Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

EU-s pénzből vehette meg Bale-t a Real

2013.09.09. 11:25

Derk Jan Eppink EP-képviselő vizsgálatot kezdeményez Gareth Bale nyári átigazolása miatt. A gyanú szerint az egyik spanyol állami bank, a Bankia finanszírozta a transzfert. Ez a bankot az Európai Stabilitási Mechanizmus keretén belül mentették meg, csaknem 19 milliárd eurós feltőkésítéssel.

A belga képviselő a Real Madridot is kritizálta, állítása szerint ugyanis a spanyol csapatnak közel 600 millió eurós tartozása van, főként a Caja Madrid bank felé, mely a Bankia tulajdonát képezi. „Az EU-s forrásokat nem lehet ilyen fenntarthatatlan dolgokra költeni” - fogalmazott Eppink.

A walesi szélsőért 100 millió euró körüli összeget fizetett a Real Madrid a Tottenham csapatának, ám ezt az összeget még Zinedine Zidane, a csapat korábbi játékosa és jelenlegi edzője is irreálisnak nevezte. „Tíz éve 75 millióért vettek meg engem, de akkor is azt mondtam, hogy nem érek annyit. Most még inkább úgy gondolom, hogy senkiért nem szabad ennyit fizetni. Elfogadhatatlan, hogy ilyen összeget adnak valakiért.”

Augusztus elején az Európai Bizottság már több spanyol csapat, köztük a Real Madrid, a Barcelona, az Athletic Bilbao és az Osasuna pénzügyi stabilitását elkezdte vizsgálni.