Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Így menetelhet a főtábláig a Debrecen

2013.06.21. 09:33
Hétfőn Nyonban tartják a Bajnokok Ligája és az Európa Liga következő idényének sorsolását. Kit kaphatnak a magyarok?

A BL-ben a Győr, az EL-ben a Videoton, a Budapest Honvéd és Debrecen indul. A DVSC még a harmadik körben is kiemelt lesz, amire az európai kupák újrendszerének bevezetése óta egyetlen magyar csapat sem volt képes.

A Győrnek már az eleje nehéz lesz

A Győr 2011 után szerepelhet megint európai kupában, két éve egészen az Európa Liga playoff-köréig jutott – akkor, amikor a Debrecen főtáblás volt az EL-ben –, ahol a Dinamo Zagrebbel szemben végül kiesett. A győrieket korábban egy évre kizárta az UEFA, éppen a 2011-es indulás kapcsán feltárt hiányosságok miatt.

A Győr most teljesen tiszta lappal indul, és várhatja a második BL-selejtezőkör sorsolását, amelyben a 20. legmagasabb pontszáma, – közismertebb nevén UEFA-koefficiense van –, így a 34 fős mezőnyben biztosan nem lesz kiemelt. Nem lesz egyszerű dolga, hiszen egyből nehéz ellenfelek jöhetnek.

A tizenhét 2. körös kiemelt a következő, az erősorrend alapján: BATE Boriszov (fehérorosz), Celtic (skót), Steaua (román), Viktoria Plzen (cseh), Dinamo Zagreb (horvát), Partizan Belgrád (szerb), Legia (lengyel), Sheriff (moldáv), Maribor (szlovén), Slovan (szlovák), Elfsborg (svéd), Maccabi Tel-Aviv (izraeli), Molde (norvég), HJK Helsinki (finn), Ekranas (litván), Nyeftcsi Baku (azeri), Dinamo Tbiliszi (grúz).

Nehéz lenne jósolni, de a fenti csapatok között van legalább tíz, amely ellen csekély az esély a továbbjutásra. Ha sikerülne, akkor a Győri ETO nagy valószínűséggel a harmadik körben sem lenne kiemelt, hiszen az ekkor csatlakozó Basel (svájci), APOEL (ciprusi) és Austria Wien (osztrák) UEFA-együtthatója lényegesen magasabb a Győrénél, és az sem valószínű, hogy a második kör 17 meccséből tíz, a Győr mögött álló jusson tovább.

Ugyanakkor esély is lehet a kiemelésre, ha egy párosításból a gyengébb koefficienssel rendelkező csapat jut tovább, akkor viszi magával az erősebb pontjait, később még akár kiemelt is lehet. Így ha mondjuk a Győr a BATE-t, a Celticet, a Steauát, a Viktoria Plzent, a Dinamo Zagrebet, a Partizant, vagy a Legiát kapja, és ki is veri, kiemelt lesz a harmadik körben.

Mi az az UEFA-koefficiens és hogyan számítják ki?

Az UEFA-koefficiens, vagy együttható alapján határozzák meg a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában induló csapatok rangsorát. Minden egyes szezonban az utolsó öt, már befejezett idény végén készítik el az összesítését. A nemezetek rangsorát mindig az egy évvel korábbi sorrend (a 2013–2014-es idénynél a 2007–2008 és a 2011–2012 közötti) határozza meg, míg a klubcsapatoknál az adott évben véget ért (a 2013–2014-es idénynél a 2008–2009 és a 2012–2013 közötti) sorozat.

Az egyes szezonokban elért összes eredményt pontozzák: a győzelemért kettő, a döntetlenért egy, míg a vereségért nem jár pont. A selejtezőkörben elért pontszámokat felezik. A megszerzett pontokat összeadják, majd elosztják a szezonban indult klubcsapatok számával. Az így kapott értéket három tizedes jegy pontossággal kiszámítva kapjuk az UEFA országokra vonatkozó pontértékét.

