ManCity: 6 év, 15 csatár, 300+100 millió font

2013.07.19. 16:02
Az elmúlt hat évben tizennégy csatárt vettek összesen 267 millió fontért. Jovetics lesz a tizenötödik, vele 300 millió font közelébe kerülnek.

2008 nyara előtt inkább kisebb igazolásokban látták a jövőt, mint középcsapat, míg Takszin Sinavatra volt a tulajdonos, Rolando Bianchi volt a legdrágább vétel csatárposztra a maga 8,8 millió fontjával.  Aztán az Abu Dzabi United Group érkezésével nem volt anyagi korlát, és sorban érkeztek a drágábbnál drágább támadók, változó sikerrel.

Az arab tulajdonos előtt, 2007 nyarán és 2008 januárjában sem találtak igazán jó csatárt. Bianchi egy szezont maradt, Felipe Caicedo (5,2 millió), másfelet, mielőtt elkezdték kölcsönadni más csapatoknak, Valeri Bozsinov (5,75 millió) és Benjani (3,9 millió) pedig alig játszott sérülések miatt, négyen együtt 14 gólt szereztek a bajnokságban.

Balotelli sem volt telitalálat
Balotelli sem volt telitalálat

Miután átvette az Abu Dzabi-csoport a csapatot, elkezdték szórni a pénzt a csatárokra is. A 2008-2009-es szezonban hárman érkeztek, Jo, Robinho és Craig Bellamy, a trióért 65 millió fontot fizettek, csak Robinhoért 33-at. Egyikük sem kapott 1,5 szezonnál többet a bizonyításra, mielőtt kölcsönbe kerültek volna. Robinho 14 gólt lőtt, Bellamy egy idényben 12-t, Jo nagy csalódás volt a maga egy góljával. Robinhón 18 milliót vesztettek, a másik két játékos ingyen távozott.

Negredo, az egyik új szerzemény
Negredo, az egyik új szerzemény

Egy szezonnal később sem tanultak, Roque Santa Cruz, Carlos Tevez és Adebayor volt a három kiszemelt, az összeg pedig 69 millió font hármukért. Tevez bírta a legtovább, négy teljes szezont töltött a csapatban, 107 bajnokin 58 gólt lőtt, így a 26 milliós vételára nem is olyan magas, de mindössze 10+2 millióért engedték el idén nyáron a Juventusba, kora miatt nem kaphattak többet. Santa Cruz 1,5 szezont maradt, három gólt termelt, szintén idén távozott Angliából, ingyen ment most a Malagába, előtte volt a Blackburnben és a Betisben is kölcsönben. Adebayoron 20 milliót buktak, három szezonjából a felét kölcsönben játszotta, de 34 meccsen 15 gólja nem annyira rossz mutató, még ha 25 milliót nem is ért meg.

Tevez érte meg legjobban

A játékosok igazolási díjának és bajnoki góljainak átlaga:

Bozsinov 5,75 millió/gól

Santa Cruz 4,5 M/gól

Jo 3 M/gól

Robinho 2,1 M/gól

Bianchi 1,76 M/gól

Adebayor 1,3 M/gól

Bellamy 0,93 M/gól

Agüero 0,8 M/gól

Balotelli 0,77 M/gól

Felipe Caicedo 0,74 M/gól

Dzeko 0,68 M/gól

Benjani 0,55 M/gól

Balotelli és Edin Dzeko kettőse 50 millióba került, az olasz 2010 nyarán, Dzeko pedig 2011 januárjában igazolt a Cityhez. Balotelli nagyon nem bírt magával Manchesterben, majdnem több balhéja volt, mint gólja, 20 találat és 3 idény után továbbadták a Milannak 20 millióért, csak hárommal kevesebbért, mint ahogy vették. Ez a három idény még így is a második legtöbb, amit egy csatár végigjátszhatott a Cityben.

Dzeko még most is a csapatnál van, az elmúlt két idényben a legdrágább igazolásukkal, a 38 milliós Sergio Agüeróval volt elől párban. A bosnyák 30 gólnál jár, a fél évvel később érkezett argentin azonban már beelőzte, ő 35-ször volt eddig eredményes. Melléjük csatlakozott most a Sevillából Alvaro Negredo (22 millió) és a Fiorentina is bejelentette már, hogy megegyeztek az angol csapattal Sztevan Jovetics vételárában, ő 26 millió fontba kerülhet majd.

Négyen együtt biztos nem férnek majd be a csapatba, a két „régi” ember közül Agüero lehet a távozó, miután Manuel Pellegrini közölte, hogy Edin Dzeko semmi pénzért nem eladó.

Eddig számításaink szerint majdnem 300 millió fontot költött a City csatárokra, és legalább 105 millió fontot bukott rajtuk az eladásoknál. A sorozatnak viszont közel sincs vége, sem a vásárlásnak, és vélhetően a ráfizetéseknek sem.  • Hírek
  • Hírek