Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

A románokat megbüntetheti a FIFA

2013.09.12. 12:39

A FIFA vizsgálatot indít a Románia–Magyarország vb-selejtezőn tapasztalt magyarellenes megnyilvánulások miatt, értesült a román Ziare.com.

A lap a szervezethez közel álló forrásra hivatkozva írja, egy jelentés arról számolt be, hogy a hazai drukkerek többször idegengyűlülő jelszavakat skandálták, később pedig két román drukkercsoport össze is verekedett a stadionon belül. A magyar drukkerek egy csoportja is balhézott még a kezdés előtt, az arénában kordonokat bontottak meg, a rohamrendőrök könnygázzal tettek rendet.

A FIFA megkeresésükre azt válaszolta, egyelőre a mérkőzésről készült hivatalos jelentéseket vizsgálják, ennél több információval még nem tudnak szolgálni az ügyben.

A mérkőzés után az RMDSZ által létrehozott Mikó Imre Jogvédő Szolgálat tett panaszt a FIFA-nál. A levélben, melyet Tamás Sándor, Kovászna megye közgyűlésének elnöke, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Markó Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő írt alá, arra mutatnak rá, hogy egyes román szurkolók magyarellenes, idegengyűlölő magatartása nem elszigetelt jelenség. „Újabban megszokottá vált az, hogy focimeccseken folyamatosan skandálják azt, hogy a magyarok hagyják el az országot" - írják.

A románok visszaesőként bajban lehetnek, ha a FIFA úgy dönt, hogy szankcionál. Korábban is magyarellenes megnyilvánulásért büntették őket még a Hollandia elleni vb-selejtező után, akkor pénzbüntetést kaptak. A szervezet akár úgy is dönthet, hogy a románoknak Bukarestben zárt kapuk mögött kell lejátszaniuk az észtek elleni sorsdöntő meccsüket.

A magyar válogatott 3-0-ra kapott ki a múlt pénteki selejtezőn.