A klubcsapatok pontjainak kiszámításánál a következő alapvető szabályokat számítanak:

Azok a csapatok, amelyek a BL, vagy az EL főtáblájára kerülnek, nem kapnak a selejtezőkért pontokat, csak a főtáblán elért eredményei után járó (2, vagy 1, vagy 0) pontok számítanak. A selejtezőben a BL első köre 0,5, a második 1 pontot ér. Az EL első selejtezője 0,25, a második 0,5, harmadik 1, a playoff-körbe jutók 1,5, a főtáblára kerülők 2 ponttal gazdagodnak (ez utóbbit csak akkor kapja meg egy csapat, ha egyetlen pontot sem szerez a csoportkörben). A BL-ben azért nem kap pontot a 3. selejtezőbe, illetve a playoffba kerülő, mert az onnan kieső az EL playoff-körében, illetve az EL csoportkörében folytatva megkapja a pontokat. A BL főtáblájáért négy bónusz pont jár, a csoportkörből történő továbbjutásért pedig öt. Bármelyik kupában a negyeddöntőben, elődöntőben, vagy a döntőben való részvétel 1-1 pontot ér.

A fenti elvek alapján egy csapat adott szezonra vonatkozó koefficiense így fest: 0,2*az országra kiszámított pontértékkel+a megszerzett pontok száma. Az egyszerűség kedvéért egy példa: A magyar klubcsapatok a legutóbbi szezonban a selejtezőben 5 győzelmet, 6 döntetlent és 7 vereséget értek el, a Videoton révén az EL főtáblán két győzelem és 4 vereség volt a mérleg. Ez tehát 5*2+6*1 pontnak a fele, azaz 8. Illetve a Vidi, mivel szerzett pontot a főtáblán csak a megszerzett pontok számítanak, azaz 2*2, vagyis 4, ami összesen 12 pont, osztva a négy induló számával (Videoton, Honvéd, DVSC, MTK), 3,000 pontnak felel meg. A Videoton pontszáma pedig így néz ki: 0,2*3+4=4,600 pont. Ahogy fentebb is szó volt róla egy-egy csapatnál az elmúlt öt év számít, ez Videoton esetében pl.: 0,200+0,550+1,050+1,450+4,600=7,850.

A BL főtábláján már 22 csapat helye biztos, a fennmaradó tíz helyért küzd 54 klub. A főtáblások: Bayern München, Dortmund, Leverkusen (német), Manchester United, Manchester City, Chelsea (angol), Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid (spanyol), Juventus, Napoli (olasz), Porto, Benfica (portugál), Paris SG, Marseille (francia), CSZKA Moszkva (orosz), Ajax (holland), Sahtar (ukrán), Olimpiakosz (görög), Galatasaray (török), Anderlecht (belga), FC Köbenhavn (dán).

Így sétálhat a főtábláig a Debrecen

Már július 4-én elkezdi európai kupaszereplését a Videoton és a Budapest Honvéd is. Az Európa Liga első selejtezőjében kezdő 76 csapat közül a Videoton az ötödik legerősebb, így biztosan kiemelt lesz, a Honvéd is a legjobb 38-ban található, így az első körben verhető ellenfelek jöhetnek, bár a nem kiemeltek között találunk két szlovént, macedónt és montenegróit is, amely okozhat még kellemetlen perceket kupacsapatainknak, de csalódás lenne innen egyből kiesni.

A második selejtezőben – ahol már 80 csapat szerepel majd – a Debrecen is bekapcsolódik és kiemelt lesz, ahogy továbbjutása esetén a Videoton is. A Honvéd már kicsúszik a legjobb negyvenből, de attól nem kell tartani, hogy a Videotonnal, vagy a Debrecennel kerül össze, ezt ugyanis tiltja az UEFA versenyszabályzata.

