Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Tomboltak, szétverték a vonatot a Bukarestből hazautazó magyar drukkerek

2013.09.08. 09:31

„A következő időszakban átmeneti kocsihiány léphet fel a békéscsabai honállomású B 20-80 kocsik fordulójában, ugyanis a Romániából hazaérkező szurkolói különvonat utasai a szerelvény nagy részét teljesen széttörték. A külső és belső felületeken is rengeteg rongálás történt, ezért a kocsik egy ideig még biztosan nem állhatnak forgalomba. A rongálás 12 B 20-80 és két WRm 88-81 kocsit érintett" - írja a MÁV-Vonatösszeállítás a Facebookon. A kár kocsinként eltérő. Néhány jármű egészen ép maradt, másokban leszaggatták a poggyásztartókat, az üléseket, a fülkeajtókat. Romániában kővel megdobálták a vonatot, a fényezés sérülései és az ablaktörések elsősorban ekkor keletkeztek, de a belső károkért a magyarok a felelősek.

A vasúttársaság a megrendelőn, vagyis a magyar válogatott hivatalos szurkolói csoportján hajthatja be a helyreállítás többmilliós költségét, erre a szolgáltatási szerződés kötelezi a drukkereket. A közösen megállapított összeget a MÁV-Start be is fogja hajtani.

A magyar szurkolók a meccs előtt több helyen is összecsaptak a románokkal, illetve a helyi csendőrséggel és rendőrséggel, a mérkőzés után azonban incidensek nélkül távoztak Bukarestből. Péntek este csendőri biztosítás mellett buszokkal szállították őket a pályaudvarra. Sem útközben, sem a pályaudvaron nem történt rendbontás: a szurkolói különvonat baj nélkül elhagyta a román fővárost, és azokat is elkísérték a város széléig, akik saját gépkocsival érkeztek.

Egyetlen magyar szurkolót sem ért súlyosabb egészségkárosodás: a verekedések után a sürgősségre bevitt magyar állampolgárok sérüléseit ellátták és már elhagyták a kórházat.

Magyarellenesség miatt bepanaszolták a román szurkolókat

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnökségéhez fordult a háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat, hogy felhívja a figyelmet a világbajnoki selejtezőn történt újabb magyarellenes megnyilvánulásokra, írja a maszol.ro.

A Tamás Sándor, Kovászna megye közgyűlésének elnöke, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Markó Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő által aláírt levélben azt írják, hogy egyes román szurkolók magyarellenes, idegengyűlölő magatartása nem elszigetelt jelenség: "Újabban megszokottá vált az, hogy focimeccseken folyamatosan skandálják azt, hogy a magyarok hagyják el az országot".

A levél írói azt várják a FIFA-tól, hogy határozottan lépjen fel azokkal szemben, akik magyarellenes hangulatot gerjesztenek: „Számunkra elfogadhatatlan az, hogy miközben nézzük a tévében a meccset, azt látjuk, hogy el akarnak bennünket kergetni az országból. Ha ilyesmi történik, az ellen minden egyes alkalommal határozottan fel kell lépnünk. Nem tolerálhatjuk, hogy a labdarúgó-mérkőzések vagy bármilyen más sportesemény az uszítás, intolerancia és gyűlölet színtere legyen".

A levélírók szerint a hasonló esetek mély nyomot hagynak az erdélyi magyar közösségben, gyengítik az erdélyi magyar emberek biztonságérzetét, félelmet és bizalmatlanságot keltenek. Ezért azt kérik a FIFA-tól, a legszigorúbb büntetés kiszabásával jelezze, hogy a sport nem a gyűlöletről, hanem a tiszteletről szól.

A háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat korábban is fordult nemzetközi labdarúgó-szervezetekhez a román szurkolók magyarellenességével kapcsolatban. A szolgálat tevékenységének eredményeképpen a FIFA fegyelmi bizottsága 20 ezer svájci frank büntetést rótt ki a Román Labdarúgó Szövetségre (FRF), amiért a szurkolók magyarellenes transzparenst feszítettek ki a hollandiai vb-selejtezőn. 

A magyar válogatott 3-0-s vereséget szenvedett, és ezzel távol került a pótselejtezőt érő második helytől a csoportban.