Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Talán tucatjátékos, de 100 milliót adtak érte

2013.09.03. 13:36
Gareth Bale a brit hírek szerint 100 millió euróért szerződött a Tottenhamtől a Real Madridba, és ezzel minden idők legdrágább futballigazolása lett. Nem ügyetlen futballista, a PL legjobbja az elmúlt szezonban, de sokkal többet nem lehet róla elmondani. Képes volt lekörözni Cristiano Ronaldót, de Madridban is képes lesz-e?

„Ha Bale megér százmilliót, akkor én felbecsülhetetlen vagyok” - mondta Hriszto Sztojcskov, aki szintén azok között van, akik túlárazottnak gondolják a walesi szélsőt. És valószínűleg nem csak azért szólt be, mert ő a Barcelonában játszott.

Megér-e egyetlen játékos is százmillió eurót?

A klasszikus elvek alapján igen, megtérülhet ez az összeg, ha a játékos olyan többletet tud adni a csapatnak, amivel kimutathatóan növekednek a bevételek. Ez részben a megnyert díjak összegéből jöhet össze, de magával a játékos imázsával is

– mondta Dénes Ferenc sportközgazdász. Bale értékét a Transfermarkt szakportál 65 millió euróra becsüli, de már ez a szám is a hurráhangulatban jött ki, a nyár végén még csak 50 millióra tartották.

bale graf

A drukkerek százmillióit mozgathatja meg egy-egy futballikon, a Real Madrid bevásárlásai eddig többnyire bejöttek. Minden 2000-ben kezdődtt Luis Figóval, akit a Barcától hozott el Florentino Perez elnök, természetesen világrekordért. Zinedine Zidane 2001-ben ment hozzájuk, és döntötte meg Figo csúcsát, és csak miatta milliókkal növekedtek a meccsbevételek, a közvetítési díjak és természetesen a mezeladások, amik a portugál érkezésekor is jócskán megugrottak. Zidane után érkezett 2002-ben Ronaldo, az igazi, a brazil, aki nem került sokba, viszont világbajnokként és vb-gólkirályként jött, megőrültek érte Madridban is. 2003-ban jött Beckham, aki nemcsak jó futballista volt, hanem médiasztár és popikon is. Nem véletlen, hogy csak az ő nevével ellátott mezből fél év alatt egymilliót eladtak, és a Madrid az ázsiai piacot is letarolta. Ez volt a Galaktikusok kora, ahogy az elnök és a sajtó elnevezte őket akkoriban.

Florentino Pérez ez után néhány évre elköszönt a Realtól, ám 2009-ben visszatért: a változatosság kedvéért a világ legdrágább igazolásával, Cristiano Ronaldóval, aki 94-96 millió euróért szerződött a klubhoz. A portugál is jó befektetésnek bizonyult, a hajzseléje és a nyafogása miatt is biztosan kapott médiafelületet, az azóta 202 meccsen lőtt 202 gólja miatt méginkább.

Bale eddig nem igazán bizonyította, hogy ügyes médiaszereplő is válhatna belőle, és a Madrid szerkezete sem feltétlen indokolta a leigazolását. Igaz, nem indokolta anno Zidane-ét sem, és azt sem szabad elfelejteni, hogy Bale az előző szezonban a Premier League legjobb futballistájának, valamint legjobb fiatal futballistájának járó díjat is elvitte, ami az utóbbi 25 évben egy embernek sikerült, C. Ronaldónak. A 23 gólja és 17 gólpassza is kiemelkedő PL-teljesítmény, persze 2009-ben a portugál az előző évben BL-győztes, akkor BL-döntős és az uralkodó aranylabdás volt.

Bale igazi angol stílusú játékos, el sem mozdul a bal oldalról, a Realban ennél azonban többet kell mutatni, nem ő az, aki nagyon hiányozna a csapatból, bár Ancelotti okozhat még meglepetést. Bale-típusú játékosból több tucat van, egyelőre nem látom, hol térülne meg az ára. Személyiségében is alkalmatlan, nem tud spanyolul, nem egy igazi egyéniség, aki olyan globális márkává válhat, akiről milliárdok tudnák, hogy kicsoda. De meglehet, Florentino Pérez valamit nagyon tud

– mondta Dénes.

