Valér
4 °C
8 °C

A T'ham lenyomta Chelsea-t, a MU-t, a Cityt

2013.09.10. 14:33

Átfogó és érdekes összeállítást közölt a Sportingintelligence oldal a Premier League nyári átigazolásairól. Ebből kiderül, hogy idén a Gareth Bale-t közel százmillió euróért eladó Tottenham Hotspur költötte a legtöbbet, 106,4 millió fontért igazolt új játékosokat. A rangsorban a Manchester City (90,9 millió font) a második, míg a Chelsea (61,54 millió font) a harmadik. A legkevesebb pénzmozgás Newcastle-ben volt, ahol egy 16 éves játékosra költöttek csak, mindössze 350 ezer fontot. A liga 20 csapata összesen 631 369 000 fontot – megközelítőleg 221 milliárd forintot – fizetett ki új játékosokra.

A legdrágább Mesut Özil volt, akiért 42,5 millió fontot utalt az Arsenal a Real Madridnak, a tíz legtöbbet érő játékos listáján a Chelsea-be érkező André Schürrle lett az utolsó 18 millióval, a top10 játékosait hat – Arsenal, Manchester City, Chelsea, Manchester United, Tottenham, Arsenal – klub szerződtette.

A 2013-as nyári átigazolási szezont csak három egyesült zárta pozitív mérleggel. Az agyonköltekező Tottenham még így is 2,2 millióval került beljebb, Bale-ért cserébe hét ú játékost szerzett. A legnagyobb deficittel a Manchester City zárt, amelynek -74,25 millió áll a büdzséje végén.

Érdekes összevetés az is, hogy a országon belül klubot váltók mellett Spanyolországból (14) és Franciaországból (13) került a legtöbb futballista a Premier League-be. Átlagban a legtöbb pénzt a három új brazilra – a Sahtartól a Man Citybe igazoló Fernandinhóra, az Anzsiból a Chelsea-be kerülő Willianra és a Tottenham Corinthianstól érkezett játékosára, Paulinhóra – fizettek ki, hármuk átlagára 25,8 millió font volt.

Soha nem igazolt még ennyi futballista a spanyol bajnokságból az angolba, mint idén nyáron. Összesen 17-en hagyták ott a Primera División a PL-ért cserébe. Kijelenthető, hogy gyakorlatilag szétszedték a Sevillát, hatan távoztak: Gary Medel (Cardiff), Alvaro Negredo és Jesus Navas (Man City), Antonio Luna (Aston Villa), Jose Campana (Crystal Palace), Luis Alberto (Liverpool). A Manchester City és a Swansea három-három játékost szerzett meg.