórumokon számos futballszurkoló felháborodott, és támadták a győrieket (egyesek verést ígértek), akik egy nappal később úgy döntöttek, feloszlatják a csoportjukat a történtek miatt.

„Senki ne gondolja, hogy bárki is elkötelezett lenne nálunk ezen országok iránt, vagy bármilyen formában éltetnénk őket. Természetesen látjuk, olvassuk, hogy az ország más részeiből a rosszakarók erre próbálják kihegyezni, de ahogy eddig sem volt ez igaz, úgy most sem erről van szó. Ezt visszautasítjuk! Főleg nem a két legtöbbet emlegetett lobogó esetében. Ahogy a kiírás is utalt a nemzetiségeiben sokszínű keretre: "Több nemzet, egy csapat!" Azóta iszonyatos mennyiségű kritikát kaptunk a zászlók miatt. Magunk is belátjuk, hibáztunk" - írta közleményében az UCSK.

ucskgyor
Fotó: Facebook

Nem nehéz kitalálni, a futballszurkolókat az akasztotta ki, hogy szlovák és román zászlókat is lengettek a győriek, de volt a lelátón grúz, cseh, horvát, szerb és litván lobogó is.

A közlemény szerint az ötlet a csoport néhány tagjától jött, és mivel nem akarják, hogy mindenkit támadjanak, ezért nem láttak más lehetőséget, csak azt, hogy feloszlatják magukat.

Az UCSK egyúttal bocsánatot kért a határontúli magyaroktól is. „Minden magyar embertől és szurkolótárstól, de legfőképpen a határon túli magyar barátainktól bocsánatot kérünk, bár tudjuk, ez kevés vigaszt nyújthat számukra, számotokra. Bizonyára mi soha nem fogjuk megérteni és átérezni úgy a magyarságtudatot, mint ti, a határon túl élő magyarok. Nekünk megadatott születésünk folytán, hogy hazánkban éljünk, ti pedig naponta szembesültök a megkülönböztetettség gyakran megalázó jelenségeivel".

A győri klubnál sok a légiós, köztük három szlovák és egy román, de többen köztük alapemberek Pintér Attila csapatában, amely harminc év után nyert ismét bajnoki címet a városnak.