Piroska
-1 °C
5 °C

Ez történelem, az évszázad meccse

2013.09.07. 12:17

A péntek esti világbajnoki selejtezők legizgalmasabb mérkőzését játszotta Svájc és Izland Bernben, a vendég északiak már a 3. percben vezettek Gudmundsson góljával.

Aztán minden úgy tűnt, hogy az esélyeknek megfelelően alakul, a hazaiak tizenöt perc alatt berámoltak három gólt, a második félidő elején már 4-1-re vezettek egy tizenegyes után. Két perccel később viszont szépítettek az izlandiak, Sigporsson volt erőszakos, és helyezett szépen a hosszú alsóba. A vendégcsapat egyre aktívabb lett, már pályán volt a rutinos Gudjohnsen is, aki korábban a Chelsea-ben és a Barcelonában is futballozott.

A 68. percben jött a harmadik izlandi gól, Gudmundsson bombázott ballal a hazaiak kapujába, a drámára a 92. percig kellett várni, Gudmundsson kapta a labdát a tizenhatos előtt, felnézett, és ballal gyönyörűen tekert a hosszú sarokba, beállította a 4-4-es végeredményt.

A csoportot vezető svájciak az előző hat meccsen egyetlen gólt kaptak, a világranglista 70. helyén álló izlandiak kapásból négyet vágtak nekik (Svájc a 16. a listán). Az izlandi sajtó érthetően el volt ragadtatva a meccstől, a Visir, amely online közvetítésében az évszázad mérkőzésének nevezte a selejtezőt, történelmi eredményről írt, az Mbl szerint pedig a válogatott még soha nem jött így vissza egyetlen meccsbe sem. Mindkét lap kiemelte a triplázó Gudmundssont, a holland AZ középpályása élete mérkőzését játszotta az izlandiak szerint.

Fotó: Visir.is

A huszonkétezer igazolt játékossal rendelkező északiak az utóbbi időben kapaszkodtak egyre feljebb a világranglistán, tavaly januárban még a 104. helyen álltak. A csoportmeccseken eddig megverték a nagy rivális norvégokat, Szlovénia ellen idegenben tudtak nyerni.

Az Izlandiak még van esélyük, hogy odaérjenek a továbbjutó helyekre az utolsó három fordulóban. A csoportot Svájc vezeti tizenöt ponttal, Norvégia tizeneggyel a második, a tizpontos Izland és Albánia egymással játszik kedden Reykjavíkban, majd az izlandiak ismét otthon lépnek pályára az utolsó Ciprus ellen, az utolsó fordulóban Norvégia ellen zárnak idegenben.