A Honvéd itt már összeakadhat, orosz (Rubin Kazany), belga (Standard), cseh (Sparta), lengyel (Lech Poznan), török (Trabzonspor), vagy horvát (Hajduk) ellenféllel is, míg a Videoton és a Debrecen még megoldható feladat elé nézhet. A nem kiemeltek közül a három legerősebbnek rangsorolt a román Astra Giurgiu, az izlandi KR Reykjavik, valamint a luxemburgi F91 Dudelange.

Amire viszont az elmúlt évtizedekben egyetlen egyszer sem volt példa, a Debrecen a továbbjutása esetén a harmadik selejtező körben is kiemelt lesz. Az ebbe a körbe került 58 csapat rangsorában éppen a 29. helyre fért be, de a nem kiemeltek közül is jöhetnek kemény ellenfelek, ha eljut idáig az orosz Kubany, a Hajduk, vagy a szerb Crvena Zvezda. A Videoton és a Honvéd is a nem kiemeltek közé kerül, ha eljut idáig.

A EL-főtáblára kerülésért már egyik magyar csapat sem szerepel a legjobbak között és angol, portugál, német, olasz, holland, francia, spanyol is lehet az ellenfél és ennek tükrében bravúr a továbbjutás.

Az Európa Liga csoportkörében kapcsolódik csak be az UEFA-koefficiens alapján a hét legerősebb nemzet kupagyőztese – illetve a spanyol és német bajnokság 5., az orosz bajnokság 3. helyezettje –, ezek: a Valencia (spanyol), a Bordeaux (francia), a Lazio (olasz), az Anzsi Mahacskala (orosz), a Wigan (angol), a Vitória de Guimaraes (portugál) és a Freiburg (német).

A szabályok értelmében a spanyoloknál Málaga és a Rayo Vallecano eltiltás miatt nem indulhat európai kupában és mivel a kupadöntőt a BL-ben szereplő Real és Atlético vívta, így a bajnokság 7. helyén végző Betis és a 9. Sevilla vehet részt a Valenciával az EL-ben.

A németeknél a Stuttgart a kupadöntő elvesztése után is indulhat, de mivel nem tudta legyőzni a Bayernt, így a harmadik selejtező körben csatlakozhat. A főtáblás helyet a legjobb EL-induló helyen végző, bajnoki-5. Freiburg kapta. Az orosz kupadöntőt a BL-induló CSZKA Moszkva nyerte, az Anzsit verte, a dagesztáni klub a bajnoki bronzérem miatt került főtáblára.

Így rakták össze a rangsort

Mind a Bajnokok Ligájánál, mind pedig az Európa Ligánál a 2007–2008 és a 2011–2012-es idények közötti eredményeket vették alapul a nemzetek UEFA-koefficinesének kiszámításához. Ezzel szemben a csapatok kiemelésénél már a 2008–2009 és a 2012–2013 között eltelt időszak rangsorolt. Az előbb listán Magyarország jelenleg a 29. helyen áll. A Videoton legutóbbi Európa Liga menetelése a klubnak a következő idényben hozhat sokat, de a magyarok átlagának kiszámításánál már kevésbé befolyásol.

Hiába szerzett a Videoton nyolc UEFA-pontot a legutóbbi idényben, a Honvéd 2, a DVSC 1,5 és az MTK 0,5 pontja 3,000-ra rontotta a 2012–2013-as átlagunkat. A mostani besoroláshoz számított 9,750 helyett jövőre 11,750 pontunk lesz, de szinte biztos, hogy ezzel is maradunk a 29. helyen.

Ami a klubcsapatokat illeti, ez európai rangsorban jelenleg 133. helyen álló Debrecennek 9,650 pontja van, a Videoton a 157. helyen áll 7,650-nel. Mindkét klubcsapatunk a kiemelések adta lehetőséggel lényegesen előrébb léphet. A Honvéd és a Győr a 256. helyezett 3,650-nel.

Sorsolás hétfőn délben Nyonban.