Bale beilleszkedése attól is függ, mennyit lesz hajlandó átmenni jobbra, illetve mennyit lesz hajlandó Cristiano Ronaldo oda átmenni. Fent mellékelt képünkön látszik, hogy a walesi évről évre többet fordul meg a jobb szélen, az előző szezonban már sokszor azt az oldalt játszotta be a Tottenhamben.

Azzal a sporközgazdász is egyetértett, hogy a Bale körüli, hetek óta tartó hisztéria növelhette a játékos marketingértékét – már Madridban is feltűntek a nem hivatalos Bale-mezek, – de szerinte nem ezért kellett várni hetekig a bejelentésre.

Az egész piac kivárt, amin jellemzően az utolsó napon vannak nagy mozgások. Ahogy Arsene Wenger mondta, Bale volt az első dominó, ami borított mindent

Jól hangzik, hogy már sokadjára elmondhatja magáról a Real, megtehette, hogy rekordösszeget fizessen játékosért, de Dénes szerint nem lehetett az a motivációjuk, hogy akárcsak az imázsuk miatt még Ronaldónál is többet fizessenek valakiért.

A világ 10 legdrágább igazolása

1. Gareth Bale 100m euró 2013

2. Cristiano Ronaldo 94-96m 2009

3. Zinedine Zidane 75m 2001

4. Zlatan Ibrahimovic 69m 2009

5. Kaká 68m 2009

6. Edinson Cavani 64m 2013

7. Luis Figo 62m 2000

8. Radamel Falcao 60m 2013

9. Fernando Torres 58m 2011

10. Neymar 57m 2013

Több hatás érvényesült abban, hogy ennyire magas lett az ár. A Real a világ legnagyobb bevételt termelő futballklubja, a világ legértékesebb sportmárkája, ezért el kell azt szenvednie, hogy mindig többet fizet ugyanazért a játékosért, mint a kisebb klubok. A Tottenham pedig azért kérhetett százmilliót, mert valóban a kulcsjátékosát veszítette el, nem talált megfelelő embert, aki pótolná, ezzel pedig csökkent az esélye a Bajnokok Ligája vagy az Európa Liga elérésére.

Már Ronaldo is válságidőszakban került a Madridhoz, és Spanyolországban azóta még nehezebbek a körülmények. Nem véletlen, hogy Tata Martino Barca-edző a 100 milliós összeget tisztességtelennek tartja azokkal szemben, akik szenvednek a spanyol gazdasági válság hatásaitól. (Igaz, a Barcelona 57 millió eurós Neymar-üzlettel indította a nyarat.)

A közhangulat sem egyértelműen fogadta pozitívan a költést, és az sem teljesen egyértelmű, a Real miből finanszírozta a transzfert, bár ha a nyári kiadásaikra és bevételeikre nézünk, meglehet a magyarázat. 172 millió euróért igazoltak futballistákat, miközben 111 millióért el is adtak, tehát mintegy 60 millió eurót kellett a klubkasszából állni. Ennyi egyrészt kell, hogy legyen a Madridnak, másrészt az Adidas, ami Bale és a klub szponzora is egyben, beszállhatott a transzferdíjba - legalábbis a játékos nem véletlenül forgathatta még a labdákat is úgy a fotókon, hogy jól látszódjon a sportmárka logója. És természetesen az aláírásra is Adidas-pólóban érkezett. Mindemellett persze megjegyezhető, hogy ügyes könyvelésre lesz szükségük a madridiaknak, hogy megfeleljenek a pénzügyi fair play szabályainak - de az üzleteknek ezzel a részével sem volt soha gond Perez elnöksége alatt.

Miért nem mondják meg az árát?

Hogy pontosan mennyit fizettek Bale-ért, arról még nem jött ki a hivatalos összeg, de 90-100 millió euró közé teszik. Spanyolországban 90 millióról tudnak, az angolok 100 millióról írnak. A titkolózásra mind a két csapatnak, a Realnak és a Tottenhamnek is jó oka van, a Real tarthat attól, hogy Ronaldo esetleg behisztizik, ha többet adtak Bale-ért, mint érte (94-96 millió euró), így a Real ez alá fogja lőni az összeget, a londoniak pedig nem akarták, hogy az általuk kinézett játékosokért felsrófolják az árat a klubok, mondván, ti most sok pénzt kaptatok, fizessetek. Nagy-Britannia ellenben biztosan büszke rá, hogy a világ legdrágábbja onnét származik.